Foarte mulţi oameni, din multe ţări, îşi iau cele mai multe calorii din alcool şi nu din sucurile îndulcite, potrivit unui nou studiu, citat de The Guardian. Abuzul de alcool este mult mai grav pentru sănătate, decât cel de sucuri îndulcite.
Analiştii de la Euromonitor International au studiat informaţiile provenite din 24 de ţări şi au constatat că în toate, cu excepţia uneia singure, consumul caloric din băuturi alcoolice este mai ridicat decât cel din sucuri. În fruntea acestui top negativ este Coreea de Sud, unde aportul caloric din alcool este de 168 de calorii/persoană, iar din sucuri este de doar 44 calorii/persoană. Clasamentul este completat de Polonia, Cehia, Finlanda şi Germania. Singura ţară în care aportul de calorii din sucuri este mai mare decât cel din alcool este Taiwan.
Până acum tot felul de studii şi campanii legate de obezitate au vizat zahărul. Mai multe guverne au introdus taxe suplimentare pentru băuturile îndulcite, considerate o cauză majoră a obezităţii infantile.
Dar despre alcool s-a vorbit foarte puţin în acest context şi nu s-a făcut aproape nimic. Noile studii au demonstrat că în obezitatea adulţilor este mult mai grav aportul caloric din alcool decât cel din zaharuri. Cei mai mulţi oameni nici măcar nu sunt conştienţi că băuturile alcoolice îi pot face să se îngraşe, pentru că – spre deosebire de alimente – numărul de calorii nu este de obicei precizat pe ambalaj. Dar un pahar mare de vin cu 13% alcool conţine 228 de calorii, iar un pahar obişnuit are 160 de calorii. O halbă de bere cu 4% alcool are şi ea aproximativ 160 de calorii.
Analista Euromonitor, Sara Petersson, spune că asta nu înseamnă că zahărul nu mai are nici o vină. „Atât băuturile alcoolice, cât şi sucurile, sunt calorii lichide, explică ea. Trebuie considerate ca atare şi ar trebui să mâncăm mai puţin după ce le bem.”
Potrivit Euromonitor, consumul mediu zilnic în lume este de 1.398 de calorii/persoană, cu cea mai mică valoare în India 761 calorii/persoană şi cea mai mare în Belgia, de 2.5559 calorii/persoană.