Potrivit rapoartelor Poliției Române, pus la dispoziție Organizației Salvați Copiii, aproximativ 4.200 de copii au dispărut de acasă în ultimul an, iar peste 97% dintre cazuri reprezintă părăsiri voluntare ale domiciliului, cele mai multe dispariţii fiind înregistrate în rândul adolescenţilor.
Conform raportului, din totalul copiilor dispăruţi în perioada 15 mai 2015 – 15 mai 2016, 132 sunt mai mici de 10 ani, 1.277 au vârsta cuprinsă între 10 şi 14 ani şi 2.791 sunt mai mari de 14 ani. Minorii pleacă intenţionat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată, cele mai multe dispariţii fiind înregistrate în Bucureşti, Iaşi şi Constanţa. Majoritatea copiilor au fost găsiţi, astfel încât, pe 15 mai 2016, în evidenţele instituţiilor responsabile se mai aflau doar 338 de minori dispăruţi.
Principalele motive care îi determină pe copii să îşi părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lăsarea în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparţinătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinţii, lipsa de educaţie, abandonul şcolar şi influenţa anturajului negativ, consumul de alcool şi substanţe halucinogene sau situaţia economică precară a familiei.
"Din datele oferite de Federaţia Europeană pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, la nivel european, cele mai multe dispariţii voluntare au loc în cazul copiilor cu vârsta de 15 ani. 54% dintre cazurile de dispariţii raportate la hotline-urile ONG-urilor membre ale federaţiei s-au dovedit a fi dispariţii voluntare", se arată într-un comunicat al Organizației Salvați Copiii.
Salvaţi Copiii organizează regulat întâlniri cu consilierii şcolari, pentru identificarea copiilor şi a familiilor în situaţii de risc.