Studenții cer Ministerului Educației creșterea burselor sociale și respectarea dreptului la 50% reducere la transportul local, precum și abrogarea modificărilor aduse Legii Educației, anunță Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).
Astfel, în urma Forumului Organizațiilor Studențești din România, studenții au stabilit care sunt prioritățile lor la nivel național. Printre cele mai importante se numără continuarea presiunilor asupra MEN pentru ”abrogarea prevederilor negative ale Ordonanței de Urgență 49/2014”, precum și creșterea finanțării educației.
Studenții mai cer și creșterea burselor sociale, pentru ca beneficiarii să-și poată acoperi cheltuielile de cazare și masă, precum și respectarea dreptului la reducerea de 50% la transportul public, ”câștigat în protestele din `95, dar pierdut deja în multe centre universitare din cauza banilor puțini primiți de universități de la Minister pentru transport”.
În prezent, valoarea unei burse sociale a fost estimată la 570 de lei, dar cei mai mulți studenți primesc doar 220 de lei pe lună pentru cazare și masă, a explicat, pentru Rl, președintele ANOSR, Cristi Popescu.
”Analizând cheltuielile minime de masă și cazare la nivelul țării, deși media calculată de CNFIS (Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, n.red.) este 575 de lei pe lună, aceste cheltuieli diferă de la o zonă de dezvoltare la alta. Astfel, media cheltuielilor de cazare și masă aferentă zonei de dezvoltare Nord – Vest este de 559 de lei pe lună. În ceea ce privește zona de Vest, cheltuielile minime de cazare și masă sunt în jurul valorii de 543 de lei pe lună. În zona Centru, valoarea cheltuielilor reprezintă suma de 590 de lei. Valoarea cheltuielilor de cazare și masă în zona Nord – Est este de 700 de lei. În ceea ce privește zona Sud- Est, cheltuielile se ridică la valoarea de 402 de lei pe lună. În zona Sud, cuantumul minim este de 700 de lei, iar în zona de Sud – Vest cheltuielile se ridică la valoarea de 419 lei pe lună”, arată o analiză a ANOSR.
Totodată, la Cluj și Constanța, studenții nu beneficiază de reducerea de 50% la transport public decât pe câteva linii, a mai spus Cristi Popescu.
Tinerii mai cer MEN și adoptarea unei metodologii care să eficientizeze centrele de consiliere și orientare din universități, pentru ca tinerii să își poată alege mai bine facultatea potrivită, dar și pentru reducerea abandonului școlar. Astfel, a arătat Cristi Popescu ANOSR estimează un abandon universitar de 40%, la nivel național.
În ceea ce privește modificarea Legii Educației, studenții sunt nemulțumiți că nu au fost consultați de autorități cu privire la schimbări, ci și de faptul că OUG ” permite rectorilor să se înscăuneze pe viață, că au fost reintroduse doctoratele la frecvență redusă, că universitățile vor putea înmatricula studenți peste capacitatea de școlarizare sau că politicul are undă verde în universități”, arată ANOSR.
Joia trecută, circa 300 de studenți au protestat, la Cluj, față de modificarea Legii Educației și au cerut demisiile ministrului Educației, Remus Pricopie,și a ministrului delegat pentru Învățământ Superior,Mihnea Costoiu.
Legea Educației a fost modificată prin OUG 49/2014. Printre cele mai importare schimbări se numără: înființarea de universități private la inițiativa unei persoane fizice și au caracter nonprofit și sunt de interes public, lucru care le aduce beneficii (neplata TVA), în condițiile în care primesc bani de la studenți, admiterea la facultate fără bacalaureat, organizarea unei a treia sesiune a examenului de bacalaureat și doctoratul la fără frecvevență.