UPDATE 21.16: Un număr de opt persoane au murit, joi, în judeţul Vaslui, iar una este în comă, din cauza temperaturilor ridicate înregistrate, în toate cazurile fiind vorba de persoane căzute în spaţii publice, potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean. "Ultimele victime înregistrate sunt un bărbat în vârstă de 42 de ani, văcar în satul Bârlăleşti, care a fost găsit în stare de inconştienţă, pe câmp şi a unei femei de 62 de ani din Şerboteşti, găsită moartă într-un lan de porumb. În total, au fost opt victime decedate şi una în comă, intubată, aflată la Compartimentul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului de Urgenţă 'Elena Beldiman' din Bârlad", a declarat doctorul Dan Ungureanu, din cadrul SAJ Vaslui.
UPDATE 20.45: Două persoane au fost găsite, joi după-amiază, în stradă, la câteva ore după ce au decedat, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi, Nicolai Pralea. Potrivit sursei citate, în jurul orei 17.00, a fost primit un apel la Serviciul de Urgenţă 112 prin intermediul căruia se anunţa că în localitatea Victoria un tânăr de 22 de ani, venit de pe câmp, a căzut în stradă. Un alt apel la Serviciul 112 a fost primit în cursul după-amiezii, prin care se anunţa că un bărbat a murit pe o bancă din cartierul Nicolina, el fiind găsit de trecătorii care se duceau la cumpărături la un hipermarket din apropiere.
==============
Trei persoane şi-au pierdut viaţa, zeci de oameni au leşinat pe stradă şi apelurile la 112 s-au înmulţit considerabil în aceste zile, când în România este în vigoare un cod de caniculă, cu temperaturi record pentru acest an, de peste 40 de grade Celsius la soare. Meteorologii au prelungit avertizarea de vreme foarte călduroasă şi pentru ziua de 25 iunie.
Astfel, joi, vineri şi sâmbătă, în Banat, Crişana, Maramureş, sudul Olteniei şi al Munteniei şi pe arii restrânse în celelalte regiuni, vremea se va menţine caniculară. Se vor înregistra temperaturi maxime frecvent în jur de 35 de grade, iar noaptea vor fi valori minime ce nu vor scădea sub 20 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
Canicula a făcut deja primele victime, trei persoane pierzându-şi viaţa. Este vorba despre un bărbat de 74 de ani din judeţul Vaslui, care a murit în timp ce lucra în grădină, şi un cioban din Argeş, decedat miercuri tot din cauza căldurii excesive. Un alt deces s-a înregistrat la Iaşi, unde un bărbat de 43 de ani, angajat al societății de salubritate, şi-a pierdut viaţa, miercuri, în timpul serviciului. Colegii săi au solicitat ajutorul echipelor de intervenție, însă acestea nu au putut să îl salveze. Inspectoratul teritorial de muncă a început o anchetă pentru a verifica dacă societatea a respectat toate reglementările în ceea ce privește legislația muncii.
Şi în Bucureşti, căldura a încins liniile telefonice la serviciul de ambulanţă. Dr Alis Grasu, managerul SABIF, a declarat pentru România Liberă că, în ultimele 24 de ore, de miercuri dimineaţă până joi, la ora 10.00, s-au înregistrat peste 1.500 de solicitări de asistenţă medicală, dintre care aproape 800 de cazuri au fost urgenţe. Medicii ne recomandă ca în aceste zile să avem grijă să ne hidratăm corespunzător, iar persoanele în vârstă, copiii mici şi bolnavii cronici să evite deplasările în orele amiezii, când gradele din termometre ating nivelul maxim.
Cu toate acestea, bucureştenii sunt încă neprotejaţi de efectele caniculei, comparativ cu alţi ani. Autorităţile dau vina pe alegerile locale, care au încurcat planul de măsuri. Chiar în aceste zile, când suntem sub incidenţa unor avertimente de caniculă de la meteorologi, Prefectura Capitalei pune lipsa corturilor anti-caniculă pe seama faptului că în primăriile de sector şi la consiliile locale este în desfăşurare procesul predare-primire a mandatelor. Însă, într-un comunicat de presă sunt amintite măsurile dispuse de către Prefectură pentru perioada de caniculă 2016. Deocamdată, bucureştenii sunt protejaţi doar pe hârtie şi doar prin intermediul unui parteneriat cu un lanţ de farmacii.
Conform procedurilor în vigoare, în fiecare an, în perioada 1 iunie — 31 august, autorităţile locale din Capitală instalează câte 20 de corturi în intersecțiile cele mai mari din oraş. Fiecare cort este dotat cu dozatoare de apă potabilă, instalație mobilă de aer condiționat, echipamente de măsurat tensiunea și glicemia, stetoscop, trusă de prim-ajutor.
În urmă cu o săptămână, primarul general ales al Capitalei, Gabriela Firea, făcea apel către Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) să instaleze corturile de prim-ajutor: "Faptul că în prezent nu există încă un primar instalat în funcție, din cauza unor jocuri politice pe care nu le mai comentez, nu poate fi o scuză pentru cei care sunt responsabili cu măsurile pe timp de caniculă. Fac de asemenea apel la voluntarii Serviciului de Ambulanță București să fie pregătiți să activeze în corturile ce vor fi instalate pentru a acorda primul ajutor cetățenilor ce ar putea fi afectați de temperaturile caniculare", afirma Gabriela Firea.
În plus, locuitorii Capitalei trebuie să reziste şi temperaturilor insuportabile din mijloacele de transport în comun. Şi asta în ciuda promisiunilor oficialilor Regiei Autonome de Transport Bucureşti, care anunţau la începutul anului măsuri drastice împotriva şoferilor care nu vor folosi climatizarea în vehiculele dotate cu aer condiţionat şi îmbunătăţirea parcului auto cu maşini dotate cu astfel de instalaţii.
Măsuri recomandate în perioadele caniculare
În spaţii inchise (acasă şi la birou)
a) evitaţi creşterea temperaturii având grijă să:
Limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;
Acoperiţi ferestrele expuse la soare;
Mentineţi inchise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;
nu utilizaţi ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 grade.
b) scadeţi temperatura având grijă să:
aerisiţi dimineata devreme sau seara târziu utilizând curenţi de aer;
reglaţi aerul condiţionat la 5 grade sub temperatura ambientală.
În spatii deschise ( pe stradă şi la locul de muncă):
Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare);
Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri calduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzatiei de sete, adică un pahar la 15-20 minute;
Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), mincaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
Menţineţi legătura cu persoanele în vârsta (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi) interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;
Evitaţi deplasarile, aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens desfăşurat în exterior între orele 11-18;
Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase ) în cantitate mare întrucât sunt diuretice;
Evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grasimi, în special deorigine animală;
Nu consumaţi alcool (inclusiv bere ) – vă deshidratează si va transformă într-o potenţială victimă a caniculei;
Nu lasaţi copilul copilul singur în maşină chiar pe perioade scurte.
În caz de apariţie a manifestărilor legate de expunerea la căldură (crampele de caldură, insolaţia, epuizarea, şocul hipertermic):
Odihnă în spatiu umbrit şi racoros;
Consum de lichide (apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt);
Scăderea temperaturii corpului (udat şi ventilat).