UPDATE: "Avem foarte multe anchete care vizează achiziții publice. În ceea ce privește frauda în achizițiile publice în domeniul sănătății, pot să vă spun că avem în derulare mai multe anchete care vizează mai multe achiziții publice de la diferite spitale atât din București dar și din celelalte localități ale României. Nu vă pot confirma pentru ce produse, pentru ce medicamente, pentru ce tipuri de aparatură medicală pentru că aceste investigații sunt confidențiale", a spus Kovesi, răspunzând unei întrebări despre posibila implicare a DNA în ancheta Hexi Pharma, la ieșirea de la dezbaterea "Corupția în sistemul de sănătate — prevenire și investigare. Experiență, bune practici și provocări", scrie Agerpres.
Ea a precizat că, pe măsură ce procurorii anticorupție vor finaliza cercetările și vor face actele necesare demarării procedurilor de inculpare, vor fi făcute public informațiile despre aceste cazuri.
===
Direcţia Naţională Anticorupţie organizează un grup de lucru în care discută despre corupţia din sănătate, la discuţii urmând să participe reprezentanţi din nouă state membre ale Reţelei Europene Împotriva Corupției EPAC/EACN.
Astfel, DNA, cu sprijinul Ambasadei Olandei, organizează în perioada 23 – 24 mai 2016, la Bucureşti, un Grup de lucru având ca temă “Corupţia în sistemul de sănătate – prevenire şi investigare. Experienţă, bune practici şi provocări”. În fiecare an, membrii EPAC/EACN organizează o conferință profesională și un număr de grupuri de lucru, precizează DNA într-un comunicat de presă.
„Scopul prezentului grup de lucru este de a oferi un cadru profesional de dialog în care se discută exemple de studii de caz şi de bune practici în lupta împotrivacorupției în sectorul medical, din perspectiva practicienilor anticorupție, luând în considerare diferitele competențe pe care aceste organizații le au fie în domeniul prevenirii, stabilirii de politici anticorupție, fie al investigării faptelor de corupție”, precizează DNA.
Discuțiile vor fi împărțite în două paneluri, respectiv "Cele mai bune practici în stabilirea de politici publice, în prevenirea și controlul administrativ al corupției în sistemul de sănătate" și "Cele mai bune practici în investigarea corupției în sistemul de sănătate". Scopul grupului de lucru este acela de a oferi un cadru profesional de dialog în care se discută exemple de studii de caz și de bune practici în lupta împotriva corupției în sectorul medical, din perspectiva practicienilor anticoruptie, se arată în comunicat.
La eveniment participă reprezentanți ai autorităților anticorupție și ai instituțiilor polițienești din Austria, Azerbaidjan, Estonia, Germania, Lituania, Republica Moldova, România, Serbia și Spania, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Rețelei Europene privind Frauda și Corupția în Sistemul de Sănătate. Grupul de lucru este organizat de DNA în calitatea sa de membru al Rețelei Europene Împotriva Corupției EPAC/ EACN și deținător al vicepreședinției acestei rețele, cu sprijinul Ambasadei Olandei.