4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe salarii oferă angajatorii europeni și ce locuri de muncă sunt disponibile

Ce salarii oferă angajatorii europeni și ce locuri de muncă sunt disponibile

Dacă vrei să muncești într-o țară din Spaţiul Economic European, înscrie-te pe EURES. Sunt vacante peste 600 de locuri de muncă, verificate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și girate de Comisia Europeană. Însă pe aceste posturi concurează toţi cetăţenii UE.

Cele mai multe locuri de muncă sunt în Germania, res­pectiv 236, companiile căutând comisionari, operatori stivuitori, factori poştali, bucătari, ospătari, şoferi de tir, agenţi de pază, betonişti, fierar-betoniști, tâmplari/dulgheri, hamali etc. Şi Cehia anunţă 195 de locuri de muncă: muncitori asamblare, operatori de producţie, croitori, lucrători în prelucrarea lemnului etc. Iar Marea Britanie are vacante 141 de posturi. Angajatorii de aici au nevoie de asistenţi medicali de recuperare, anestezişti, îngrijitori persoane, asistenţi medicali terapie intensivă, asistenţi medicali pediatrie, şoferi de camion, bucătari şi infirmieri. Posturi disponibile sunt şi în Suedia pentru vopsitori auto, mecanici şi tinichigii, iar în Elveţia îşi găsesc de lucru bonele. „În general, angajatorii europeni solicită cunoașterea limbii engleze sau a limbii germane, iar în particular, unii angajatori solicită atât cunoașterea limbii engleze la nivel avansat, cât și cunoașterea limbii germane la nivel conversațional.

Aptitudinile solicitate sunt conform ocupației pentru care se aplică: calificare profesională, permis de conducere (categoria B  și/sau C+E), cunoștințe PC, vedere bună, dexteritate manuală, flexibilitate etc.”, a explicat, pentru „România liberă“, Cristina Barbu, preşedintele ANOFM. Aceasta spune că angajatorii oferă contracte de muncă începând cu o perioadă de 3 luni (contract sezonier) până la perioadă nedeterminată (contract permanent), iar concurența pe locurile de muncă promovate de rețeaua EURES este de aproximativ 2 candidați pe un post.

Câştigurile

Conform datelor furnizate de ANOFM, în Germania ospătarii pot câştiga între 1.500-2.200 euro brut/lună, factorii poştali 2.000 euro brut/lună, asigurările sociale fiind incluse, şoferii de tir 2040 euro brut/lună, la care se adaugă 70 euro brut premiu Fleet­board, iar comisionarii  minimum 9 euro brut/oră. În Suedia, mecanicii şi tinichigiii auto au salarii de aproximativ 1.000 de euro net/lună. Bonele care lucrează în Elveţia au un salariu net de 700 de franci elveţieni. „În Cehia salariile nu sunt la nivelul celor din Germania. Se împart cu 2-2,5. De exemplu, un bucătar câştigă în România, în medie, 1.000 de lei/lună net. În Germania ia 1.500 de euro. Trebuie însă avut în vedere şi costul vieţii. Acesta este relativ mai scăzut pentru cei care lucrează în ţară, care au deja o casă şi nu plătesc chirie. În Germania chiria şi întreţinerea costă mai mult decât în România, însă mâncarea este mai ieftină”, ne-a spus Mădălina Popescu, directorul general al firmei de recrutare Pluri Consultants România.

Cum poţi aplica

Cei interesaţi nu trebuie decât să acceseze portalul naţional EURES – www.eures.anofm.ro, unde se pot vizualiza toate ofertele de muncă disponibile, detaliate pe ţări şi ocupaţii la secțiunea „Solicitanți de loc de muncă”. De asemenea, poate fi contactat consilierului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă de pe raza de domiciliu şi al cărui contact se găseşte tot pe site. Cei care nu se află în baza de date a agenţiei de ocupare vor  trebui să depună următoarele acte: copie BI/CI sau paşaport, adeverinţă de la medicul de familie care să ateste starea de sănătate, CV în limba română şi într-o limbă de circulaţie europeană, cazier judiciar în original, valabil. Toate serviciile EURES sunt gratuite.   

11.540 de români s-au înscris pe EURES pentru a obține un loc de muncă în Spaţiul Economic European/UE, în 2015, până la sfârşitul lunii iunie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă