2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialSemnal de alarmă: Tot mai puțini medici vor să lucreze în spitalele...

Semnal de alarmă: Tot mai puțini medici vor să lucreze în spitalele de stat românești

Corupţia din sistem, suprasolicitarea din cauza lipsei de personal şi condiţiile improprii de muncă, precum şi salarizarea discriminatorie şi lipsa aparaturii moderne îi alungă pe medici nu doar din ţară, ci şi de la spitalele de stat către clinicile private.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, crede că sistemul public de sănătate trebuie să țină pasul cu grila de salarizare pentru personalul medical, dar și cu infrastructura medicală disponibilă în sistemul privat, iar declarația sa vine ca reacţie la statisticile îngrijorătoare privind lipsa medicilor din unităţile sanitare de stat. „Sistemul public de sănătate a pierdut 5.000 de medici din 1997 până în prezent, în timp ce peste 21.000 de medici au intrat în sistemul privat. Astfel, peste 35.000 de medici și 80.000 de asistenți medicali activau în sistemul public în 2016. Cifrele pentru sectorul privat arată că aici activează peste 21.000 de medici și 42.000 de asistenți medicali. La hemoragia personalului din sectorul public au contribuit atât migrația tinerilor doctori peste hotare, cât și părăsirea sistemului de stat de către profesioniști pentru mediul privat“, a declarat demnitarul.

Salariile, la nivelul UE

Ministrul Sănătăţii susţine într-un mesaj postat pe o reţea de socializare că, de anul viitor, medicii care lucrează la stat vor avea salarii similare cu cele din ţările UE, în condiţiile în care mulți români nu își permit să se trateze în mediul privat şi nici nu ar trebui să fie nevoiți să o facă: „Plata contribuțiilor la asigurările de sănătate le garantează accesul la serviciile medicale de care au nevoie. Sistemul public de sănătate trebuie să fie nu numai principalul furnizor de servicii medicale pentru români, dar și principalul furnizor de calitate. Am făcut deja pași importanți pentru a corecta o parte din deficiențele sistemului public. Din 2018, salarizarea personalului medical va fi, pentru prima dată, aproape de nivelul salariilor din Uniunea Europeană. Creșteri semnificative au avut loc și în acest an“, a afirmat ministrul Sănătății.

Florian Bodog a menţionat şi că dotarea spitalelor cu aparatură modernă este o prioritate a mandatului său: „Am livrat echipamente de anestezie, radioterapie și de diagnostic imagistic de ultimă generaţie în foarte multe dintre spitalele care nu dispuneau de aceste tehnologii. Vom continua politica de achiziții de echipamente moderne până când absolut toate spitalele județene, regionale și universitare vor avea dotările de care pacienții noștri au nevoie“.

Medicii, în exod spre clinicile private

În ultimul deceniu, medicii au migrat din sistemul public de sănătate către mediul privat, în unele judeţe existând unităţi sanitare de stat fără niciun doctor pentru anumite specialităţi medicale. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, anul trecut în Bucureşti funcţionau 93 de spitale, dintre care 50 de stat. În jur de 8.000 de medici lucrează în unităţile sanitare publice şi peste 4.000 în unităţile private. Totodată, la nivel naţional, din cei 12.300 medici de familie, aproximativ 800 lucrează la stat, în timp ce 11.500 activează în mediul privat. În Capitală sunt 1.300 de cabinete medicale de familie, dintre care doar două publice.

Pacienţii de la stat, victimele sistemului

Experţii în politici publice de sănătate susţin că sistemul medical românesc nu asigură la ora actuală un management eficient al resurselor, iar fondurile decontate pentru diferite servicii sunt insuficiente sau sunt făcute haotic, pe principiul „cine apucă primul ia tot“, principalele victime fiind pacienţii, care de cele mai multe ori nu pot beneficia de banii pe care îi dau statului prin contribuţia lunară la asigurările de sănătate. Radu Gănescu, preşedintele COPAC (Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România), a declarat pentru „România liberă“ că, pentru pacienţii cronici, costurile unui tratament în sectorul privat sunt foarte mari şi îi dezavantajează clar.  

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Ironia sorții: Donald Trump vrea Groenlanda pentru un fenomen pe care l-a negat vehement multă vreme

În spatele insistenței cu care Donald Trump revendică teritoriul danez Groenlanda pentru Statele Unite ale Americii stă un fenomen pe care liderul republican l-a...

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...

Protest de Ziua Culturii Naționale: Sindicaliștii atrag atenția asupra subfinanțării și inechităților din domeniu

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” a anunțat un protest organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă