2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialSpune-mi ce facultate urmezi, ca să îți spun când te angajezi

Spune-mi ce facultate urmezi, ca să îți spun când te angajezi

Există și în România specializări a căror absolvire este aproape echivalentă cu o ofertă bună de angajare. În general, este vorba despre absolvenți capabili să lucreze în outsourcing de software sau de servicii.

Cel mai rapid sunt integrați pe piața muncii absolvenții de Informatică, cei de Politehnică, specializați pe tehnologii înalte, precum și cei de Limbi Străine, mai ales dacă sunt capabili să stăpânească și limbi mai puțin răspândite, precum limbile scandinave sau coreeana.

Una dintre cele mai importante companii din domeniul resurselor umane, Smartree, a colectat date referitoare la facultățile care oferă cele mai bune perspective în carieră. „Politehnica, Cibernetica, Limbile Străine și chiar Medicina sunt acele facultăţi care garantează absolvenţilor că vor găsi foarte ușor un job odată cu terminarea studiilor sau chiar din perioada acestora. În plus, acești tineri sunt și cel mai bine plătiți, încă din primul an de activitate”, a declarat Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

Potrivit afirmaţiilor sale, salariul unui absolvent al unei facultăți cu profil IT poate începe de la 3.500-4.000 lei net. În ceea ce îi privește pe absolvenții de Limbi Străine, cei care vor avea salarii foar­te mari încă de la primul job vor fi cunoscătorii de limbi exotice. Astfel, comparativ cu vorbitorii de engleză, franceză sau italiană, ale căror salarii pot începe de la 2.000 lei net, vorbitorii de  limbi străine exotice pot ajunge la un venit lunar de 4.000 lei net.

„Dezvoltarea pieţei locale de outsourcing pe mai multe domenii a adus această nevoie de vorbitori de limbi străine cât mai diverse. Astfel, un tânar care vorbește fluent suedeză, daneză, norvegiană, arabă, japoneză sau chineză nu va căuta pentru multă vreme un job”, a mai spus Raluca Peneș.

O altă categorie de absolvenți de care piața muncii are mare nevoie sunt medicii. Aceștia au mai multe opțiuni după ce termină facultatea. Ei au posibilitatea de a se orienta către sistemul de sănătate de stat, dar și către sectorul privat. Acesta include spi­talele și clinicile private, în care nivelul de remunerație este mult mai atractiv decât în cazul celor de stat, dar și companiile farmaceutice. Însă mulți medici muncesc în spitale din străinătate. Există agenții de recrutare ce oferă salarii care ajung până la 7.000 de euro pe lună pentru specialiștii de vârf în domenii precum chirurgia cardiacă, geriatria sau chirurgia estetică. Aceste posturi sunt cele din clinicile de vârf din țările scandinave, Marea Britanie sau Germania.

Și absolvenţii de Agronomie au, în acest moment, șansa de a găsi într-un timp foarte scurt un job plătit foarte bine datorită numărului mare de investitori și a dezmorţirii activităţii pe acest segment. În plus, creșterea constantă a subvențiilor europene acordate fermierilor români a asigurat un flux de bani important pentru acest domeniu al economiei.

Pe de altă parte, facultățile ai căror absolvenți au mari pro­bleme în a-și găsi un job sunt cele al căror profil nu este bine structurat. În aceste instituții de învățământ metodologia nu este coerentă și nu există nici o specializare pe care absolvenții se pot baza după absolvire. ”Se predau informații din multe domenii, dar nu se pune accent pe ce profesii se pot angaja tinerii absolvenți sau care sunt etapele unei cariere, care trebuie parcurse în mod corect. Astfel de exemple de facultăţi sunt cele care nu au specializare strictă pe un anumit domeniu, precum Ma­nagement sau Inginerie Econo­mică”, a menţionat Raluca Peneș. Dar există și facultăți foar­te specializate, care nu oferă o perspectivă de angajare foarte bună în acest moment, precum Arhitectura sau Geologia.

Perspectivele absolvenților de studii medii și profesionale

Cele mai puțin atrăgătoare perspective le au absolvenții care au doar studii medii. Pentru că liceele nu oferă, în general, competențe de genul celor cerute pe piața muncii, absolvenții de liceu au fie șansa să își continue studiile și să devină angajați după terminarea facultății sau în timpul studiilor superioare, fie să accepte slujbe prost plătite și să dobândească treptat calificările cerute de angajator. Avansarea în carieră depinde de viteza și de modul în care tinerii asimilează aceste competențe. În schimb, de perspective foarte bune se bucură cei care termină școli profesionale. În județul Cluj, de exemplu, mai mult de jumătate din cele 920 de locuri oferite în școlile profesionale au fost ocupate înainte de Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a. ”Fiecare din aceste locuri are în spate un contract cu un angajator”, a spus inspectorul școlar general al județului Cluj, Valentin Cuibus. El afirmă că în topul preferințelor tinerilor se numără clasele care oferă specializări în domeniul mecanicii auto și al bucătăriei. De un mare interes începe să se bucure și specializarea în materia sudatului.

”Prima clasă de sudori a fost creată ca urmare a unui parteneriat cu Ambasada Austriei. Cei care muncesc în acest domeniu pot să câștige fără probleme între 2.000 și 5.000 de lei net pe lună”, a spus Valentin Cuibus. Tinerii sunt atrași la școlile profesionale de faptul că semnează precontracte cu angajatorii, dar și de faptul că statul român le oferă o bursă lunară de 200 de lei. Deseori, acestea sunt dublate de burse private oferite de angajatori. Mai mult, companiile le decontează elevilor transportul și masa de prânz, iar în multe locuri există și stagii plătite pentru perioada de vară.    

Cele mai interesante domenii în următorii cinci ani

Din perspectiva evoluției tehnologiei IT în România și a numărului din ce în ce mai mare de investitori străini care își deschid puncte de lucru pe plan local, domeniul ingineriei software va rămâne în topul joburilor oferite de către angajatori.

Alte domenii în care va fi nevoie de specialiști în următorii ani sunt contabilitatea, logistica, HR-ul, în cadrul cărora, dacă abilitățile de bază sunt dublate de cunoașterea unei limbi străine sau chiar două, absolvenții vor găsi aproape garantat un loc de muncă, imediat după finalizarea studiilor.

”Dacă ești vorbitor de engleză și încă o limbă străină, dacă ai cunoștinte elementare într-unul dintre domeniile IT, contabilitate, logistică, HR, software, angajarea în cadrul unei companii de shared services îți este asigurată în proporție de 70 – 80%. Restul de 30 – 20% depinde de modul în care te prezinți la interviu, atitudinea și motivația ta. Dacă ai avut ocazia să lucrezi într-un soft cunoscut pe piață, precum SAP, cu atât mai ușor te vei încadra în profilul căutat de către angajatori”, a mai spus Raluca Peneș.

Prima clasă de sudori a fost creată ca urmare a unui parteneriat cu Ambasada Austriei. Cei care muncesc în acest domeniu pot să câștige fără probleme între 2.000 și 5.000 de lei net pe lună.“ Valentin Cuibus, inspectorul școlar general al județului Cluj

Dezvoltarea pieţei locale de outsourcing pe mai multe domenii a adus această nevoie de vorbitori de limbi străine cât mai diverse. Un tânar care vorbește fluent suedeză, daneză, norvegiană, arabă, japoneză sau chineză nu va căuta pentru multă vreme un job.“ Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree

Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă