1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProtestul energeticienilor de la Mintia s-a încheiat

Protestul energeticienilor de la Mintia s-a încheiat

Energeticienii de la Termocentrala Mintia și-au încheiat, miercuri la prânz, acţiunea de protest din faţa instituţiei, după ce liderii de sindicat au stabilit o întâlnire, pentru luni, la Bucureşti, cu ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Preşedintele Sindicatului „Muntele”, Petre Nica, a ieşit de la negocierile cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi i-a informat pe protestatari că a fost acceptată o variantă de negociere de către administraţia CEH, iar ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, a fost de acord să se întâlnească, luni, cu liderii de sindicat pentru a găsi o soluţie de viitor pentru Complex, informează Mediafax.

În urma discuţiilor dintre liderii sindicali şi protestatari, s-a stabilit că protestul va fi suspendat, iar oamenii aşteaptă să vadă rezultatul negocierilor. Nica a spus că speră să fie găsite rezolvări pentru nemulţumirile protestatarilor, întrucât oamenii cer, de fapt, doar soluţii pentru CEH, acesta fiind de altfel şi interesul administraţiei.

„Nu vrem să fie speculată politic această acţiune şi de aceea noi credem că o discuţie cu ministrul, care de altfel agreează planurile de eficientizare a CEH, va avea şi un rezultat favorabil pentru Complex”, a spus Nica. Pe de altă parte, directorul CEH, Aurel Niculescu, a declarat că nu ştie deocamdată daca va fi şi el prezent la întâlnirea de la Bucureşti, dar există soluţii pentru nemulţumirile oamenilor.

Miercuri dimineaţă, aproximativ 60 de energeticieni de la Termocentrala Mintia, sucursală a Complexului Energetic Hunedoara, s-au adunat în faţa porţii instituţiei, la un protest spontan, plângându-se că nu le sunt respectate drepturile din contractul colectiv de muncă şi că locurile lor de muncă nu sunt sigure.

Potrivit liderului Departamentului energetic din cadrul Sindicatului "Muntele", Cristian Iştoc, membrii de sindicat cer conducerii Complexului Energetic Hunedoara să asigure prin măsuri eficiente piaţa pentru energia produsă în judeţul Hunedoara, întrucât Complexul Energetic Hunedoara vinde la acest moment sub preţul de pe piaţă, înregistrând zilnic pierderi de circa 200 de lei/megawatt.

Iştoc spunea că situaţia economică a Complexului este deosebit de gravă, iar amânarea deciziilor manageriale de eficientizare duce spre insolvenţă, datoriile înregistrate de Complexul Energetic Hunedoara depăşind 740 de milioane de lei.

Liderul sindical adăuga că reprezentanţii conducerii Complexului Energetic Hunedoara trebuie să facă lobby pentru realizarea mix-ului energetic (producerea energiei electrice pe bază de cărbune şi o altă resursă, de exemplu apa), care să asigure continuitatea activităţii şi să permită intrarea pe piaţă la costuri reale.

La Termocentrala Mintia a ajuns apoi şi liderul Sindicatului "Muntele", Petre Nica, el declarând că minerii din Valea Jiului sunt solidari cu cei care protestează la Mintia şi că personalul TESA de la Complexul Energetic Hunedoara va protesta, în pauza de masă, în faţa sediului, tot în semn de solidaritate.

Unul dintre angajaţii de la Mintia, sudor cu o vechime de peste 20 de ani, spunea că are un salariu de 1.700 de lei şi s-a plâns de lipsa echipamentului de protecţie adecvat, susţinând că echipamentul cumpărat de CEH este de proastă calitate şi li se dă foarte rar. "Salopetele pe care mi le-au dat ei nu au fost bune (nu au rezistat la temperatura de la locul de muncă – n.r.) şi am primit echipament, de exemplu, în martie, după ce timp de doi ani nu ne-au dat nimic", spunea sudorul.

El adăuga că lui nu i-a fost mărit salariul de opt ani, dar că are informaţii că, preferenţial, conducerea face măriri salariale anumitor categorii profesoniale. Ulterior, o comisie de sindicalişti a avut discuţii cu reprezentanţi ai conducerii Complexului Energetic Hunedoara.

Cele mai citite

Avertizare de avalanșe în mai multe masive montane din România

Meteorologii emit o avertizare de risc însemnat de avalanșe, de gradul 3 pe o scară de 5, pentru zonele situate la altitudini de peste...

2024, anul căldurii extreme și al dezastrelor naturale: Cum a afectat încălzirea globală lumea

În 2024, încălzirea globală a generat condiții meteorologice extreme în întreaga lume, de la valuri de căldură insuportabile până la inundații devastatoare și cicloni...

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...
Ultima oră
Pe aceeași temă