22.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAngajații Regiei de Activități Nucleare au renunțat la proteste, după ce li...

Angajații Regiei de Activități Nucleare au renunțat la proteste, după ce li s-a promis că își primesc salariile

Angajații Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) au renunțat la protestul pe care îl anunțaseră, după ce conducerea le-a promis că vor primi salariile restante, relatează Mediafax.

Angajaţii RAAN anunţau, marți, că vor declanşa proteste, nemulţumiţi că nu au primit integral salariile şi de incertitudinea în privinţa locurilor lor de muncă, compania fiind în insolvenţă şi neavând stocuri de cărbune pentru agentul termic pe timpul iernii.

Astfel, liderul Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, declara că joi, între orele 11.00 şi 13.00, 150 de salariaţi ai platformelor Romag Prod şi Romag Termo vor picheta sediul central al RAAN, de pe Bulevardul Nicolae Iorga, din Drobeta Turnu Severin

Joi, cu puţin timp înainte de începerea protestului, salariaţii au fost îndrumaţi să intre în sediul regiei pentru a discuta cu conducerea.

”Noi am iniţiat şi avem şi autorizaţie pentru această pichetare. Ieri, (n.r. – miercuri) conducerea a iniţiat discuţii cu organizaţia sindicală şi ştiind că salariaţii doresc informaţii cu privire la situaţia exactă a unităţii noastre ne-a invitat, chiar dacă venim astăzi (n.r. – joi), să purtăm discuţii, toţi cei 150 de oameni, în sala de şedinţe. Tot conducerea a menţionat că încearcă să menţină în funcţiune unitatea noastră (n.r. – RAAN ), să asigure căldura pe timpul iernii şi bineînţeles funcţionarea instalaţiilor existente, gândind pe viitor, un program de restructurare. Se încearcă cât mai urgent să se asigure la zi salariile. În funcţie de situaţia financiară vor încerca să asigure drepturile salariale până pe 25 octombrie”, a declarat, joi, liderul Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete.

În urma discuţiilor cu adminsitratorii RAAN, potestele au fost suspendate, angajaţii aşteptând să primească până în 25 octombrie restanţa de 75 la sută din lichidarea pentru luna august şi bonurile de masă.

”Promisiunea există că se va rezolva cu salarizarea, nu neapărat mâine, poimâine, dar în săptămâna următoare şi noi suspendăm orice acţiune de protest. Dacă săptămâna viitoare nu se va rezolva partea de salarizare vom declanşa în continuare acţiuni de protest.”, a mai spus Rogobete.

Mulți dintre salariaţi au acceptat promisiunile conducerii RAAN, însă există și angajați care spun că au lucrat o viaţă pe platformele companiei, iar promisiunile sunt făcute doar în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale.

”Oricum se aştepta toată lumea să se închidă, dar chiar să plece toată lumea fără niciun ban. Sunt oameni care lucrează de 20 şi ceva de ani. Nu se spune absolut nimic, probabil ştiu ei, dar nouă nu ne spun nimic. Vrem să ştim ce ne aşteaptă, nu să ne pună în faţa faptului împlinit. Probabil, norocul nostru că mai suntem pe acolo este că e perioada campaniei electorale, altfel, am fi fost acasă”, a declarat un bărbat care lucrează pe platforma Romag Prod din anul 1992.

Cei aproximativ 2.700 de angajaţi ai RAAN au primit în 25 septembrie doar 25 la sută din lichidarea pe luna august, conducerea companiei anunţându-i atunci pe liderii de sindicat că diferenţa de salariu va fi achitată o săptămână mai târziu, după rectificarea bugetară a Guvernului în urma căreia RAAN urma să primească aproximativ 150 de milioane de lei.

Surse din interiorul companiei declarau că în urma rectificării bugetare, RAAN a primit doar 30 milioane lei, bani insuficienţi pentru salarii şi refacerea stocului de cărbune necesar funcţionării platformei Romag Prod şi asigurării agentului termic pe perioada iernii. Romag Termo este furnizorul unic de căldură în municipiul Drobeta Turnu Severin.

În Drobeta Turnu Severin, la sistemul centralizat de încălzire sunt racordate majoritatea locuinţelor din oraş, respectiv 33.000, precum şi 15 şcoli gimnaziale, zece licee, 22 de grădiniţe, dar şi Spitalul Judeţean cu toate secţiile externe.

După intrarea în insolvenţă, în urmă cu an, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin a acumulat datorii de 130 milioane la furnizori, datoriile către bugetul de stat, fiind de aproximativ 40 de milioane de lei.

Cele mai citite

Louis Munteanu, surprins în club după meciul cu Hermannstadt

La doar câteva ore după remiza dintre CFR Cluj și Hermannstadt, Louis Munteanu a fost văzut petrecând până în zori într-un club de noapte...

Gabriela Ruse, parcurs excelent la WTA Beijing!

Gabriela Ruse continuă parcursul bun din calificările pentru WTA Beijing, iar Jaqueline Cristian, Irina Begu și Ana Bogdan și-au aflat adversarele din primul tur. Gabriela...

Apare „un nou Vatican”, la o distanță mică de România

Albania plănuiește să înființeze un mini-stat musulman în capitala Tirana, inspirat de modelul Vaticanului. Acesta va fi destinat membrilor ordinului șiit sufi Bektashi și...
Ultima oră
Pe aceeași temă