Utilitarele de salvare au tras pe dreapta ieri şi sute de cadre medicale de la serviciile de ambulanţă din toată ţara au ieșit în stradă, reclamând condițiile grele de muncă, dar și faptul că de la 1 ianuarie 2018 nu vor mai primi sporul de 50% din salariu.
Sindicaliştii din Serviciul de Ambulanță avertizează public autorităţile că viaţa echipajelor este pusă în pericol din cauza deficitului de personal şi a autovehiculelor uzate. Potrivit acestora, şi stabilitatea financiară este în pericol, veniturile lunare ale personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanţă, urmând să se diminueze de la 1 ianuarie 2018, odată cu aplicarea regulamentului de sporuri.
În plus, pierderea tichetelor de masă va duce, de asemenea, la scăderea salariilor începând de anul viitor. Conducerea Federaţiei Naţionale Sindicale AMBULANŢA din România a precizat că până în data de 4 octombrie aşteaptă un răspuns de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi de la Guvern, iar în caz contrar amenință că va demara procedurile de strângere de semnături de la toţi membrii de sindicat în vederea organizării de acţiuni sindicale (mitinguri, greve de avertisment şi chiar grevă generală).
Preşedintele Federaţiei, Gheorghe Chiş, a declarat pentru „România liberă“ că multe dintre probleme sunt cauzate de blocaje instituţionale, cum ar fi cel legat de achiziţia de ambulanţe, în condiţiile în care de doi ani de zile parcul auto nu a mai fost reînnoit, în prezent lucrându-se în regim de avarie. În acest context, se solicită urgentarea încheierii contractului–cadru multianual de către ministerele responsabile şi alocarea bugetară necesară pentru anul 2018 în vederea urgentării achiziţiei de ambulanţe, conform necesarului stabilit. „Având în vedere specificul de lucru în condiţii deosebite la urgenţă pentru angajaţii de la ambulanţă, în munca de teren, noi nu putem accepta să se taie acele sporuri pentru care am luptat, ceea ce a dus la o atracţie a personalului către acest sector. În situaţia în care pierdem aceste sporuri, angajaţii vor migra către spitale”, a argumentat Gheorghe Chiş, care atrage atenţia că, şi în aceste condiţii, deficitul de personal este de peste 50% în multe substaţii de salvare din ţară.
900.000 de km la bord
Situaţia parcului auto este gravă la majoritatea staţiilor de ambulanţă din ţară, existând judeţe în care nu sunt nici măcar bani de combustibil. În plus, în unele părți nu există nici o maşină de salvare pentru urgenţe majore. De exemplu, la Constanţa, 70% dintre autospeciale trebuie casate, iar acest lucru este cu atât mai grav cu cât în fiecare sezon estival numărul urgenţelor medicale suplimentare creşte, mulţi turişti fiind salvaţi de la înec sau prezentând toxiinfecţii alimentare şi alte probleme de sănătate ce necesită intervenţia echipajelor de prim ajutor.
„Legea ne diminuează drastic veniturile. Salariile, conform legii, cresc, dar pierdem tichetele de masă, pierdem sporurile de periculozitate pe care le avem de foarte mult timp. În al doilea rând, parcul auto este învechit. Nu am mai primit nicio ambulanță de cel puțin trei ani de zile, din diferite motive și neînțelegeri între Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne. În al treilea rând, pentru lipsa personalului medical și auxiliar, având în vedere că am cerut să ni se dea cel puțin 30 de locuri, dar nu le-am primit și nu le vom primi, pentru că la minister există o penurie de 500 de locuri care nu au fost aprobate. Lucrăm în sistem de avarie”, a declarat Marian Albu, președintele Serviciului Județean de Ambulanță Constanța. Cea mai mare problemă a fost că, în vara aceasta, autospecialele nu au avut aer condiționat timp de două luni, pentru că, din cauza unui viciu de procedură, nu a existat contract cu niciun service auto. Cea mai veche mașină are peste 900.000 de kilometri. Marea majoritate au peste 700.000 de km, mai există o categorie între 600.000 și 700.000 de km, iar cele mai noi au circa 300.000 de km.
Acord de principiu pentru ambulanţe noi în Bucureşti
Consiliul General al Municipiului Bucuresti şi-a dat, joi, acordul de principiu pentru achiziţionarea a 100 de ambulanţe pentru Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov (SABIf). Suma totală necesară este de 8,5 milioane de euro, urmând ca 4,6 milioane de euro din aceasta să fie plătită din dividendele pe care municipalitatea le are de încasat de la Apa Nova. Managerul SABIf, Alis Grasu, a spus că ultima achiziţie de ambulanţe s-a făcut în urmă cu trei ani, când Serviciul a primit de la Ministerul Sănătăţii o ambulanţă.