7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialMoașa, ignorată de autorități în detrimentul mamelor și nou-născuților

Moașa, ignorată de autorități în detrimentul mamelor și nou-născuților

Dacă statul român ar reglementa cadrul legal al activității moașelor și le-ar integra coerent în sistemul medical, mai puțini nou-născuți și femei gravide ar muri la naștere, au transmis asociațiile de moașe din România și Europa la un eveniment dedicat acestei profesii.

În România sunt în jur de 800 de moașe, iar pe cele care activează la sate le poți număra pe degetele de la o mână. Deși statul garantează accesul gratuit al tuturor femeilor însărcinate la serviciile de asistență medicală, multe dintre acestea, mai ales în zonele rurale, nu ajung la controale în timpul sarcinilor din cauza lipsei serviciilor medicale. Peste 23% din gravidele din România au o monitorizare inadecvată a sarcinii. La nivel european, ţara noastră ocupă primul loc în cele mai negre statistici – rata mortalității infantile, rata mortalității mamei la naștere, numărul cezarienelor. Sănătatea mamei și a copilului ar fi semnificativ îmbunătățite dacă statul român ar acorda o atenție mărită unei profesii ignorate în România: cea de moașă.

Acestea au fost câteva dintre semnalele transmise la sfârșitul săptămânii trecute la evenimentul „Moașa și rolul ei în sănătatea femeii de vârstă fertilă”, organizat la București de Asociația Moașelor Independente și Asociația Europeană a Moașelor.

Implementarea unui sistem de îngrijire prin moașă la nivelul comunității ar putea reduce cu două treimi mortalitatea maternă și ar putea înjumătăți mortalitatea neonatală, au transmis oficialii prezenți.

Asta pentru că moaşa are pregătire academică şi este specializată în sănătatea reproductivă a femeii, fiind pregătită pentru a gestiona planificarea familială, monitorizarea sarcinii, asistenţa naşterii, supravegherea lăuziei,  evoluţia nou-născutului în prima lună de viață, alăptarea.

În spitalele românești, cea care se numește moașă este de fapt o asistentă care secundează medicul obstetrician în momentul nașterii. Moașa o cunoaște pe viitoarea mamă în momentul debutului nașterii, nu mai devreme, și nu o vizitează la salon ulterior nașterii. O moașă dintr-un spital românesc nu are  nici pe departe același rol cu moașele din țări precum Franța, SUA, Marea Britanie, Suedia.

Vid legislativ în România

„Trebuie să îmi asum, problemele sunt la capitolul reglementare. Cadrul legal există, dar mai sunt probleme legate de implementare,” a spus Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății, prezent la dezbaterea la care au participat moașe din 25 de țări.

Cele peste 800 de moașe din România – care au licență universitară, după cum le obligă legea – nu își pot practica meseria din cauza absenței unui cadru legislativ, a neintegrării lor în sistemul de sănătate și a neacoperirii serviciilor moașei de către Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate.

Absența moașelor este cu atât mai gravă în zonele rurale/defavorizate, unde şi până la 60% din femei nu beneficiază de o consultație medicală până în momentului debutului nașterii, potrivit datelor Asociației Moașelor Independente (AMI).

„S-a dovedit științific faptul că prevenția este cea mai ieftină și eficientă metodă pentru creșterea și menținerea nivelului de sănătate iar comunicarea eficientă este crucială pentru etapele sarcină, naștere și lăuzie. Absența lor poate transforma aceste etape, firești în viața unei femei, în experiențe traumatizante sau chiar dramatice. Activarea și recunoașterea competențelor moașelor românce existente va îmbunătăți considerabil sănătatea materno-infantilă.”, a spus președintele AMI, Melania Tudose, în discursul ținut la eveniment.

Exemple pozitive ale rolului moașelor în sarcină, naștere și alăptare există pretutindeni în lume, a spus și Mervi Jokinen, președintele Asociației Europene a Moașelor.

„Acum există statistici de la Organizația Mondială a Sănătății. Acum putem să spunem «Voi, în România, ce faceți?». Nimeni nu se mai poate ascunde.”, a transmis autorităților române Jokinen.  

Moașe în Europa

 România – 500 de moașe la 200.000 de nașteri

 Norvegia – 3.489 de moașe la 60.000 de nașteri

 Irlanda – 2.500 de moașe la 70.639 de nașteri

 Marea Britanie – 35.889 de moașe la 787.057 de nașteri

 Franța – 20.000 de moașe la 830.000 de nașteri

 Suedia – 7.720 de moașe la 109.301 nașteri

 Sursa: Second Survey of European Midwifery Regulators 2010

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă