În România, unul din 10 copii se naște prematur și are nevoie de îngrijire specială, încă din prima clipă de viață. Țara noastră se menține pe primul loc în topul țărilor Uniunii Europene, cu una dintre cele mai mari rate de mortalitate infantilă – 8,8‰, comparativ cu 3,7‰, media UE, cauza principală fiind naşterile înainte de termen.
Această statistică tristă poate fi însă schimbată: șansele de supraviețuire ale prematurilor cresc considerabil dacă beneficiază de echipamente medicale performante, precum incubatoarele speciale, mesele radiante sau aparatele de ventilație, care îi ajută să respire.
Unul dintre miile de copii care au avut șansa să vină pe lume într-un spital cu dotări medicale moderne este Adrian. Băiețelul s-a născut la începutul acestui an, în maternitatea Filantropia din București, la aproape 30 de săptămâni de sarcină. Cântărea doar 1250 de grame, motiv pentru care, imediat după naștere, a fost preluat de echipa medicală și îngrijit în incubatorul donat de Salvați Copiii maternității Filantropia.
Pentru Mihaela, mama sa, a urmat o perioadă extrem de grea și dureroasă: săptămâni întregi de lacrimi, griji și rugăciuni pentru viața copilului său nou-nascut. Ore în șir petrecute pe holurile spitalului, așteptând vești bune din partea medicilor, cu sufletul împărțit în două: o parte pentru Adrian, care se lupta pentru viață, în incubator, și a doua parte pentru Alex, celălalt copil al femeii, un baiețel de 8 ani, rămas acasă și care tânjea după mama lui.
Acum, datorită echipamentelor medicale performante din maternitate şi îngrijirii din partea medicilor, Adrian este bine, a luat în greutate, iar mămica lui îl va putea lua în curând acasă, unde îl așteaptă tatăl și fratele său mai mare. Aceste zile vor fi doar o amintire tristă.
Prin proiectul Fiecare Copil Contează, organizaţia Salvaţi Copiii a reuşit până în prezent să doteze 58 de maternităţi cu incubatoare, mese de resuscitare şi aparate de ventilaţie. Fondurile pentru incubatoare sunt strânse din sponsorizări de la companii private, dar și de la oameni simpli, care redirecționează 2% din impozitul pe venit către Salvaţi Copiii. Suma redirecționată în 2015 a fost de 272.673 euro, iar fondurile obţinute astfel au fost utilizate pentru a dota 22 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi cu aparatură medicală, asigurând astfel supraviețuirea nou-născuților care au avut nevoie de intervenție medicală urgentă.
Anul acesta, planul Salvați Copiii este de a dona încă 25 de echipamente medicale performante. Oamenii care vor să sprijine organizația trebuie să descarce formularul 200 sau 230 de la adresa www.salvaticopiii.ro/doilasuta, să îl completeze cu datele personale şi să îl depună la ANAF, până pe 25 mai.
Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.