Premierul Victor Ponta a anunțat, joi, în ședința de Guvern, că Executivul va aproba un act normativ pentru amnistierea pensionarilor care trebuie să returneze statului o parte din banii încasaţi anterior, motivând că nu dorește ca și alți oameni să se sinucidă, informează Mediafax.
Citești și: O femeie din Pitești, anchetată în scandalul doctorițelor șpăgare, s-a sinucis de frica DNA
Patru pensionari s-au sinucis, până acum, de frica închisorii. Ei au fost audiați pentru că ar fi dat bani celor două doctorițe de la Casa Județeană de Pensii Argeș pentru pensionări pe caz de boală.
În luna iunie, două doctorițe de la Casa Județeană de Pensii Argeș, Iulia Maria Mihai, medic-şef al Serviciului de expertiză a capacităţii de muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Argeş, şi Camelia Săndulescu, medic, au fost arestate, fiind acuzate că au luat mită sumte cuprinse între 100 și 200 de lei, pentru a aproba dosare de pensionare pe caz de boală.
Ancheta de la Pitești vizează 800 de pensionari. Câteva zeci sunt audiați, zilnic, la sediul DNA, Procurorii le-au spus oamenilor că sunt anchetați pentru dare de mită și că, dacă nu recunosc, pot primi până la șase ani de închisoare.
Ultima sinucidere în acest dosar a fost în 23 iulie, când un bărbat din comuna Bascov și-a luat zilele, scriindu-și biletul de adio chiar pe citația DNA, conform publicației locale Universulargesean.ro. O altă femeie s-a sinucis la începutul lunii iulie, scriind că îi este teamă că ar putea ajunge la închisoare.
Cele două cadre medicale cereau, potrivit procurorilor, sume cuprinse între 100 și 200 de lei de la persoanele care se prezentau pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile. Astfel, Iulia Maria Mihai a luat mită de la 357 de persoane, între februarie și mai 2014.
Și Maria Săndulescu a luat bani, din noiembrie 2013 și februarie 2014, de la persoanele care se prezentau la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile. Ea este acuzată de procurorii anticorupție că a săvârșit ”484 de acte materiale ale infracţiunii de luare de mită în formă continuată, în următoarele modalităţi concrete: persoana solicitantă inserează sumele de bani printre actele prezentate medicului; persoana solicitantă pune sume de bani pe masa de lucru a medicului sau i le înmânează; persoana solicitantă se aproprie de medicul expert şi îi introduce în buzunare sume de bani; persoana solicitantă îi remite medicului separat sau împreună cu sumele de bani diverse foloase în marea majoritate produse alimentare, cosmetice , cafea precum şi alte produse”.