2.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialChirurgia robotică, vârf de performanţă şi în România

Chirurgia robotică, vârf de performanţă şi în România

În ultimul deceniu, chirurgia robotică a devenit cea mai nouă tehnologie a chirurgiei minim invazive, ulterioară laparoscopiei, în care chirurgul nu operează cu propriile mâini, ci manevrează un robot la distanță, fiind așezat la o consolă amplasată în sala de operații.

Acest sistem computerizat transformă mișcarea mâinilor în impulsuri transmise brațelor robotice, cu o mare acurateţe. În prezent, în spitalele şi clinicile din România există doar câţiva roboţi chirurgicali, însă tendinţa de a se achiziţiona noi aparate – în special în mediul privat – este în creştere. Anual, prin această tehnică de intervenţie chirurgicală se fac peste 150 de operaţii.

Chirurgia asistată de robot, numită și „chirurgie robotică“, presupune utilizarea unui sistem revoluționar care include un braț dotat cu o cameră de înaltă rezoluție și mai multe brațe mecanice cu instrumente chirurgicale. Acestea sunt deosebit de flexibile și sunt conectate la o consolă computerizată, care este acționată de chirurg. Chirurgul, așezat la consola poziționată lângă masa de operație, controlează cu o siguranță sporită brațele robotului, beneficiind de o imagine 3D mărită, de înaltă rezoluție.

Profesorul doctor Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale și directorul Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic „Dan Setlacec“ – Institutul Clinic Fundeni din Capitală, a declarat pentru „România liberă“ că, „deși la început a existat o anumită reţinere faţă de chirurgia robotică, din cauza costurilor mari, în ultima vreme lucrurile par din ce în ce mai bine codificate. Pentru un anumit tip de operaţii, chirurgia robotică se adaugă chirurgiei deschise şi celei laparoscopice în serviciile în care se efectuează o gamă complexă de intervenţii, iar atunci când indicaţiile sunt bine stabilite, ea devine chiar o chirurgie cost-eficientă, pentru că reproşul care i s-a adus de la bun început a fost legat mai ales de costuri. Costul unei astfel de abordări chirurgicale poate să fie cu 1.500-2.000 de euro mai mare decât cel al unei intervenţii laparoscopice, de aceea trebuie stabilite cu grijă indicaţiile şi în chirurgia generală noi am început să le definim din ce în ce mai bine. Este vorba de spaţii restrânse, cum ar fi pelvisul, în cancerul de rect sau în cancerele genitale, ori spaţiul subdiafragmatic, deci polul superior gastric şi esofagul inferior, unde, la fel, cu robotul se lucrează mult mai bine decât cu instrumentele de chirurgie laparoscopică“.

Investiţii în medicina privată

Primul centru privat de chirurgie robotică din România va funcționa din această lună la Spitalul Sf. Constantin din Brașov, odată cu instalarea robotului chirurgical daVinci Si, achiziţionat printr-o investiţie de peste 1,5 milioane de euro.

Doctor Bogdan Moldovan, şeful secţie de chirurgie a spitalului braşovean, a precizat pentru „România liberă“ că, la acest moment, robotul chirurgical este cea mai avansată tehnologie operatorie descoperită vreodată, care permite realizarea unor intervenţii minim invazive pentru toate patologiile existente în chirurgia abdominală. „Unul dintre imboldurile achiziţionării robotului a venit din partea unei echipe de urologie din Cluj care opera cancere de prostată prin chirurgie robotică şi au rămas fără robot din cauza faptului că spitalul nu a mai putut să plătească service-ul pentru aparat. În aceste condiţii, pacienţii români cu cancer de prostată se operau în străinătate sau în standarde suboptimale prin operaţii deschise, având în vedere că circa 2.000 de cazuri sunt depistate în fiecare an, fiind a cincea cauză de deces în ţara noastră la bărbaţi“, mărturiseşte doctorul Moldovan, care a adăugat că o astfel de intervenţie chirurgicală costă între 7.000 şi 10.000 de euro, suma acoperind şi amortizarea investiţiei în aparatură şi materialele folosite. 

Şi Spitalul Monza din Bucureşti, cel mai mare spital de chirurgie cardiovasculară și cardiologie intervențională din țară, investește peste două milioane de euro în chirurgia robotică.

„În afară de echipa medicală de excepție de care se bucură pacienții noștri, mereu am pus și vom pune accent și pe aparatura tehnologică performantă. Zi de zi, în Spitalul Monza sunt rezolvate cu succes unele dintre cele mai complexe și dificile cazuri din țară, de aceea avem nevoie de condiții tehnologice excelente. Sistemul daVinci este unul dintre ele, fiind un robot cu o precizie incredibilă, care va putea fi folosit în cadrul mai multor specialităţi, printre care și chirurgia generală, urologia și bariatria. De asemenea, pentru operațiile realizate prin sistemul da Vinci, vom beneficia de expertiza internațională a medicilor grupului «Policlinico di Monza» din Italia, care au efectuat, până în prezent, mii de operații cu brio“, precizează Luca Militello, directorul general al Spitalului Monza. 

Cererile de decontare a operaţiilor robotice au şanse foarte reduse de rezolvare fiindcă se consideră un moft, chiar dacă în România a existat un program naţional de chirurgie robotică în anii 2012-2013. Şi asta atât timp cât nu reuşim să-i convingem pe cei din minister să ne deconteze operaţiile de transplant, care sunt operaţii salvatoare de vieţi.“(Doctor Bogdan Moldovan, şeful secţiei de chirurgie, Spitalul Sf. Constantin din Brașov)

Intervenții

Chirurgia robotică este folosită în intervenţii ce tratează o gamă largă de afecţiuni:

– Afecţiuni coronariene;

– Afecţiuni renale şi biliare;

– Cancer de colon, ginecologice, tiroidiene, de prostată, de vezică urinară;

– Endometrioză;

– Fibroame uterine;

– Obezitate;

– Prolaps uterin;

– Prolaps de valvă mitrală;

– Sângerări uterine majore.

AVANTAJE

Flexibilitate și confort pentru pacient

Cu ajutorul chirurgiei robotice este posibilă efectuarea anumitor intervenții chirurgicale delicate și complexe care ar fi deosebit de dificile, riscante sau chiar imposibile prin tehnicile convenționale. Avantajele folosirii robotului daVinci sunt, potrivit specialiştilor, precizia sporită, incizii mai mici, creșterea gradului de siguranță, dar și riscul scăzut de sângerare și infecție. În plus, recuperarea postoperatorie a pacientului este mai rapidă, cicatricile sunt de dimensiuni reduse și există un grad sporit de flexibilitate și confort pentru pacient și chirurg.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Carburanții din România, mai scumpi decât în multe state europene, din cauza accizelor

Pe 1 ianuarie 2025, Guvernul României a implementat o nouă majorare a accizelor la carburanți, ceea ce a condus la creșteri de preț Carburanții din...

Criza energetică din Transnistria: între strategia Kremlinului și oportunitățile geopolitice pentru Ucraina

Centralele termice sunt aproape de colaps, iar penele de curent sunt tot mai frecvente, ajungând până la opt ore pe zi Editorialistul Serghii Sydorenko scrie...

OMV Petrom anunță disponibilizări colective: 184 de angajați vizați, începând cu februarie 2025

Această decizie vine pe fondul unui context economic dificil, care a generat deja valuri de concedieri în mai multe sectoare Compania OMV Petrom a notificat...
Ultima oră
Pe aceeași temă