5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialDEZASTRU. Campaniile anti-vaccinare şi sincopele administrative sunt de vină pentru epidemia de...

DEZASTRU. Campaniile anti-vaccinare şi sincopele administrative sunt de vină pentru epidemia de la porţile României. Numărul cazurilor de rujeolă a crescut de 100 de ori

Faţă de anul trecut, când au fost înregistrate şapte cazuri de rujeolă, fără deces, anul acesta au fost înregistrate 675 de cazuri, iar trei copii au murit.

Rujeola, oreionul şi rubeola sunt boli comune, deosebit de infecţioase şi care pot genera complicaţii severe, inclusiv meningita, inflamarea creierului (encefalita) şi surzenie. Însă pot crea complicaţii care afectează fătul şi se poate ajunge chiar și la avort spontan.

Împotriva acestor boli se foloseşte vaccinul ROR, un vaccin combinat care se administrează copilului la vârstele de 12 luni, la 5 ani şi apoi la 7 ani. Fiecare dintre vaccinurile separate a fost introdus în practica medicală încă din 1960, iar varianta lor combinată a fost autorizată spre administrare din anul 1971.

Pericolul dezinformării

În ultimii cinci ani, sau chiar mai mult, campaniile publice anti-vaccinare au dus la micşorarea numărului de copii imunizaţi. De ce? Pentru că România este percepută acum ca o colonie a ţărilor occidentale, o ţară coruptă în care se testează fel de fel de produse de mâna a doua în rândul unei populaţii dezinformate. Această ipoteză nu a fost dovedită oficial în ţara noastră, dar a făcut spectacol mediatic, iar părinţii nu şi-au mai dus copiii la vaccinare.

Sincope de aprovizionare

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a anunţat că: „Nu există probleme cu distribuţia vaccinului ROR, au existat sincope, dar nu au fost majore“, a spus Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al ministerului. „În iulie au fost achiziţionate 380.080 de doze, din care disponibile în toate judeţele sunt 360.060 doze“, a spus pentru „România liberă“ Valentin Popescu.

Un părinte ne-a vorbit disperat că a vrut să-i facă copilului său vaccinul pentru vârsta de două luni, dar medicul de familie nu a primit acest vaccin, iar pe piaţă nu există – farmaciile nu îl cumpără, el fiind administrat gratuit de stat. Copilul a împlinit deja 4 luni şi încă nu a primit vaccinul hexavalent, Infanrix Hexa, – care în acest moment lipseşte din România.

Valentin Popescu a mai spus că în mediul rural, unde numărul medicilor de familie este foarte mic, „se caută soluţii“. Mediatori sanitari ar putea să ajungă în aceste comunităţi care nu au acces la medici, pentru a le explica localnicilor care este situaţia şi a le recomanda să îi ducă pe copii la vaccinare. În mediul rural, unde „nu sunt medici“ locuieşte 40% din populaţia României. În acest context ne putem imagina care este situaţia vaccinării în ţara noastră.

Nu în ultimul rând trebuie precizată poziţia Avocatului Poporului, care solicită Ministerului Sănătăţii să comunice motivele pentru care din aprilie şi până în prezent, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nici o etapă prevăzută de lege. Astfel, Avocatul Poporului consideră că s-au încălcat articolelor 22, 34 şi 49 din Constituţia României, privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, ocrotirea sănătăţii şi protecţia copiilor şi a tinerilor.

Rujeola, boală fără terapie

Dr. Marian Negruţ, microbiolog, fost director la Institutului Cantacuzino, a declarat pentru „România liberă“ că rujeola este o boală virală foarte periculoasă. „În boala asta, lucruri de terapie nu avem pentru că este o boală virală şi ca toate bolile virale nu are o terapie decât sistematică, adică se scade febra copilului şi în plus mai trebuie un regim alimentar destul de simplu ca să nu complice febra. Deci, asta, ca terapie. Ca prevenţie, vaccinul este excepţional pentru că asigură o prevenţie de peste 85% controlabilă. Cu cât se vaccinează mai mulţi copii, cu atât creşte populaţia vaccinată, iar posibilitatea de a se crea aspecte epidemice majore dispare“, ne-a explicat Marian Neguţ.

Dezastrul care bate la uşă

„Ceea ce se întâmplă acum consider că poate fi denumită epidemie, posibil să realizeze aspect de masă de criză, de populaţie receptivă, din două pricini: una din pricini este că s-a depăşit termenul de cinci ani de la ultima vaccinare, vaccinul oferă o capacitate de protecţie pentru numai o perioadă de cinci ani, asta pe de o parte. Şi pe de altă parte sunt foarte mulţi copii nevaccinaţi, în special copiii mici, care vin din urmă acum. Ăştia sunt cei mai vulnerabili şi ăştia fac cel mai frecvent boala, pentru că boala are o contagiozitate imensă. Ajuge până la 95%. Deci, pur şi simplu, dacă un copil bolnav de rujeolă a fost transportat la spital cu o salvare şi după aceea nu s-a făcut dezinfecţia salvării şi s-a băgat un alt copil, cu o altă boală, să fie transportat, cel de-al doilea contactează boala. Este fantastic, din punctul acesta de vedere este extrem de periculoasă!

De asemenea, apar o serie de aspecte post-evolutive ale bolii, complicaţii în special de ordinul respirator: pneumonii, bronhopneumonii, mai ales la copii. Plus, ceea ce ne sperie cel mai mult, sunt nişte complicaţii nervoase. Unele sunt recente sau imediat după evoluţia bolii şi altele sunt tardive la ani şi ani după boală. Apare encefalită sclerozantă, asta este o boală foarte severă şi întotdeauna mortală. În consecinţă trebuie pedalat imens, cât se poate de mult pe vaccinare“, a mai spus Marian Neguţ.

Microbiologul este de părere că s-a făcut o mare greşeală când s-a promovat anti-vaccinarea. În condiţiile în care nu se tratează un număr crescut de persoane, apare un procent de populaţie receptivă, „se creează o masă de criză, care determină posibilitatea unei evoluţii epidemice de anvergură“.

Ca cea de anul acesta, 675 de cazuri, este de 100 de ori mai mare decât cea de anul trecut. La ce fel de „evoluţie epidemică de anvergură“ să ne aşteptăm anul viitor? 675 înmulţit cu 100?

Reacții. Inconştienţa Oliviei Steer

Olivia Steer, fosta jurnalistă, soţia lui Andi Moisescu, recent s-a pronunțat public împotriva vaccinării şi împotriva mamografiilor. Părerile ei nu sunt girate de vreun specialist, deşi Olivia Steer invocă în sprijinul teoriilor sale diverse studii realizate în străinătate. 
Probabil nimeni nu s-ar sinchisi despre ce scrie pe blogul său fosta vedetă de televiziune, însă opinia ei influențează numeroase persoane, iritând mediul academic şi medicii de familie care se străduiesc să-i convingă pe părinţi să-şi vaccineze copiii. După interviul acordat săptămâna trecută la Antena 1, peste 45 de reclamaţii au fost depuse la CNA, invocând lipsa unui specialist în studio.

Controversele legate de postările Oliviei Steer l-au determinat pe scriitorul Mircea Cărtărescu să reacţioneze pe pagina sa de socializare: „Mă gândesc cu teribilă tristețe la Olivia Steer (pe care n-o cunosc personal). Cred că, dincolo de orice, e o femeie curajoasă. (…) Cred că Olivia Steer a avut ghinionul să întâlnească, în setea ei de adevăr, o cauză nedemnă de o ființă ca ea. Nu cred că oameni ca ea trebuie blamați, ci priviți cu tristețe, asemenea celor ce cad victimă sectelor religioase, fanatismelor politice, teoriilor conspirațiilor. Olivia Steer e o victimă, aproape o martiră. (…) Dar dacă spui că vaccinurile sunt nocive, oamenii care te cred își condamnă copiii la boli și la moarte.“ De asemenea, filozoful Mihai Şora s-a simţit provocat şi a povestit că: „Am avut un frate mai mare, Teodor, născut în 1915. Toată copilăria am trăit-o sub aura lui, devenită instanță formativă. De fiecare dată când făceam câte o năzbâtie, mama îmi spunea: „Todoraș nu ar fi făcut așa ceva.“ Todoraș a murit la șase luni, de gripă spaniolă. Dacă ar fi fost vaccinat…“

Schemă. Calendarul naţional de vaccinare

În conformitate cu ORD MS 386/2015 privind Normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2015- 2016 , se aplică următorul calendar național de 
vaccinare:

Cele mai citite

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...

Horoscop 26 decembrie 2024. Berbecii sunt îndemnați să își reevalueze atenția acordată familiei

Horoscop 26 decembrie 2024. În această perioadă de după sărbătorile de Crăciun, fiecare dintre noi este invitat să își facă un bilanț al deciziilor...

Croația reintroduce serviciul militar obligatoriu, după 16 ani de suspendare

Ministerul Apărării din Croația, membră NATO din 2009, a anunțat marți că, începând cu ianuarie 2025, va demara procesul de reintroducere a serviciului militar...
Ultima oră
Pe aceeași temă