1.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialCondamnați la moarte de orgoliile unor medici fără etică. Autoritățile pun în...

Condamnați la moarte de orgoliile unor medici fără etică. Autoritățile pun în pericol viața celor pe care ar trebui să-i salveze

Clinica AKH din Viena a anunţat că refuză să mai primească pacienţi din România după ce a devenit ținta atacurilor directorului Spitalului „Sf. Maria“, dr. Narcis Copcă. Jurnalista Paula Rusu a publicat pe blogul personal fragmente din scrisoarea trimisă către AKH, prin intermediul avocaților, de către dr. Narcis Copcă, în decembrie anul trecut, atunci când se punea problema unui audit pentru autorizarea transplanturilor de plămâni la Spitalul „Sf. Maria“ din Capitală.

“Vizita dumneavoastră poate provoca un mare conflict de interese având în vedere discuțiile personale purtate cu reprezentanții AKH din Viena, spitalul preferat de  Ministerul Sănătății în ceea ce privește transplantul de plămâni, deoarece contractul dintre  Eurotransplant, AKH Viena și un spital din România sunt subiectul unei investigații a procurorilor. (n.r. – Copcă tocmai depusese la DIICOT o plângere vizând traficul de organe).

Spitalul Sfânta Maria este gata să împărtășească experiența sa unei echipe de experți independenți așa cum ați menționat  și sunteți invitați să vă demonstrați îndependența acceptând invitația noastră, dar după 11 decembrie când în România au loc alegeri, pentru a elimina suspiciunile de subiectivism privitor la implicarea Eurotransplant de partea uneia dintre părțile implicate în alegeri, cât și pentru transparența și continuitatea în ceea ce privește politicile de sănătate ale viitorului Guvern, oricare ar fi.

Prin aceasta vă informăm că nu sunteţi bineveniţi pe 8 şi 9 decembrie să faceţi o vizită oficială sau neoficială la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti. Dacă nu veţi respecta rugămintea noastră, o să considerăm atitudinea dumneavoastră ca o lipsă de respect, că nu doriţi o colaborare bună şi onestă şi că vă amestecaţi voit în politicile de sănătate publică naţionale. Aşa că, vom fi nevoiţi să acţionăm în consecinţă, să deschidem o anchetă oficială şi să informăm publicul”, se arată în notificarea trimisă către clinica AKH, publicată pe www.paularusu.ro

Directorul Spitalului Sfânta Maria din Bucureşti (care a beneficiat de o investiţie de 10 milioane de euro pentru înfiinţarea unui centru de excelenţă pentru transplant), dr. Narcis Copcă, nu a dorit să comenteze pe marginea acestui scandal, limitându-se să califice, într-o declaraţie pentru „România liberă“, drept “bazaconii” acuzaţiile privind refuzul său de a accepta un audit medical din străinătate, care ar fi stat la baza deciziei clinicii de la Viena de a nu mai accepta pacienţi români pentru operaţiile de transplant pulmonar. Spitalul a solicitat, între timp includerea în Programul național de sănătate a programului de transplant pulmonar.

Vlad Voiculescu acuză

Fostul deţinător al portofoliului de la Sănătate, Vlad Voiculescu, arată însă cu degetul spre managerul acestei unităţi sanitare, pe care îl acuză că a iscat actuala criză: “Atât Eurotransplant, cât şi AKH au fost ţinta unor acuzaţii fără precedent, complet nefondate şi extrem de grave, pentru că experţii de la Eurotransplant, printre care şi profesorul Laufer de la Viena, au fost ameninţaţi de o casă de avocatură din România, cea a Spitalului Sfânta Maria, că se vor lua măsuri legale împotriva lor” şi că un contract al Spitalului AKH din Viena cu România este cercetat de procurori”.

Ministrul Sănătății a dispus verificări la Spitalul „Sf.Maria“

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a cerut Agenţiei Naţionale de Transplant să facă verificări la spitalul bucureştean, pentru a stabili dacă se pot efectua operaţii de transplant pulmonar. „La «Sfânta Maria» nu vorbesc de o reacreditare. Direcţia medicală a spitalelor din Bucureşti mi-a făcut o solicitare de a verifica exact condiţiile existente la momentul de faţă în vederea includerii sau nu în programul de transplant. În funcţie de raportul ANT, dacă va fi cazul, voi trimite şi Corpul de control. Se vor verifica toate standardele pe care trebuie să le îndeplinească o clinică în vederea transplantului. Dânşii au o grilă de evaluare care cuprinde absolut tot, -dotare, circuite, specialişti. Acea acreditare s-a dat în urmă cu un an, ştim că acolo nu s-a făcut niciun transplant, nicio modificare, iar eu, ca ministru, am dispus o verificare a condiţiilor”, a declarat Bodog.

Eurotransplant sare în ajutor

Un responsabil din conducerea Eurotransplant, organizaţie care coordonează activitatea de profil din mai multe ţări europene, susţine că nu a existat nici un demers oficial din partea autorităţilor medicale de la Bucureşti, deşi este vorba de o criză care poate fi rezolvată. “Noi aşteptăm să fim contactaţi de autorităţile române pentru că vrem să corectăm acest dezechilibru care încă există”, a spus într-un interviu Dirk van Raedmonck, membru în conducerea Eurotransplant. El a mai declarat că sunt mai multe centre ale Eurotransplant dispuse să ajute pacienţii români, dar că este nevoie de o cooperare oficială.

Luna trecută, potrivit statisticilor Eurotransplant, au fost efectuate aproape 800 de intervenţii chirurgicale pentru transplantul de plămâni. În prezent, cinci pacienţi români ar trebui operaţi la Clinica AKH din Viena. Reprezentantul Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Victor Zota, a declarat că se încearcă remedierea situaţiei critice în care se află bolnavii care au nevoie de o astfel de intervenţie chirurgicală, printr-o colaborare cu clinici din Cehia, Italia sau Franţa. 

Soluţia de compromis, criticată

Asociaţia Română de Transplant Pulmonar susţine că nici Spitalul „Sf. Maria“ din Capitală, acreditat fără o secție de pneumologie, și nici un alt spital sau clinică din România nu se ridică la standardele europene impuse pentru un program de transplant pulmonar și în vederea respectării atributelor dreptului la viață al pacienților pre și post–transplant: “În proporție de 90%, bolnavii pulmonar au fost supuși operațiilor de transplant de plămâni în clinica AKH Viena, unde sunt îndeplinite toate cerințele imperios necesare pentru o astfel de intervenție, recuperare şi readaptare la o viață normală; unde unii dintre acești pacienți au fost tratați de infecțiile nosocomiale, contractate în spitalele româneşti”.

Acelaşi risc este invocat şi de preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România, Vasile Barbu, care a declarat pentru „România liberă“ că lucrurile trebuiesc judecate şi prin prisma drepturilor pacientului şi a obligaţiei statului de a asigura condiţii de siguranţă în instituţiile medicale. El a propus şi reformarea Agenţiei Naţionale de Transplant: “Trebuie neapărat reîntinerită echipa, haideţi să lăsăm feudalii. Cineva cu curaj să se impună. Ce dacă e Irinel Popescu sau profesorul Luncan sau Sinescu, mai sunt şi alţii care sunt tineri şi trebuie să aibă şi ei acces la transplant. Nu trebuie feudalizat sistemul, într-adevăr, ei sunt nişte eroi ai noştri, au dezvoltat transplantul în România, dar mai au puţin şi ies la pensie”.

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...

Creștere în turismul românesc: Sosirile și înnoptările au crescut în primele 11 luni din 2024

Cei mai mulți turiști străini au venit din Germania, Italia și Israel Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), turismul din România a...

Bursele europene încheie săptămâna pe minus, influențate de datele economice din SUA

Singurul sector pe creștere a fost cel auto, cu un avans modest de 0,48% Bursele europene au înregistrat scăderi generalizate vineri, pe fondul datelor solide...
Ultima oră
Pe aceeași temă