19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăClasament: Clasa medie din România câștigă doi euro pe oră. Doar bulgarii...

Clasament: Clasa medie din România câștigă doi euro pe oră. Doar bulgarii o duc mai rău

Eurostat a dat publicității un clasament în care -arată că, între cei mai bine și cei mai prost plătiți angajați din România, există o diferență uriașă.

Prăpastia (calculată pe ora de muncă) este a doua cea mai mare dintre toate statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, cei mai bine plătiți 10% angajați din România câștigă, în medie, de 4,6 ori mai mult decât cei mai prost plătiți 10% din salariați. Același raport se înregistrează în Polonia, Cipru (raport de 4,5), Portugalia (4,3), Bulgaria (4,2) și Irlanda (4,1). Cea mai mică inechitate salarială se întâlnește în Suedia, unde cei mai bine plătiți angajați câștigă de numai două ori mai mult decât media celor mai săraci. Echitate salarială întâlnim și în Belgia, Danemarca și Finlanda (raport de 2,4).

Câțiva euro pe oră

România înregistrează dezechilibre salariale și atunci când comparația se face cu câștigurile clasei medii. În România, cei mai bine plătiți angajaţi câștigă de 2,5 ori mai mulți bani decât media salariilor clasei de mijloc. Iar clasa de -mijloc câștigă de aproape două ori mai mult decât cei mai prost plătiți români. -Cifrele dătătoare de fiori sunt cele care reflectă câștigul -efectiv.

Cei mai bine plătiți români primesc, în medie, 5 euro, pe oră. Cel mai prost plătiți câștigă un euro pe oră, iar câștigul clasei medii este de 2 euro pe oră. Această cifră plasează clasa de mijloc a României pe penultimul loc în Europa. Doar bulgarii câștigă mai puțin – 1,7 euro pe oră. Clasa medie câştigă în Ungaria – 3,7 euro, Polonia – 4,7 euro, Cehia – 4,6 euro, Muntenegru – 3,4 euro, Serbia – 2,2 euro. Cel mai bine o duce clasa de mijloc din Danemarca, care câştigă 25 de euro pe oră, Irlanda – 20 euro, Suedia +-18,5 euro, Norvegia – 28 euro, Elveţia – 30 de euro.

O bilă albă, multe negre

Un alt raport Eurostat, pu-blicat în primăvară, arăta că cinci regiuni din România rămân printre cele mai sărace din UE, excepţie făcând Ilfov-Bucureşti, Vest şi Centru.

Zona de Sud-Est este foarte aproape de a ieşi din categoria în care PIB pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumpărare, este sub 50% din media UE.

Bucureștiul e fruntea

Cele mai sărace regiuni din UE sunt Severozapaden (Bulgaria), cu 30% din medie, şi Mayotte, potrivit unui raport al biroului de statistică al UE, Eurostat. În România, cea mai săracă regiune este Nord-Est, la numai 34% din media europeană, urmată de Sud-Vest Oltenia, cu 41%, Sud-Muntenia, cu 43%, şi Nord-Vest, cu 48%. Singura regiune a României care trece de media UE este Bucureşti-Ilfov, cu 129%. Uşor peste jumătate din media europeană se situează regiunea Vest – cu 58%, precum şi Centru – cu 52%, potrivit Eurostat.

Cea mai bogată regiune a UE a rămas centrul financiar londonez, unde PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare s-a situat la 539% din media UE.  

 

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă