21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPetroșani: Minerii au renunţat la protest, iar conducerea CEH va fi schimbată

Petroșani: Minerii au renunţat la protest, iar conducerea CEH va fi schimbată

Minerii de la Lonea, Vulcan și Lupeni au renunțat la protestul început miercuri, după ce liderii de sindicat i-au anunțat că directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) și directorul adjunct vor fi schimbați din funcții, informează Mediafax.

Sindicatul "Muntele" și conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) au semnat, joi după-amiază, un protocol prin care administrația se angajează să rezolve revendicările minerilor, astfel că ortacii de la minele Lonea, Livezeni și Vulcan au încetat protestul din curtea companiei.

"Va fi convocat Consiliul de Administrație mâine (vineri – n.r) sau cel târziu luni, în care nu se vor dezbate pe ordinea de zi problemele curente ale CEH, ci cele solicitate de către noi, demiterea conducerii, pentru că a dus, cel puțin mineritul, într-o stare cel puțin la limita securității locurilor de muncă. Plecarea din funcțiile de conducere a directorului general (Aurel Niculescu – n.r.), a directorului general adjunct (Nicolaie Drăgoi – n.r.) și a directorului de la mina Lonea (Dacian Zamfir -n.r.) să se întâmple într-un timp extrem de scurt. Vor fi schimbați capii, pentru că este atributul CA. Garantez că oricine va prelua complexul, sper să fie unul Petre Nica, președintele Sindicatului "Muntele".

Citește și: UPDATE. Hunedoara: Aproape 500 de mineri de la Lonea protestează față de corupția de la CEH. Minerii au intrat cu forța în sediu

Totodată, a fost semnat un necesar care cuprinde materialele și utilajele de care au nevoie minerii pentru a-și desfășura activitatea în condiții de siguranță, pe parcursul acestei luni.

Potrivit sursei citate, tichetele de masă ale minerilor vor fi distribuite cel mai târziu în cursul zilei de vineri, urmând ca în aceeaşi zi Sindicatul "Muntele" și conducerea CEH să negocieze cuantumul primelor care le vor fi date minerilor de Crăciun.

Nica a mai afirmat că deciziile administrației CEH prin care s-au tăiat anumite drepturi salariaților vor fi rediscutate.

"Politicul trebuie să-și încheie ingerința în actul de conducere, pentru că a dus exploatările miniere în acest dezastru, din cauză că au fost numiți în funcții de conducere oameni cu carnet de partid și nu cu competențe", a mai spus Nica.

Activitatea de exploatare la unitățile miniere Lonea, Vulcan și Lupeni va fi reluată în totalitate joi, începând cu schimbul trei.

Protestele minerilor au început miercuri seară, la schimbul al treilea, la Lonea, unde ortacii au decis să nu mai intre în subteran, nemulţumiţi de lipsa echipamentelor de lucru, de "minciunile" şi "incompentenţa" şefilor, pe care îi acuză că le pun în pericol locurile de muncă.

Ulterior, cei peste o sută de mineri din schimbul trei de la Lonea au plecat pe jos la Petroşani, pentru a protesta în curtea Complexului Energetic Hunedoara. Acestora li s-au alăturat, miercuri noapte, şi colegii din schimbul patru.

La Petroșani au ajuns, miercuri seară, și aproximativ 60 de mineri din schimbul patru de la Vulcan, pentru a se alătura protestului ortacilor de la Lonea, însă aceștia s-au întors la unitatea minieră după circa o oră.

Joi dimineaţă, peste 400 de mineri din schimbul întâi de la minele Lonea, Lupeni şi Vulcan care ar fi trebuit să intre în subteran au continuat protestul în curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroșani, cerând demisia conducerea societăţii.

La orele prânzului, aproximativ 100 dintre cei 400 de ortaci au forțat intrarea în sediul administrativ al CEH și au pătruns cu forța în imobil, strigând "Hoții" și "Ieși afară, javră ordinară", nemulţumiţi de durata negocierilor care aveau loc la etajul întâi al clădirii. Ei au părăsit sediul administrativ al CEH când liderii de sindicat au încheiat negocierile.

CEH cuprinde patru unități miniere, respectiv Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni, dar și termocentralele Paroșeni și Mintia, numărul angajaților, mineri și energeticieni, ajungând la aproximativ 6.700.

Directorul general al complexului este Aurel Niculescu, iar din conducere mai fac parte directorul general adjunct, Nicolae Drăgoi, și Gabriel Petrescu, director al Diviziei miniere. Directorul economic al CEH, Maria Ciobanu, și-a anunțat demisia din funcție în urmă cu câteva zile, Niculescu susținând însă că aceasta a revenit asupra deciziei. Aurel Niculescu a fost numit în funcția de director general al CEH de ministrul Economiei, Constantin Niță, cel care l-a numit și pe Nicolae Drăgoi în funcția de director general al Societății Naționale a Huilei, înainte ca acesta să fuzioneze cu CEH.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă