UPDATE. Monica Pop a declarat, miercuri, că i se pare foarte normal că managerii să fie numiți după performanțe.
”Nu este un lucru bun faptul că, uneori, directorii de spitale sunt numiți politic. E o mare prostie! Partidele să-și racoleze întâi oameni bine pregătiți profesional, care au arătat ceva la locurile lor de muncă și apoi să-i pună în funcție. Sunt de acord cu această decizie de a nu fi numiți politic niciodată! Asta este o greșeală care nu trebuie să se mai întâmple.
În ceea ce mă privește, eu sunt directorul acestui spital de 23 de ani, ani în care au fost toate partidele politice la putere. Am fost în relații bune cu toți, spitalul acesta este un spital de top, în care nu am avut nicio infecție anul trecut, dar asta nu interesează… Pe unii îi interezează faptul că am îndrăznit să contrazic un ziarist care e de rău și nu pot să înțeleg de ce e așa pornit pe sistemul sanitar.
Vă asigur, și-mi asum ce spun, că dintr-un sâmbure de adevăr s-a făcut un lucru imens. Nu e adevărat! Sunt unul dintre directorii de spital și pacient – am fost operată de trei ori la Spitalul Floreasca, ultima dată pe 15 martie, am stat patru zile într-un salon de reanimare cu încă 15 persoane și niciunul nu a pățit absolut nimic și niciunul nu s-a infectat cu nimic. Dacă ar fi fost adevărat că sunt nu știu ce substanțe diluate, muream toți!
Sunt foarte uimită de faptul că nicio televiziune nu a chemat niciun chimist să spună despre concentrația substanțelor și vreau să vă spun că noi nu am avut niciodată biocide de la Hexi Pharma, dar am avut betadină. Am spus lucrul acesta: este un dezinfectant pe care noi îl folosim și-l foloseam pentru plăgile operatorii. Nu am avut nicio infecție.
Soțul e inginer chimist și, când a apărut chestia asta, l-am rugat să facă analiza și e corectă. La betadină vorbesc.
Vreau să vă mai spun că niciodată nu mi-a trecut prin minte că o infirmieră de la noi din spital poate dilua ceva și am medic epidemiolog de renume care ia probe tot timpul. Pot veni toate corpurile de control de oriunde din lume!”, a explicat Monica Pop.
Referitor la acuzațiile jurnalistului Tolontan Monica Popa a spus că ”când am încheiat (contractele) era perfect legal. Care e problema? Care e problema dacă am dat consultații la un cabinet privat de două ori pe săptămână? Ce am făcut este perfect legal!”
”Avem pe ușa de la intrare în spital o informare pe care scrie ”carantină”. Cât timp voi fi eu directorul acestui spital, nimeni nu va intra în acest spital în afară de aparținătorii pacienților care sunt și ei internați pentru că este un spital de chirurgie de risc major, iar aici o infecție înseamnă scoaterea ochiului și nu vreau să se întâmple așa ceva niciodată. Încă o chestie: în orice spital vizitele sunt o bombă biologică. Dacă luați probe din atmosferă, vedeți ce încărcătură microbiană este”, a mai declarat Monica Pop.
UPDATE: Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunţat că va trimite corpul de control la Spitalul de Oftalmologie din București, după ce Gazeta Sporturilor a publicat o anchetă conform căreia directorul Monica Pop ar fi fost sprijinită de PSD.
===
O nouă investigaţie realizată de Cătălin Tolontan atrage atenţia asupra legăturilor politicii cu sănătatea, referindu-se la managerul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti, dr Monica Pop, pe care o acuză că a obţinut concursul pentru postul de conducere datorită relaţiei sale cu un parlamentar PSD. În plus, dr Pop este acuzată şi de conflict de interese, de altfel ea a fost anchetată de ANI sub acest aspect, fiind plătită de o firmă cu care a făcut contract în numele spitalului.
Managerul Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice, prof. dr. Monica Pop, a declarat miercuri că nu a fost niciodată susținută politic și că îl va da în judecată pe jurnalistul Cătălin Tolontan pentru "afirmații neadevărate".
Precizările au fost făcute în contextul apariției unui articol pe site-ul jurnalistului Cătălin Tolontan, în care se spune, printre altele, că Monica Pop "este cel mai longeviv director de spital din Capitală și a beneficiat de sprijinul parlamentarului PSD Florian Popa".
"Tot ce a scris cu susținerea politică nu este adevărat. Eu sunt managerul spitalului din 1993, timp în care au venit toate partidele la Ministerul Sănătății și nu am avut niciodată niciun fel de problemă politică, nici de susținere, nici de dorință de a intra în vreun partid", a declarat Monica Pop pentru Agerpres.
Ea a susținut că îl va acționa în judecată pe jurnalistul Cătălin Tolontan pentru "afirmațiile nereale". "Tot ce a scris acolo este neadevărat sau în orice caz singurul adevărat este că am spus că nu am fost susținută politic niciodată, iar dacă aș fi fost, nu cred că era vreo problemă, dar nu am fost. Categoric, domnul Tolontan a făcut asta ca să îmi dea în cap pentru că mi-am permis să îl contrazic și să spun că ceea ce a zis azi dimineață este o isterie care va duce la morți pur și simplu, pentru că sunt pacienți care nu mai au încredere în spitalele românești și se duc acolo când nu mai au ce să facă colegii mei medici. Consider că este o acuzație de genocid lucrul acesta, pentru că isteria pe care a creat-o este reală în proporție de 25%, dar nici atât nu e adevărat", a spus Monica Pop.
Medicul a adăugat că în privința conflictului cu ANI există o hotărâre judecătorească. "Avem hotărâre judecătorească în ceea ce privește conflictul cu ANI și, mai mult decât atât, ANI mi-a plătit și despăgubiri", a punctat Pop.
În plus, jurnalistul Cătălin Tolontan dezvăluie că Spitalul de Oftalmologie a avut 6 contracte de încredințare directă cu Hexi, deşi directorul Monica Pop a negat. "Când au izbucnit dezvăluirile legate de Hexi Pharma, Monica Pop a spus că ”Noi nu avem substanțe din astea!”. E un neadevăr. Spitalul de oftalmologie a avut în ultimii trei ani mai multe contracte de încredințare directă, în valoarea totală de aproximativ 15.000 de euro, cu Hexi. Au cumpărat POLYODINE, substanța pe care testele Guvernului și ale Parchetului General au identificat-o ca fiind diluată cu 30%" – se menţionează în ancheta jurnalistică, care prezintă şi o serie de documente privind aceste contracte, dar şi cu firma de la care primea bani dr Pop, Monona Group Trading SRL, căreia i-a închiriat un spațiu de 38 mp chiar în incinta spitalului şi de unde bolnavii puteau să-şi cumpere alimente, dar şi cristalinul pentru operaţii.