În condițiile în care cheltuielile cu medicamentele însumează în Europa Centrală și de Est (ECE) între 14% și 24% din totalul cheltuielilor din sistemul sanitar, miniștrii sănătății din 10 state s-au reunit la Sofia să caute soluții de cooperare inte-statală pentru depășirea provocărilor legate de accesul la medicamente.
Întâlnirea ministrilor a fost inițiata de ministerele sănătății din Romania si Bulgaria. Ministrul român al Sănătății, Vlad Voiculescu, a participat la această reuniune, unde oficialii au discutat, printre altele, despre creșterea îngrijorătoare a exporturilor paralele și posibila dispariție de pe piețele naționale a sute de medicamente. Următoarea întâlnire la nivel ministerial va avea loc la București, la începutul lunii iulie, iar România preia coordonarea proiectului – se arată într-un comunicat de presă.
Miniștrii sănătății au subliniat importanța respectării principiilor pieței libere europene fără a neglija interesele pacienților. Scopul final este elaborarea unui acord internațional care să permită o poziție mai fermă de negociere cu industria farmaceutică în interesul pacienților, fără să îsi propuna înlocuirea legislației naționale.
În declarația finală, miniștrii sănătății afirmă că sănătatea publică nu trebuie să fie o povară bugetară, ci un promotor al economiei și dezvoltării. De asemenea, semnatarii transmit mesajul comun conform căruia medicamentele nu reprezintă numai un bun tranzacționabil, ci unul dintre pilonii sănătății, ceea ce implică răspundere față de pacienți.
Țările reprezentate la Sofia sunt: Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia, Macedonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. De asemenea, la reuniune au participat observatori din partea Poloniei.