Multe dintre situaţiile medicale reprezentând cazuri sociale la Pediatrie, înregistrate la Spitalul de Urgenţă din Constanţa, îşi găsesc rezolvarea în străinătate.
„Sunt cazuri provenite din zona Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Acest lucru demonstrează că medicii de pe Secţia Pediatrie tratează în mod egal toţi copiii. Unele dintre aceste cazuri au fost trimise peste hotare, pe banii secţiei, bani strânşi de către medici şi asistente, cu telefoane date în străinătate ca să îi aştepte la gară, la aeroport, cu maşina, medicii din celălalt spital, colegii dumnealor, ca să nu plătească taxiuri şi alte costuri“, susţine directorul spitalului, dr. Dănuţ Căpăţână.
Copii la limita dintre viaţă şi moarte
Unul dintre exemple este o fetiţă din comuna Cuza-Vodă, bolnavă de inimă, operată în urmă cu cinci ani, cu succes, în Germania. Acum acest copil este sănătos şi se bucură de viaţă.
„Pe vremea aceea nici un centru de cardiologie din ţară nu a optat pentru intervenţie chirurgicală, din lipsă de personal, din lipsă de instrumentar, dar şi de tehnică. Am luat legătura cu un centru medical din Germania. Am trimis documentaţia fetei şi atunci s-a pus problema trimiterii ei cu formularul E112 în Germania penru operaţie. Am obţinut toate aprobările, numai că nu existau bani pentru transport, iar atunci ne-am implicat noi, doctorii, studenţii de la Medicină, am solicitat ajutor la Primăria Cuza Vodă, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pentru a întocmi actele mamei şi ale fetiţei. În doar trei săptămâni cazul a fost rezolvat acolo foarte bine. Dacă nu s-ar fi rezolvat chirurgical, sigur ar fi apărut ulterior complicaţii“, spune şeful Secţiei Pediatrie, dr. Cristina Mihai.
Şansă pentru un nou drum
Andreea are acum puţin peste un an de zile şi anul trecut a fost operată în Italia. Copila fusese abandonată în spital într-o situaţie dramatică, şi ea fiind bolnavă de inimă. A fost trimisă în repetate rânduri pentru reevaluări şi pentru posibilitatea unei intervenţii chirurgicale la Spitalul Marie Curie din Bucureşti. În acelaşi timp, a fost cerută şi părerea unor medici italieni, care au hotărât trimiterea ei în Italia pentru operaţie. Andrei nu are încă doi ani. El nu a fost abandonat, însă a fost lăsat în spital foarte mult timp pentru că suferea de o malformaţie cardiacă extrem de gravă. Cu ajutorul DGASPC şi al unei organizaţii neguvernamentale, acest copil a plecat în luna ianuarie a acestui an cu formularul E112 tot în Italia şi s-a întors de acolo într-o stare de sănătate foarte bună.
În prezent, la spitalul din Constanţa sunt 12 copii reprezentând cazuri sociale. În acelaşi timp, sunt internaţi cinci copii din centrele de plasament având situaţii neurologice extrem de grave, aceştia fiind acum la Terapie Intensivă.
Deficit de cadre medicale şi de paturi
Secţia Pediatrie se numără şi ea printre cele care duc lipsă de personal specializat şi de paturi.
Cei 15 medici care lucrează în prezent trebuie să aibă grijă de sute de cazuri, venite din Constanţa, Tulcea, Galaţi, Ialomiţa, Brăila şi chiar de la Iaşi. Ar fi nevoie de medici cu supraspecializare şi de cel puţin 120 de paturi, acum fiind doar 90 de paturi. Cu banii care vor veni de la Ministerul Sănătăţii se va trece la reparaţia totală a secţiei. Misiunea nu va fi una uşoară, din cauza lipsei de spaţii, însă managerul susţine că se vor găsi soluţii pentru mutarea temporară a copiilor până când toţi vor beneficia de condiţii decente de tratament. Se estimează că reabilitarea va fi încheiată în opt luni din momentul în care vor sosi banii, un termen estimativ fiind luna decembrie a acestui an.