12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăParadox: Străinii ne creează locuri de muncă, dar o ducem tot mai...

Paradox: Străinii ne creează locuri de muncă, dar o ducem tot mai prost

Țara noastră a beneficiat anul trecut de investiții străine mai mari decât în 2014, fiind a șasea țară de pe continent în ceea ce privește numărul locurilor de muncă nou-create. Analiștii economici spun că este o picătură într-un ocean și că anul acesta Brexitul ne va da mari dureri de cap.

România se situ­­ează pe locul 6 în Europa, cu peste 12.000 de joburi nou-create prin investiţii străine directe (ISD) în 2015, ceea ce reprezintă o creștere de 17% faţă de anul anterior, conform studiului Ernst & Young „European attractiveness survey 2016”. Pe de altă parte, Institutul Național de Statistică a anunțat recent că o treime din gospodăriile din România, respectiv 32,8%, nu au putut face faţă cheltuielilor cu venitul total net lunar rea­lizat, în 2015. Și tot din punct de vedere statistic, economiei îi merge bine.

„12.000 de noi locuri de muncă raportat la 4 milioane de joburi în total este foarte puțin. Nu modifică substanțial situația ocupării forței de muncă. Ar trebui să avem astfel de creșteri ale numărului de locuri de muncă nou-create pe perioade lungi de timp pentru ca efectul să se facă simțit în nivelul de trai al gospodăriilor. Fiindcă în România sunt foarte multe gospodării în care nu există sursă de venit sub formă de salarii, ca să nu mai vorbim des­pre familiile în care și adulții trăiesc din alocațiile pentru copii”, a declarat, pentru „România liberă“, analistul econo­mic Aurelian Dochia.

Acesta spune că oficial ne merge bine, însă pentru restul acestui an Brexit-ul creează o tulburare destul de mare, care este posibil să se accentueze până la sfârșitul anului. „Tot ceea ce ține de investițiile străine, de mișcările de capital rămâne sub semnul întrebării. Este posibil ca în anumite domenii să fie în avantajul României, dar nu este deloc sigur. Țara noastre este considerată ca având un risc mai ridicat decât alte țări din regiune, avem și multe lipsuri în mai multe domenii, cum ar fi infrastructura și de aceea nu sunt foarte sigur că investițiile acelea din Europa ar veni neapărat în România. De aceea, pentru restul anului există motive de îngrijorare”, avertizează Aurelian Dochia.  

Cum cresc investitiile pe hartie

Studiul Ernst & Young arată că investiţiile străine directe în Europa au atins un maximum istoric, cu 5.083 de proiecte ISD în 2015 (creștere anuală de 14%), generând 217.666 de noi locuri de muncă (o creștere de 17%). Europa de Vest continuă să fie cea mai atrăgătoare destinaţie pentru investiţii străine directe din Europa, cumulând 77% din toate proiectele ISD. Marea Britanie, Germania și Franţa deţin împreună puţin peste jumătate (51%) din proiectele ISD înregistrate în tot spaţiul european. În ceea ce privește locurile de muncă nou-create, Europa Centrală și de Est a generat jumătate (50%) din numărul total de joburi, în contextul în care această regiune a atras 69% din proiectele ISD din sectorul de producţie. Dar, în pofida unui an 2015 pozitiv pentru investiţiile ISD în Europa, provocările de natură geopolitică și macroeconomică atașate Brexit-ului au poten­ţialul de a afecta intenţiile de investiţii în viitorul apropiat.

„În ciuda unui mediu de afa­ceri incert și a unei game largi de riscuri geopolitice, investitorii au văzut în continuare Europa ca pe o locaţie relativ sigură. Punctele forte ale Europei constau în infrastructura digitală și logistică, în forţa de muncă calificată și într-un mediu stabil din punct de vedere al legilor și reglementărilor. Incertitudinea privind viitorul relaţiilor comerciale dintre Marea Britanie și UE va încetini investiţiile în anumite industrii, atât în Regat, cât și pe continent. Afluxul de capital către Marea Britanie este posibil să scadă, lira sterlină va rămâne într-o poziţie mai slabă. Schimbările majore legate de comerţ, piaţa muncii și politici publice nu vor avea loc peste noapte. Companiile au răgazul de a face deja planuri pe termen lung pentru a întâmpina toate aceste provocări”, este de părere Bogdan Ion, country managing partner la Ernst & Young România. 

Cele mai citite

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Liviu Harosa, avocat în dosarul Roșia Montană: “Lupta juridică a fost ca o mlaștină, a fost imensă”

Litigiul Roșia Montană a dus la 54 de procese, a căror soluționare, în beneficiul cetățenilor și al statului român, a impus o muncă imensă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă