3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialLegea e opțională la Spitalul CFR din Sibiu

Legea e opțională la Spitalul CFR din Sibiu

După dezvăluirile de ieri, referitoare la ilegalităţile care se fac în domeniul eliberării avizelor medicale pentru şoferii profesionişti, am obţinut şi prima reacţie de la unul din cabinetele testate de reporterii RL. Culmea, conducerea unității consideră că nu a fost comisă nici o ilegalitate când medicii din subordine au acceptat emiterea unui aviz medical care nu conținea toate documentele impuse de lege.

Ministerul Transporturilor a decis în urmă cu doi ani să liberalizeze modul cum pot fi obținute avizele medicale și psihologice de către șoferii care conduc autovehicule grele de marfă și de persoane, piloți de avioane, mecanici de locomotivă și marinari. Până la acea dată controalele pentru declararea “apt/inapt“ a unui conducător auto profesionist se puteau face doar la spitalele CFR, care dețineau și o bază de date comună prin care se urmărea istoricul medical al celor verificați.

După intrarea în vigoare a noului ordin, cei vizați pot obține fișele medicale de la peste 370 de cabinete medicale și psihologice autorizate de Ministerul Transporturilor. Liberalizarea s-a făcut fără a fi creată o infrastructură informatică menită a centraliza datele medicale venite de la toate cabinetele răspândite în țară, astfel încât în prezent este aproape imposibil de știut dacă o persoană care a fost respinsă la control într-o clinică nu a obținut cumva aviz favorabil în altă parte.

Mai ales că unitățile medicale care emit astfel de documente sunt foarte relaxate în a le elibera. Deși legea obligă ca cei controlați să prezinte o adeverință de la medicul de familie care să ateste istoricul medical, nici Spitalul CFR din Sibiu, nici câteva clinici medicale private din București, Bacău sau Târgoviște nu au ținut cont de faptul că un reporter sub acoperire al României libere s-a prezentat la control fără respectivul act.

La unitatea de stat din Sibiu, deși psihiatrul s-a opus să fie eliberat avizul pentru reporter tocmai din această cauză, o secretară din cadrul unității a trecut peste opoziția specialistului și jurnalistul a fost declarat “apt“ pentru condus autovehicule grele de marfă. La clinica Rimmed din București, “controlul“ medical a durat doar zece minute, deși, în mod legal, numai examenul psihologic ține o oră, dacă este efectuat corect.

Directorul Spitalului CFR din Sibiu, Marcela Popa, nu a dorit să comenteze oficial dezvăluirile României libere. Aceasta a susținut că, din punctul său de vedere, controlul medical a fost efectuat respectându-se legea, dar a afirmat că mai multe detalii nu putem obține decât de la biroul de presă al Ministerului Transporturilor, în subordinea căruia se află spitalul. De asemenea, nici reprezentanții clinicii Rimmed nu au dorit să discute cu noi. Inițial, au invocat că vor reveni cu un comunicat mai târziu, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Între timp, România continuă să fie pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește siguranța rutieră, după cum arată rapoartele anuale ale Consiliului European pentru Siguranța Traficului. 

Cele mai citite

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...
Ultima oră
Pe aceeași temă