Clasament: Clasa medie din România câștigă doi euro pe oră. Doar bulgarii o duc mai rău

de Petre Badica , 27 ianuarie 2017 - stire actualizata la ora 15:03, 27 ianuarie 2017
Clasament: Clasa medie din România câștigă doi euro pe oră. Doar bulgarii o duc mai rău

Eurostat a dat publicității un clasament în care -arată că, între cei mai bine și cei mai prost plătiți angajați din România, există o diferență uriașă.

Prăpastia (calculată pe ora de muncă) este a doua cea mai mare dintre toate statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, cei mai bine plătiți 10% angajați din România câștigă, în medie, de 4,6 ori mai mult decât cei mai prost plătiți 10% din salariați. Același raport se înregistrează în Polonia, Cipru (raport de 4,5), Portugalia (4,3), Bulgaria (4,2) și Irlanda (4,1). Cea mai mică inechitate salarială se întâlnește în Suedia, unde cei mai bine plătiți angajați câștigă de numai două ori mai mult decât media celor mai săraci. Echitate salarială întâlnim și în Belgia, Danemarca și Finlanda (raport de 2,4).

Câțiva euro pe oră

România înregistrează dezechilibre salariale și atunci când comparația se face cu câștigurile clasei medii. În România, cei mai bine plătiți angajaţi câștigă de 2,5 ori mai mulți bani decât media salariilor clasei de mijloc. Iar clasa de -mijloc câștigă de aproape două ori mai mult decât cei mai prost plătiți români. -Cifrele dătătoare de fiori sunt cele care reflectă câștigul -efectiv.

Cei mai bine plătiți români primesc, în medie, 5 euro, pe oră. Cel mai prost plătiți câștigă un euro pe oră, iar câștigul clasei medii este de 2 euro pe oră. Această cifră plasează clasa de mijloc a României pe penultimul loc în Europa. Doar bulgarii câștigă mai puțin – 1,7 euro pe oră. Clasa medie câştigă în Ungaria - 3,7 euro, Polonia - 4,7 euro, Cehia – 4,6 euro, Muntenegru – 3,4 euro, Serbia – 2,2 euro. Cel mai bine o duce clasa de mijloc din Danemarca, care câştigă 25 de euro pe oră, Irlanda - 20 euro, Suedia +-18,5 euro, Norvegia – 28 euro, Elveţia – 30 de euro.

O bilă albă, multe negre

Un alt raport Eurostat, pu-blicat în primăvară, arăta că cinci regiuni din România rămân printre cele mai sărace din UE, excepţie făcând Ilfov-Bucureşti, Vest şi Centru.

Zona de Sud-Est este foarte aproape de a ieşi din categoria în care PIB pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumpărare, este sub 50% din media UE.

Bucureștiul e fruntea

Cele mai sărace regiuni din UE sunt Severozapaden (Bulgaria), cu 30% din medie, şi Mayotte, potrivit unui raport al biroului de statistică al UE, Eurostat. În România, cea mai săracă regiune este Nord-Est, la numai 34% din media europeană, urmată de Sud-Vest Oltenia, cu 41%, Sud-Muntenia, cu 43%, şi Nord-Vest, cu 48%. Singura regiune a României care trece de media UE este Bucureşti-Ilfov, cu 129%. Uşor peste jumătate din media europeană se situează regiunea Vest - cu 58%, precum şi Centru - cu 52%, potrivit Eurostat.

Cea mai bogată regiune a UE a rămas centrul financiar londonez, unde PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare s-a situat la 539% din media UE.  

 

Comentarii

 • Dragos Chiva

  30 ianuarie 2017 17:45

  Eu nu sunt de acord cu afirmatiile din titlul articolului. Sunt opt ore lucratoare zilnic si peste 20 de zile lucratoare pe luna, iar valoarea de 2 Euro pe ora conduce la un venit lunar putin mai mare de 320 Euro, adica aproximativ 1500 RON. Daca veti consulta Wikipedia sau -mai bine- Institutul National de Statistica o sa vedeti acolo ca salariul mediu in Romania a fost in 2016 de 2100 RON. Stimati compatrioti, va rog sa observati ca ni se spun minciuni pe banda rulanta, fie de catre autoritati, fie de catre organismele internationale si nu de acum ci de foarte multa vreme si ca tot ce ne-a ramas de facut ca locuitori ai acestei tari este sa ne ascutim spiritul de discernamant pentru a intelege nu cine spune adevarul, ci doar in ce proportie minte fiecare.

  raspunde comentariului
 • Sorin

  13 decembrie 2016 12:07

  Nici o problema, vine PSD si ii fericeste pe romani.

  raspunde comentariului
 • Sorin

  13 decembrie 2016 12:07

  Nici o problema, vine PSD si ii fericeste pe romani.

  raspunde comentariului
 • Sorin

  13 decembrie 2016 12:07

  Nici o problema, vine PSD si ii fericeste pe romani.

  raspunde comentariului
 • Sorin

  13 decembrie 2016 12:07

  Nici o problema, vine PSD si ii fericeste pe romani.

  raspunde comentariului
 • Willie Peters

  13 decembrie 2016 10:42

  Si deci cine avea dreptate cu marirea salariilor Ciolos sau Dragnea? Ca de aici a pornit ideea articolului. Nu?

  raspunde comentariului
 • Turku

  13 decembrie 2016 10:40

  Definitia clasei medii difera de la tara la tara. In Anglia profesorii de liceu reprezinta elementul definitoriu al clasei medii, alaturi de care se gasesc inginerii, arhitectii, medicii, o parte din avocatii mai putin rasariti, etc. Muncitorii, buticarii si micii afaceristi reprezinta clasa de jos. Clasa de sus sunt marii avocati, marii antreprenori, directorii de firme importante, etc. Aristocratia reprezinta maximul societatii englezesti, iar reprezentantii lor sunt marii proprietari, au titluri nobiliare, sunt parlamentari pe viata sau ereditari in Camera Lorzilor si sanctioneaza directia politica a Angliei propusa de Camera Comunelor. De aici si taraganarea iesirii din UE.

  raspunde comentariului
 • Turku

  13 decembrie 2016 10:30

  M Laur Razvan. As spune ca si inainte de comunism Romania se situa tot la jumatatea venitului pe locuitor fata de Spania sau Cehia, care erau la jumatatea Frantei etc...

  raspunde comentariului
 • gg

  13 decembrie 2016 10:28

  Pai nu ziceati voi sa nu se mareasca salariile ca da faliment economia. Ba chiar, cand a venit Ciolos prim ministru, se vehicula sa dispara salariul minim pe economie. Ideea este ca salariul minim in orice tara este stabilit prin lege. Cu cat salariul este mai mare cu atat economiile respective sunt in general mai eficiente, binenteles ca sunt ajutate si de sistemul legislativ si de guvernele lor.

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design