-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialSCANDAL. Un cercetător de nivel internaţional, exclus de la Universitatea Tehnică din...

SCANDAL. Un cercetător de nivel internaţional, exclus de la Universitatea Tehnică din Cluj, spune că se va adresa DNA. Instituția susține că nu a încălcat legea

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se confruntă cu perspectiva unui proces deschis de către unul dintre foștii săi colaboratori. Un fost cadru didactic asociat contestă modul în care a fost eliminat din instituţia de învăţământ.

Dr. Francisc Ormeny dă de înțeles că se va adresa DNA, pentru că este de părere că măsurile luate împotriva sa ar fi fost abuzive și ar intra în sfera penalului. Pe de altă parte, Rectoratul Universității Tehnice afirmă că legea a fost respectată în spiritul și litera ei în acest caz.

Carieră întreruptă prematur

Dr. Francisc Ormeny a avut un parcurs academic excepțional. Tânărul universitar este absolvent a două facultăți; cea de Litere și cea de Jurnalism. De asemenea, are două masterate, în Studii Irlandeze și în Studii Americane. A obținut și un doctorat în filosofie, iar o parte a studiilor sale doctorale și post-doctorale au fost realizate în München și Viena. De asemenea, a scris o carte, intitulată „Darkening Scandinavia“, care a fost publicată la Cambridge Scholars Publishing, una dintre cele mai prestigioase edituri britanice din domeniul artelor și științelor umaniste și sociale, fondată de foști cercetători ai Universității Cambridge. 

Dr. Francisc Ormeny a candidat și a fost admis cadru didactic asociat al Departamentului de Engleză al Universității Tehnice Cluj-Napoca. Această instituţie de învăţământ superior are o structură academică bine consolidată, care oferă viitorilor ingineri competențe lingvistice bune, iar calitatea formării academice a acestora a fost remarcată de mai multe companii internaționale care au decis să investească la Cluj tocmai pentru că inginerii locali sunt capabili să comunice eficient în limbi de circulație internațională. 

Mai mult, prin fuziunea cu Universitatea de Nord din Baia Mare, Universitatea Tehnică a inclus și alte structuri academice din domeniul științelor umaniste și sociale, care sunt utile atunci când cercetătorii dezvoltă echipe interdisciplinare în domenii cum ar fi studiul limbajelor. Astfel, CV-ul lui Francisc Orme-ny era foarte potrivit pentru universitatea clujeană. Însă ca-riera academică a tânărului a fost întreruptă prematur.

Au apărut o serie de conflicte cu colegii săi de departament, care l-au acuzat pe Francisc Ormeny că și-ar fi sechestrat studenții, acuzație respinsă vehement de tânărul universitar.

Recenzia ca studiu

Francisc Ormeny afirmă că motivele conflictului au fost cu totul altele.

„Am refuzat să scriu un abstract la o recenzie, adică un rezumat la un text care are el însuși un caracter rezumativ. Colegele de departament practică cu drag acest «sport» de dragul punctajului academic pentru a face o simplă recenzie să pară un studiu în toată regula («din rațiuni de indexare», spun ele), în revista Acta Tehnica Napocensis, unde dumnealor sunt atât membri jurizanți, cât și persoane care propun articole.

Apoi, ca să nu le stric jocurile de culise (pentru că aveau deja pregătite recenzii cu abstracte), mi-au scris ele abstractul repectiv, dar am refuzat și acest lucru, pe de-o parte deoarece nu mi s-a părut normal ca altcineva să mi se bage în text și, pe de altă parte, deoarece abstractul scris de ele era format din copy-paste-uri din textul meu, iar un abstract e un text de sine stătător, independent de textul principal, trebuind să beneficieze de formulări proprii.

Apoi am refuzat să fac o recenzie la comandă la cartea unei colege, deoarece nu fac recenzii la comandă, nefiind «cofetarul» departamentului. Nu în ultimul rând, departamentul a propus mentorarea tinerilor profesori de către titulari, iar persoana pe care mi-o alesesem drept mentor mi-a spus că «mentoratul se remunerează». Inițial am zis OK, crezând că departamentul dispune de fonduri în acest sens, acum însă îmi dau seama că, de fapt, e posibil să nu fi înțeles eu apropoul…“, a declarat Francisc Ormeny pentru „România liberă“.

Tânărul universitar a afirmat că ar fi fost eliminat ilegal de la universitate.

„Printr-un concurs-fantomă lipsit de orice transparență sau document oficial și din cauza acuzațiilor a două colege cum că am închis studenții cu cheia în sală ca aceștia să nu poată circula liberi prin universitate și că nu am colaborat cum trebuia cu colegele. Ambele minciuni, deoarece am avut grijă să colaborez cu colega respectivă (am mailuri clare care dovedesc o colaborare ireproșabilă), iar acuzația cu studenții e prea mizerabilă și patologică ca să mai aibă rost să o comentez. Nu în ultimul rând, persoana care mi-a solicitat să scriu recenzia (și pe care o suspectez că mi-a scris acel abstract fraudulos la recenzie) a venit în stil revanșard la o inspecție la ultima mea oră ca apoi să mă acuze că nu i-am ascultat sfaturile – fiind ultima oră, când să-i mai ascult sfaturile?“, a precizat Francisc Ormeny.

Acesta crede că doar presiunea opiniei publice mai poate schimba lucrurile, în contextul în care a primit un răspuns oficial de la Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, în care reprezentanții acestui minister i-au explicat faptul că nu pot interveni în nici un fel în organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor, deoarece ar încălca autonomia universitară, stabilită prin lege.    

Universitatea afirmă că toate procedurile au fost respectate

Conducerea Universității Tehnice din Cluj-Napoca afirmă, într-un răspuns oferit „României libere“, că acuzele lui Francisc Ormeny ar fi neîntemeiate.

„În cazul domnului Ormeny Francisc a fost respectată procedura de selectare a cadrelor didactice în conformitate cu Legea Educației Naționale și cu reglementările interne. Conform Legii Educației Naționale, orele din posturile didactice vacante sunt acoperite în regim «plata cu ora» de către cadre didactice titulare în UTCN sau de cadre didactice provenind din afara Universității, acestea având statutul de cadre didactice asociate. Repartizarea orelor vacante se face anual, în funcție de numărul de ore disponibile, respectând procedura prevăzută în Regulamentul pentru selectarea cadrelor didactice asociate, aprobat de Senatul Universitar. Domnul Ormeny Francisc a desfășurat ore în regim «plata cu ora» pentru anul universitar 2015-2016, având calitatea de cadru didactic asociat, cu contract de munca în UTCN, doar pe perioada activității didactice. Pentru anul universitar 2016-2017, selectarea cadrelor didactice în UTCN s-a desfășurat după aceeași procedură, iar colectivul Departamentului de Limbi Moderne și Comunicare nu a avizat pozitiv dosarul d-lui Ormeny Francisc, invocând comportamentul acestuia, în perioada în care a avut calitatea de cadru didactic asociat al UTCN (anul universitar 2015-2016)“, a fost replica reprezentanților universității clujene.

Departamentul de Limbi Moderne și Comunicare nu a avizat pozitiv dosarul d-lui Ormeny Francisc, invocând comportamentul acestuia în perioada în care a avut calitatea de cadru didactic asociat al UTCN (anul universitar 2015-2016).“

UNIVERSITATEA TEHNICĂ DIN CLUJ-NAPOCA, comunicat de presă

Cele mai citite

Peste 1000 de polițiști sud-coreeni încearcă să-l aresteze la reședința lui oficială pe președintele suspendat Yoon Suk Yeol

În jur de 1000 de polițiști se află la această oră la reședința oficială a președintelui suspendat Yoon Suk Yeol pentru a-l aresta. Ofițerii...

Armenia și SUA au semnat acordul privind parteneriatul strategic

Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, între secretarul de stat al SUA Antony...

Biden a scos Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul

Președintele american în exercițiu Joe Biden a decis să retragă Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul pentru a 'încuraja' discuțiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă