8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimul român mort de gripă porcină: Cum se manifestă această boală și...

Primul român mort de gripă porcină: Cum se manifestă această boală și cum ne putem proteja

Primul caz de deces din cauza gripei porcine a fost înregistrat anul acesta în România, în contextul epidemiei de gripă de la graniţa cu Ucraina, ţară în care peste 150 de persoane au murit din cauza acestei boli. Specialiştii spun că nu avem motive să intrăm în panică, însă trebuie să fim vigilenţi şi, la primele semne de îmbolnăvire, să ne prezentăm la medic.

Societatea Națională de Medicina Familiei: Nu sunt semne de epidemie 

Prima victimă a gripei porcine este un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Bucureşti. El nu a fost vaccinat antigripal, iar celelalte afecţiuni pe care le avea au dus la complicaţii şi, în final, la deces. Cazul a fost confirmat joi de Centrul Naţional şi Supraveghere a Bolilor Transmisibile (CNSBT). În raportul publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în ultima săptămână, 72 de pacienţi au fost confirmaţi cu diagnosticul de gripă cauzată de virusul AH1N1, fiind înregistrate şi alte 23 de cazuri cu gripă sezonieră, cu cele mai multe cazuri în Bucureşti şi Constanţa.

CNSBT anunţă că, până în acest moment, au fost vaccinate 563.000 de persoane din grupele de risc, însă specialiştii de la Ministerul Sănătăţii au precizat că mai pot fi vaccinate şi alte persoane. Dacă săptămâna trecută activitatea gripală era de intensitate joasă (la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică neconfirmată, IACRS şi pneumonii a fost 89.591), acum este de intensitate medie.

Citește și:  Un român de 38 de ani a murit de gripă porcină. Bărbatul NU era vaccinat împotriva gripei

Autorităţile avertizează că toate cazurile trebuie monitorizate permanent pentru a se evita îmbolnăvirile, fiind înregistrat debutul sezonului gripal, confirmându-se cu laboratorul, pentru acelaşi subtip, un procent mai mare de 10% din probele testate/săptămână pentru infecţiile respiratorii. Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, dr Alis Grasu, ne-a declarat că s-a constatat o creştere a numărului de solicitări la cazurile cu febră, în special în primele zile din această săptămână, cu peste 1.700 de apeluri la 112 în zilele de luni şi marţi. 

Dr Sandra Alexiu, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, ne-a declarat că nu este cazul să ne îngrijorăm, pentru că deocamdată nu sunt semne pentru o eventuală epidemie: “Acest virus este circulant în Europa şi în lume, a produs cazuri ceva mai grave în urmă cu câţiva ani şi din acel moment, pentru că a avut acel impact, a fost inclus în formarea vaccinului gripal de aproximativ trei ani. Ca atare, persoanele care au fost vaccinate sunt protejate împotriva gripei cu virusul porcin. Este o formă mai gravă de gripă, în special pentru pacienţii care sunt cu diverse tare, boli cronice sau imunitate scăzută, copii foarte mici, femei gravide. Sigur, există şi situaţii grave de complicaţii, chiar cu decese. În majoritatea cazurilor tratamentul este suportiv, care să prevină suprainfecţiile şi complicaţiile gripei”.

Principalele simptome și măsuri de protecție 

Simptomele infecţiei cu gripa porcină la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere şi includ febra, oboseala, inapetenţa, tuse, durere în gât. Unele persoane infectate cu gripa porcină au prezentat stări de vomă şi diaree. Specialiştii spun că se face o confuzie între gripă porcină şi virusul sezonier gripal AH1N1, care se manifestă ca orice alt tip de gripă. Acest virus este în circulaţie încă din anul 2009, iar vaccinurile gripale realizate în ultimii ani oferă protecţie şi pentru AH1N1.

Gripa porcină este o boală respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, un virus gripal de tip A, iar singura metodă eficientă de prevenire este vaccinarea. Boala se poate răspândi rapid, în general la persoane care vin în contact cu aceste animale. Ea nu se transmite mâncând carne de porc, ci pe cale aeriană, de la om la om. Temperatura de preparare a cărnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile şi bacteriile, potrivit Centrului american pentru controlul bolilor (CDC).

În plus, măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirii, fiind recomandate spălarea permanentă cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, evitarea zonelor aglomerate şi respectarea unui regim de viaţă sănătos, care să includă o alimentaţie bogată în fructe şi fructe, dar şi odihnă suficientă.

Citeşte şi: Protejaţi-vă. Începe sezonul răcelilor şi al gripei

Etiologic, experţii spun că virusurile gripei A sunt clasificate în funcţie de două proteine aflate la suprafaţa virusului: hemaglutinina (H) şi neuraminidaza (N). În vreme ce tulpina H1N1 (gripa porcină) se răspândeşte uşor prin picături pulverizate în jurul persoanei infective prin tuse şi strănut, cu simptome puţin severe şi mortalitate redusă, tulpina H5N1 (gripa aviară) poate avea mutaţii rapide, cauzând îmbolnăviri severe, pneumonii, etc., răspândindu-se uşor între păsări, dar mai rar de la om la om.

Tulpina gripei porcine este un virus H1N1, acela şi tip cu cel al gripei sezoniere, care circulă în lume în fiecare an şi ucide aproximativ 1% dintre persoanele afectate într-un an în care se înregistrează o epidemie. Profesorul Wendy Barclay, şeful de catedrei de virusologie la Imperial College din Londra a precizat că „indiciile iniţiale sugerează că nu există nimic în structura genetică a virusului care să cauzeze îngrijorare”. Cheia care poate indica potenţialul agresiv al virusului stă în proteina H1 şi în locul de fixare a receptorilor virusului, pentru că, dacă se localizează adânc în plămâni, va cauza o îmbolnăvire severă, precum în cazul virusului gripei aviare H5N1, care a provocat panică şi îngrijorare în ultimii ani.

Autorităţile din judeţele Suceava şi Satu Mare, aflate la graniţa cu Ucraina, au adoptat deja planuri de intervenții în caz de gripă porcină. Prefectul Eugeniu Avram le-a cerut responsabililor din instituţii să fie pregătiţi de intervenţie, iar în cazul unei pandemii de gripă să ştie fiecare instituţie ce are de făcut, să nu se trezească atunci că mai trebuie întocmite protocoale, transmite portalsm.roŞeful Biroului vamal Halmeu, Mihai Kis, a spus că a fost rezolvată problema vaccinării vameşilor, iar reprezentantul Poliţiei de Frontieră a precizat că s-au luat “măsuri de protecţie individuală”.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă