Propunerile de majorare a salariilor din Educaţie ar urma să fie discutate, luni, la Guvern, într-o întâlnire la care sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai sindicatelor, premierul Victor Ponta şi miniştrii Educaţiei, Finanţelor şi Muncii, relatează Mediafax.
Discuţiile ar urma să aibă loc, cel mai probabil, de la ora 14.00, potrivit unor surse oficiale.
Întâlnirea a fost anunţată de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a spus că luni va discuta cu reprezentanţii sindicatelor şi cu premierul Victor Ponta despre salarizarea din învăţământ. Cîmpeanu a precizat că la întâlnire s-ar putea să participe şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, şi cel al Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Citește și: Proiectul de majorare cu 177% a salariilor din Educație, APROBAT de Cîmpeanu
El a menționat că Ministerul Educaţiei nu are alte propuneri privind creşterea veniturilor angajaţilor din sistem în afară de cele legate de proiectul Legii salarizării, transmise deja Ministerului Muncii.
Sindicaliştii spun că întâlnirea de luni nu ar fi trebuit să aibă loc, dar au solicitat-o pentru că Guvernul a făcut „o serie de erori”.
„Această întâlnire nu ar fi trebuit să aibă loc dacă lucrurile se derulau normal şi aveau loc creşteri salariale, etapizat, pentru tot sectorul bugetat. Dar prima greşeală pe care a făcut-o Guvernul a fost că a majorat indemnizaţiile demnitarilor, a urmat apoi creşterea pentru cei din Guvern, acum pentru sănătate. Ne aşteptam ca Legea salarizării să se aplice în acelaşi timp pentru toată lumea, dar lucrurile au luat-o razna”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.
El a amintit că, potrivit unui acord din 2014, încheiat de sindicatele din educaţie cu Guvernul, până în anul 2017, salariile ar fi trebuit să crească cu 34 la sută.
„Noi nu am fost împotriva măririi salariilor din sănătate, pentru că e corect ca medicii să aibă venituri mai mari, dar era corect ca lucrurile să fie făcute la pachet, chiar dacă procentul de creştere ar fi fost mai mic în educaţie. Nu ar fi fost nicio problemă. Vrem să îl întrebăm pe premier ce se mai întâmplă cu Legea salarizării, vrem să ştim exact de când se aplică”, a spus Hancescu.
El a precizat că sindicatele, împreună cu ministrul Sorin Cîmpeanu, au formulat o serie de propuneri de modificare a proiectului Legii salarizării prezentat de Ministerul Muncii.
„Majorarea prevăzută iniţial pentru educaţie era de 60 la sută. Am regândit puţin grila, mărind salariile pentru debutanţi, pentru că toată lumea se plânge că nu mai vor să lucreze în educaţie. (…) Ceea ce am propus însemna un plus de 10 la sută, adică o creştere a veniturilor din educaţie de 70 la sută în preuniversitar şi mai mult în universitar”, a explicat Hancescu.
Liderul sindical a mai spus că în întâlnirea de luni se va solicita găsirea unei soluţii pentru acordarea unei majorări de 10-15 la sută a salariilor din educaţie, pentru că astfel, având în vedere că dascălii au primit cinci la sută în plus în martie şi vor mai primi tot atât din septembrie, până la sfârşitul anului ar beneficia de o creştere apropiată de cea din sănătate.
„Doleanţa noastră este să putem primi o suplimentare de 10 – 15 la sută, eventual să se aplice o primă tranşă din Legea salarizării din acest an. Trebuie găsită o soluţie echitabilă, care să nu producă dezechilibre şi nemulţumiri”, a mai spus liderul FSLI.
Întrebat ce se va întâmpla dacă răspunsul premierului va fi negativ, Simion Hancescu a spus că liderii vor informa membrii de sindicat şi aceştia vor decide ce vor face, dar cel mai probabil, având în vedere gradul de nemulţumire, se vor dori proteste.
FSLI a precizat că, în acest moment, salariu minim brut pe țară este de 1050 lei, în timp ce salariul unui învățător debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) și al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar după majorarea de 5 la sută de la data de 1 septembrie 2015 prevăzută în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut (857 de lei net, n.r.) pentru învățătorul debutant și la 1.189 de lei brut (871 lei de net, n.r.) pentru profesorul debutant.
Federaţia sindicală a mai arătat că, potrivit deciziei Guvernului, începând din 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei.
„În aceste condiții, este imperios necesar ca Executivul să găsească soluții de majorare suplimentară, faţă de cea prevăzută de lege, a salariilor în învățământ cu cel puțin 15%, înainte de această dată, astfel încât un cadru didactic să nu aibă aceeași salarizare cu cea a unui muncitor necalificat. Astfel, un învățător debutant ar ajunge la 1.345 de lei brut, iar un profesor debutant la 1.367 de lei brut, cu puțin peste salariul minim brut pe economie”, susţin reprezentanţii FSLI.
Premierul Victor Ponta a anuntaț, marți, la finalul discuțiilor privind sectorul sanitar, că va fi adoptată o ordonanță de urgență pentru ședința Guvernului de săptămana viitoare privind majorarea de 25 la sută a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.
Victor Ponta a precizat că majorarea salarială se va face „deocamdată doar pentru medici”, anunţul fiind făcut în contextul în care profesorii şi poliţiştii au reacţionat imediat la decizia Guvernului de a creşte salariile în sistemul medical şi au cerut şi ei bani mai mulţi.
„Atunci când a fost vorba despre măririle la profesori, pe care le primesc anul asta, medicii nu au fost contra. Acum, când avem posibilitatea, prin economii în sistem, cred că aşa este corect faţă de medici. În rest, toată lumea îşi doreşte un salariu mai mare. Deocamdată se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care îi avem putem să majorăm pentru medici, aşa cum anul trecut am făcut pentru profesori. Când se poate, se poate”, a arătat premierul.