Doi medici specialiști în chirurgie cardio-vasculară pediatrică, reprezentanți ai Fundației 'Mecenat Chirurgie Cardiaque' din Franța, vor sosi vineri în București pentru a pune bazele unui parteneriat inițiat de Intermedicas, medicii urmând a efectua intervenții chirurgicale pro-bono pentru cazurile sociale din România, informează Agerpres.
Este vorba despre un proiect inițiat de Intermedicas în parteneriat cu Fundația Regina Maria, care vor co-finanța intervențiile chirurgicale astfel încât o mare parte dintre acestea să poată fi realizate în România, pentru a crește numărul de beneficiari.
"Posibilitățile efectuării intervențiilor chirurgicale cardio-vasculare la copii sunt foarte limitate din punct de vedere logistic. În acest moment, nu există săli de operație pentru sugari și copii mici în spitalele de stat din România. Considerăm că este și responsabilitatea operatorilor din domeniul privat să contribuie la salvarea vieților pacienților români foarte tineri. Am decis, astfel, să luăm atitudine față de această situație și să preluăm inițiativa, astfel încât să putem acorda o șansă la viață copiilor cu malformații cardiace congenitale. Suntem onorați să colaborăm cu Fundația Mecenat Chirurgie Cardiaque din Franța și suntem recunoscători Fundației Regina Maria că a acceptat să co-finanțeze, alături de noi, aceste intervenții", a declarat Ana Maria Marian, managing director Intermedicas, prin intermediul comunicatului de presă.
Fundația Mecenat Chirurgie Cardiaque a fost înființată în urmă cu 20 de ani de către un colectiv de medici inimoși de la spitalul Necker, Paris, cu scopul de a strânge fonduri în vederea operării cazurilor disperate de copii cu cardiopatii congenitale din întreaga lume, care nu dispun de mijloace financiare să plătească costul operației de corecție a bolii congenitale. Fundația este finanțată din donații făcute de persoane particulare sau organizații caritabile și în prezent operează aproximativ 200 de copii pe an. Operațiile sunt efectuate în câteva centre ultra-specializate în chirurgie cardiacă din Franța de către cei mai buni specialiști la nivel internațional.
Prof. Dr. Olivier Bical este Doctor în medicină la universitatea Pitie-Salpetriere, Paris (1978), chirurg specializat în cardiologie acreditat de Haute Autorite de Santé din Franța, cu o experiență de 40 de ani în spitale și instituții medicale de prestigiu. De asemenea, Dr. Bical este membru al Societății Franceze de chirurgie Toracică și Cardiovasculară, membru al Asociației Europene de Chirurgie cardio-toracică, membru în consiliul de administrație al Fundației 'Mecenat-Chirurgie cardiaque', cavaler al Legiunii de Onoare și autor al numeroase studii și lucrări de referință în publicații de specialitate de renume internațional.
Cel de-a doilea medic dr. Ovidiu Nuțu este medic primar, doctor în științe medicale cu specializarea în chirurgie cardiovasculară și toracică (acreditat de Haute Autorite de Sante — Franța), membru al Societății Franceze de Chirurgie Toracică și cardiovasculară, membru titular al Colegiului Francez de Chirurgie Cardiacă, membru al Societății Franceze de Cardiologie și al Societății Europene de Chirurgie Cardiacă (EACTS). În perioada 1984 — 1990 a făcut parte din echipa de chirurgi a spitalului Fundeni, după care au urmat cinci ani de experiență în calitate de asistent universitar chirurgie cardio-vasculară în cadrul Universității de Medicină din Timișoara. După un masterat în științe chirurgicale cu specializarea în cord artificial și transplant cardiac a performat în mai multe instituții medicale de stat și private din Franța. Dr. Nuțu este, de asemenea, autor sau coautor la multiple tratate și comunicări internaționale.