-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCheltuielile sociale cresc amețitor. Cifrele care arată de ce este Guvernul disperat...

Cheltuielile sociale cresc amețitor. Cifrele care arată de ce este Guvernul disperat să majoreze taxele

Primele șapte luni s-au încheiat cu un deficit bugetar uriaș, de aproape trei ori mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut.

Cheltuielile cu pensiile și salariile au explodat, majorându-se cu 11,7 miliarde lei față de ianuarie-iulie 2016.

Execuția bugetară în primele șapte luni ale anului arată de ce Guvernul e disperat să majoreze taxele și impozitele și o va face. Chiar dacă a tăiat cât a putut de la investiții, tot nu are de unde să acopere salariile, pensiile și ajutoarele sociale, care costă mai mult decât tot ce reușesc Finanțele să colecteze din dările aplicate firmelor și populației.

Iar ca să plătească pensii speciale și salarii majorate pentru bugetari, trebuie să ia de la alții sau de la toată lumea. Așa că, în loc să găsească soluții ca să îmbunătățească gradul de colectare, guvernul condus de Mihai Tudose va reintroduce supraacciza la carburanți de la 1 septembrie, vrea să modifice contribuțiile la Pilonul II de pensii și a majorat impozitele pe muncă. Mai mult, opoziția susține că nu e exclus să se recurgă la majorarea TVA la 22% și la o impozitare progresivă a veniturilor.

Minciuna veniturilor de la UE

Odată pornită sarabanda majorării cheltuielilor, Guvernul a trecut rapid de la surplus bugetar la deficit tot mai mare. Astfel, de la un excedent de peste 3 miliarde de lei înregistrat în luna ianuarie, la finele lunii iulie bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de peste 5 miliarde de lei. Comparativ, la finele lunii iulie 2016, deficitul a fost de 1,7 miliarde lei, deci de aproape trei ori mai mic. Realitatea este însă „cosmetizată”. Pentru prima dată, Guvernul a trecut la rubrica venituri și subvențiile europene pentru agricultură, care doar tranzitează bugetul –  sunt ca niște bani pe care vecinul ni-i dă ca să îi dăm altui vecin, deci nu sunt ai noștri.

În acest fel, Ministerul Finanțelor a raportat ca fonduri primite de la UE sau alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări aferente cadrului financiar 2014-2020 suma de 6,53 miliarde lei, indicând o creștere de 722% a acestor venituri. Peste 5 miliarde din această sumă reprezintă, de fapt, subvențiile pentru fermieri.

Totul pentru pensii și salarii

Deși e clar că Guvernul se îndreaptă vertiginos spre un deficit care riscă să depășească ținta de 3% asumată în fața Comisiei Europene, noi majorări salariale și de pensii au fost aprobate de la 1 iulie. În acest fel, față de primele șase luni ale anului, cheltuielile de personal au crescut în doar o lună cu 6 miliarde de lei.

Comparativ cu 33,2 miliarde de lei alocate pentru salariile bugetarilor în perioada ianuarie-iunie, cheltuielile de personal au ajuns la finele lunii iulie la 39,3 miliarde de lei și sunt mai mari cu 20,3% față de cele din perioada similară a anului trecut.

În ceea ce privește cheltuielile cu asistența socială, care includ în cea mai mare parte pensiile, situația este similară: volumul acestora a crescut față de iunie cu 7,9 miliarde de lei, până la 52 de miliarde de lei. Comparativ, în perioada ianuarie-iulie 2016, cheltuielile statului la acest capitol au fost de 46,9 miliarde lei, deci cu 10,7% mai mici. Situația este dramatică, întrucât veniturile fiscale ale statului, însemnând toți banii strânși din taxele și impozitele aplicate populației și firmelor, au fost de doar 80,4 miliarde de lei, mai mici cu 0,8% decât ce s-a colectat în perioada similară a anului trecut. Comparativ, cheltuielile cu salariile bugetarilor și asistența socială ajung la 91,3 miliarde lei și au crescut față de anul trecut cu aproape 11,7 miliarde de lei. Grav este că sumele încasate din TVA și accize se mențin la un nivel mai mic decât anul trecut, deși creșterea economică anunțată pentru primul semestru este de 5,9%.

Promisiunea ratată a investițiilor

În schimb, pentru investiții, guvernarea PSD-ALDE a cheltuit de la buget o sumă de zece ori mai mică decât cea alocată asistenței sociale, adică doar 5,15 miliarde lei (0,6% din PIB). Per total, incluzând și sumele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne şi externe, investițiile în primele șapte luni au fost de 8,4 miliarde lei, respectiv 1,0% din PIB.

Departe de promisiunile coaliției de la începutul anului. Proiecția macroeconomică pentru perioada 2017-2020, publicată de Ministerul Finanțelor, pe baza căreia s-a construit bugetul pe 2017, prevedea pentru acest an investiții totale de 34,4 miliarde de lei (4,2% din PIB), cu 4,8 miliarde de lei mai mult decât în anul precedent. 

Citește ziarul integral în format .PDF aici !

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă