Comisia Europeană a cerut joi României, Cehiei şi Sloveniei să să transpună pe deplin în legislația națională Directiva privind asistenţa medicală transfrontalieră, informează Mediafax.
Această Directivă stabileşte dreptul pacienţilor de a alege să primească asistenţă medicală într-un alt stat membru şi de a solicita rambursarea costurilor în propria ţară. De asemenea, ea impune sistemelor de sănătate şi furnizorilor deasistenţă medicală să se asigure că pacienţii primesc informaţiile de care au nevoie pentru a decide în cunoştinţă de cauză cu privire la tratament.
În pofida solicitării de a o transpune până la 25 octombrie 2013, cele trei state nu au transpus pe deplin această directivă în legislaţia naţională, precizează Comisia, avertizând că România, Cehia şi Slovenia au la dispoziţie două luni pentru a informa CE cu privire la măsurile luate pentru a transpune în întregime Directiva 2011/24/UE. În cazul în care nu sunt notificate măsuri adecvate, Comisia poate înainta cazurile Curţii de Justiţie a UE.
Tot joi, Comisia Europeană a anunţat că a adresat o cerere oficială României de a asigura transpunerea deplină a Directivei de stabilire a unor măsuri pentru facilitarea recunoaşterii prescripţiilor medicale emise în alt stat membru (2012/52/UE). Directiva are scopul de a spori capacitatea farmaciştilor de a înţelege şi de a elibera prescripţii emise într-o altă ţară din UE pacienţilor care îşi exercită dreptul la asistenţă medicală transfrontalieră. Documentul impune statelor membre să se asigure că prescripţiile care urmează să fie utilizate într-un alt stat membru cuprind un anumit număr de elemente.