-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialJudecătorii îi dau voie controversatului medic Burnei să profeseze într-un spital de...

Judecătorii îi dau voie controversatului medic Burnei să profeseze într-un spital de stat. Care este motivația Tribunalului Bucureşti

Medicul Gheorghe Burnei, acuzat că a luat mită de la mai mulţi pacienţi, ar putea profesa din nou într-un spital de stat, au afirmat magistrații de la Tribunalul București, menționând că "necesitatea ocrotirii opiniei publice nu mai este actuală", potrivit Mediafax.

"Are în vedere judecătorul de cameră preliminară că această interdictie a fost impusă prin încheierea Curtii de Apel Bucureşti la data de 20.12.2016 , în urmă cu 8 luni. După trecerea acestei perioade de timp se apreciază că mentinerea obligatiei nu se mai impune, necesitatea ocrotirii opiniei publice ca urmare a impactului mediatic nemaifiind actuală.

Prin urmare, judecătorul de cameră preliminară va înlătura interdicţia impusă inculpatului de a nu exercita profesia, sau de a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele, respectiv în cadrul …… sau în altă unitate din sistemul public de sănătate apreciind că nu mai este justificată", au explicat, prin motivare, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.

Vineri, magistraţii au decis ca Gheorghe Burnei să rămână sub control judiciar însă a fost înlăturată interdicţia exercitării profesiei în spitalele de stat. Deşi decizia nu este definitivă, a stârnit reacţii negative din partea medicilor din Secţia de Ortopedie a Spitalului "Marie Curie". Doctorii au trimis o scrisoare în care spun că refuză în orice fel colaborarea cu medicul Gheorghe Burnei, ameninţând cu demisia sau chiar greva.

"Gheorghe Burnei a condus discreţionar secţia de ortopedie, toate resursele umane şi materiale de care dispunea secţia de ortopedie erau folosite aproape în exclusivitate pentru proprii pacienţi, ceilalţi medici ai secţiei neprimind spaţiu în programul operator, acces la materiale şi aparatură.

A impus cu autoritate efectuarea anumitor intervenţii chirurgicale inutile (aşa-zisele tehnici originale ale domniei sale) nelăsând dreptul celorlalţi medici de a opta pentru tratamentul chirurgical optim adecvat propriilor pacienţi", se arată în scrisoarea transmisă de mai mulţi medici ortopezi din Secţia de Ortopedie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" conducerii spitalului şi Comisiei de etică.

În scrisoare, medicii ortopezi pediatri spun că orice încercare de a pune în discuţie tehnicile chirurgicale "inovative" şi "premierele mondiale" sfârşea într-o avalanşă de injurii din partea medicului Gheorghe Burnei.





În plus, spun doctorii, situaţia la spital s-a îmbunătăţit de când Ghoerghe Burnei a plecat. Astfel, activitatea secţiei de ortopedie a fost practic deblocată, există o listă de aşteptare care este respectată, programul operator este previzibil, sunt efectiate intervenţii chirurgicale de înaltă performanţă, iar durata medie de spitalizare a scăzut considerabil.

Pediatrii mai transmit că nu vor să fie asociaţi în niciun fel cu medicul Gheorghe Burnei şi pentru acest lucru sunt dispuşi să folosească toate mijloacele legale, respectiv mutarea în alte secţii, suspendarea contractului de muncă, demisia sau chiar greva.




Comisia Naţională de Ortopedie Pediatrică a Ministerului Sănătăţii a transmis că se opune oricărui tratament inovativ care nu are o susţinere ştiinţifică, potrivit prevederilor naţionale şi internaţionale, în contextul discuţiilor legate de presupusele acte medicale în care ar fi fost implicat Gheorghe Burnei.

"Nu am condiţtionat niciodată actul medical. (..) Dacă aceştia au lăsat bani din proprie iniţiativă, deseori şi fără ştirea mea, i-am folosit pentru a cumpăra mâncare pentru cadrele medicale, care stăteau alături de mine în operaţii, peste program. (..) Ortopedia este viaţa mea! Ultimele 8 luni au fost un cosmar…pentru că totul este ireal de nedrept.

Însă chiar şi în aceste momente de grea încercare, să ştiţi că nu regret decizia de a rămâne în ţara mea şi de a-mi aduce contribuţia salvând mii de copii şi aducând economii de milioane de euro Casei de Asigurări de Sănătate şi românilor operaţi, care altfel ar fi trebuit să plătească o parte din costurile cu spitalele din străinatate", scria pe Facebook medicul Gheorghe Burnei după anunţul instanţei.

Procurorii îl acuză pe Burnei că ar fi mascat mita cerută de la părinţi în contracte de donaţii, iar pe unii copii i-ar fi operat pentru afecţiuni inexistente în realitate, el şi familia sa primind chiar şi deplasări în străinătate de la firma care îi furniza proteze neomologate.





 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă