8.4 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSpecialS-a lansat site-ul vorbesc-spaniola.ro

S-a lansat site-ul vorbesc-spaniola.ro

La târgul GAUDEMUS Carte şcolară 2017, ce se desfaşoară în perioada 14-24 septembrie în Piaţa Universităţii, avem o premieră mondială: Instituto Espanol del Idioma lansează site-ul www.vorbesc-spaniola.ro ce facilitează învăţarea limbii spaniole folosind  mediul online şi ultima tehnologie IT. Practic, pe baza unui cont, cu user şi parolă, pentru un abonament lunar foarte accesibil, oricine poate studia unde vrea, cum şi cât de mult doreşte. L-am întâlnit la stand pe dl. Manel Riera, care este chiar fondatorul acestui institut şi care a avut amabilitatea să ne explice contextul în care apare acest proiect.

Instituto Español del Idioma este o platformă online de învăţare a limbii spaniole concepută pentru persoane cărora timpul nu le permite să meargă la o şcoală sau o academie fizică. Se predau nivelele prevăzute în normativa europeană şi reglementate de către autorităţile academice spaniole.

“La finalizarea fiecarui nivel cursantul nostru primeşte un certificat de aptitudini. Deşi se poate studia şi prin intermediul telefonului mobil sau al tabletei, nu este o aplicaţie pentru dispozitive mobile precum celelalte pe care le intâlnim pe piaţă, este mult mai elaborată şi completă, este un adevărat curs pentru învăţarea unei limbi straine, cu lecţii, exerciţii, teste şi examen final pentru fiecare nivel”, ne-a spus dl. Manel Riera, fondatorul Instituto Espanol del Idioma.

După 1990 limba spaniolă a cunoscut o dezvoltare extrem de rapidă în România, apărând ]n Bucureşti şi Liceul theoretic bilingv “Miguel De Cervantes” care actualmente beneficiază de prezența unui profesor spaniol care predă disciplinele de specialitate (Geografia Spaniei, Istoria Spaniei, Istoria artei spaniole). Un impuls important a fost dat de primul ministru la acea vreme, Petre Roman, a cărui mamă a fost spaniolă. Din anul 2007 au fost create secţii bilingve româno-spaniole în liceele din România și privind organizarea examenului de Bacalaureat în aceste instituţii. Nu mai puţin important este faptul că în prezent circa două milioane de români muncesc în Spania şi sunt şi alţii care doresc să lucreze în această ţară, fiind foarte important ca să cunoască încă de la plecare această limbă precum şi cultura acestei ţări. Adăugând faptul că numărul turiştilor români în Spania este în creştere de la an la an este evident că între cele două naţiuni există extrem de multe afinităţi iar românii învaţă repede şi vorbesc cu plăcere limba spaniolă.

“De ce am ales România ca primă ţară  în care  lansăm acest site la nivel mondial? Din motive variate şi foarte simple: cele două limbi, româna si spaniola, au aceeaşi origine comúnă, limba latină, şi astfel putem întâlni multe cuvinte ce coincid. Cetăţenii români sunt cu fiecare zi tot mai interesaţi să studieze limba spaniolă, nu doar din motive turistice ci şi pentru teme profesionale (de exemplu, un medic român sau un student la medicină în România, la finalizarea studiilor poate să îşi exercite profesia în Spania sau în orice altă ţară, având oficială  limba spaniolă, de exemplu cele din America de Sud, dacă stăpâneşte nivelul C1)”, a adăugat fondatorul Instituto Espanol del Idioma.

Pe lângă aceste motive, mai există şi unul mai personal din partea creatorului Institutului care, aşa cum ne-a mărturisit este îndrăgostit de România şi care îşi doreşte să promoveze proiectul în toate regiunile ţării (judeţe, oraşe, sate) astfel încât oricine să aibă oportunitatea de a cunoaşte limba spaniolă.

O oportunitate

“Dezvoltarea regională şi locală este unul dintre factorii care pot transforma România într-un pilon important în această zonă. Aceasta a fost una din cheile dezvolăarii Spaniei după intrarea în Uniunea Europeana iar România poate face la fel: conditţa este ca fiecare român să aibă aceleaşi oportunităţi de studiu, independent de faptul că trăieşte in Bucureşti sau în zonele mai îndepărtate de capitală. Acesta este principalul avantaj al studierii limbilor străine online şi aceasta este ideea pe care o aducem acum în România”, ne-a declarat în încheiere dl. Manel Riera.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă