Autismul poate fi descoperit înainte de conceperea unui copil, prin analizarea ADN-ului din sperma tatălui, arată un nou studiu, citat de tabloidul Daily Mail.
Citește și: INOVAȚIE pentru copiii AUTIȘTI. Haine cu dispozitive de urmărire
Dacă alte studii au identificat gene specifice care ar cauza apariția bolii, cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit legătura dintre spermă și apariția autismului la copii, printr-un studiu epigenetic (studiu al proceselor prin care genele își realizează efectele fenotipice, n.red.).
„Dacă schimbările epigenetice se transmit de la tată la copii, trebuie să le putem identifica în spermă”, a spus unul dintre cercetătorii care au condus studiul, profesoara Daniele Fallin.
Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că sperma este mai ușor influențată de mediu decât ovulele, astfel încât poate duce la modificări în ADN-ul transmis copiilor.
Studiul a cuprins analiza spermei a 44 de tați. La același studiu, au participat și femei aflate la a doua sarcină, după ce au născut copii autiști.
Citește și: Ce alimente să consumi ca să îți stimulezi fertilitatea
De asemenea, în studiu au fost incluși și copiii acestor familii, care au împlinit vârsta de un an. Micuții au fost consultați pentru indicii premature ale autismului.
Echipa de cercetători vrea să își extindă studiul și să analizeze și ocupațiile și mediul în care trăiesc tații.
Consensul tuturor studiilor de până acum este că, de obicei, autismul este moștenit, întrucât majoritatea bolnavilor au avut rude cu aceeași maladie.
Nu există niciun test genetic sau epigenetic care să măsoare riscul de apariție a autismului.