Studenții din întreaga țară discută, la începutul acestei săptămâni, la Alba Iulia, despre bugetul educației și modificări ale sistemului de învățământ superior, în cadrul unei adunări convocate de Liga Studenților din Universitatea din Alba Iulia (LSUA).
Citește și: Pricopie susține că bugetul pe 2015 cuprinde mărirea salariilor pentru profesori
Tinerii cer creșterea bugetului educației și creșterea finanțării per student, precum și o metodologie ”stabilă” de finanțare a universităților. Studenții mai vor și ”asigurări clare că formele de sprijin financiar pentru studenți nu vor fi înlocuite de credite care ulterior vor trebui plătite de studenți”, conform unui comunicat al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești (ANOSR), remis redacției.
Studenții mai precizează că, în funcție de răspunsurile primite de la autorități, nu exclud varianta protestelor.
Citește și: MEN: Universitățile vor înființa centre de consiliere în carieră pentru studenți
Săptămâna trecută, Ministerul Educației a anunțat că, de la toamnă, universitățile vor înființa centre de consiliere și orientare în carieră, lucru solicitat de studenți de mult timp.
Ministrul Educației, Remus Pricopie, a anunțat că bugetul pe 2015 cuprinde măriri de salarii pentru profesori, dar și fonduri suplimentare pentru simulările de evaluări naționale.
Întrebat care este suma pe care a cerut-o Ministerului de Finanţe pentru bugetul Educaţiei din 2015, Pricopie a precizat că nu poate da o cifră, pentru că, înainte de a se trage linie, vor mai fi cel puţin trei-patru discuţii: "Eu cred că trebuie să facem eforturi ca, într-un termen rezonabil, să creştem substanţial bugetul, dar cred că este nerealist că vorbim de 6% din PIB în 2015. Bugetul educaţiei în cifre este în prezent de aproximativ 4,7 miliarde de euro. Mai vorbim însă astăzi de miliarde bune neutilizate de la Comisia Europeană", preciza Pricopie, săptămâna trecută.