-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialAproximativ 630.000 de femei, testate de la demararea Programului de screening pentru...

Aproximativ 630.000 de femei, testate de la demararea Programului de screening pentru cancerul de col

Aproximativ 630.000 de femei au fost testate pentru depistarea cancerului de col uterin, din 2012, de la începerea Programului de screening, şi până la sfârşitul anului 2015, a afirmat, joi, dr. Carmen Ungurean, citată de Agerpres

Medicul, coordonator al Programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin, a precizat, la conferinţa „Sănătatea femeii – Practici bazate pe dovezi”, că bugetul pe acest an permite efectuarea a aproximativ 200.000 de teste. 

„Până acum, de la demararea programului şi până la sfârşitul anului 2015, s-au testat aproximativ 630.000 de femei din întreaga ţară, rata de acoperire se situează în jurul a 10% din populaţie. Este un procent departe de a fi satisfăcător, este un procent care trebuie mărit neapărat pentru creşterea cost-eficienţei programului. (…) Pe an înseamnă aproape 150.000 în medie. Am avut ani cu un număr mai mare de femei, ani cu o rată de prezentare mai mică. Bugetul pe anul acesta ne permite să facem în jur de 200.000 de teste, care reprezintă un număr acoperitor de femei”, a spus Ungurean. 

Ea a explicat că femeile trebuie să solicite medicului de familie formularul FS1, iar acesta le informează cu privire la cabinetele medicale unde se fac recoltări. 

„Există situaţii în care recoltarea se efectuează efectiv în cabinetul medicului de familie, acolo unde nu există dotările necesare există cabinete medicale de ginecologie sau cabinete medicale ale ambulatoriilor de specialitate ale spitalelor, unde se recoltează testul Babeş-Papanicolau pentru femei”, a explicat Carmen Ungurean. 

Medicul a indicat că pentru anul acesta şi-a propus creşterea numărului de femei care se prezintă la testare şi atragerea mai multor medici de familie care să participe la program. 

„Nu se poate ca medicii de familie să nu îşi informeze pacientele privind programele naţionale de sănătate publică, mai ales în situaţia cancerului de col uterin, care este cel mai prevenibil şi mai tratabil dintre cancere şi unde suntem în continuare primii atât la incidenţă, cât şi la mortalitate”, a spus aceasta. 

Carmen Ungurean a precizat că pentru programul de screening specialiştii au în plan reorganizarea şi optimizarea programului, prin atragerea de investiţii, prin proiectul Băncii Mondiale, fonduri care se referă la investiţia în infrastructura programului, în unităţi mobile şi laboratoare, dar şi în aparatură de urmărire şi finalizare a cazurilor depistate pozitiv. 

„Avem în plan atragerea de fonduri structurale pentru creşterea capacităţii atât instituţionale la nivelul reţelelor care implementează programul în fiecare judeţ, pentru promovarea şi implementarea completă a protocoalelor de testare şi de urmărire a femeilor şi pentru efectuarea de servicii medicale de testare efectiv. Practic, aceste fonduri vin în completarea bugetului alocat programelor prin bugetul MS”, a arătat medicul. 

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă