Procentul cadrelor didactice care au promovat examenul de definitivat este cu 13% mai mare față de anul trecut, situându-se la peste 60% la nivelul țării, conform informațiilor centralizate la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN). Totuși, rezulttele sunt centralizate înaintea contestațiilor, ceea ce ar putea duce la ușoare schimbări.
"Din totalul de 9.196 candidaţi prezenţi la proba scrisă, 60,62% au promovat. Rata de promovare este superioară cu aproape 13 procente celei de anul trecut (înainte de contestaţii) – 47,83%", precizează MEN, potrivit Mediafax.
Nota minimă de promovare a examenului este 8, după ce MEN a decis, anul trecut, mărirea acesteia cu un punct.
Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Cluj (72,57), iar cel mai scăzut, în Maramureş şi Giurgiu (47,62).
În Capitală, rata de promovare înaintea contestaţiilor este de 55%.
Dintre candidaţii care au promovat examenul, 57 au obţinut note de 10, iar alţi 339, note între 9,50 şi 9,99. Cele mai multe note (4.683) s-au înregistrate pe tronsonul 8 – 8,99.
Potrivit MEN, 40 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentative de fraudă, mai scrie sursa citată.
Dintre cei 10.764 candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar, au fost admişi să participe la proba scrisă doar cei care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare în specialitatea postului de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs "bine" sau "foarte bine" şi minimum media 8 la cele două inspecţii speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar. Astfel, dintr-un lot de 9.917 candidaţi eligibili, la proba scrisă s-au prezentat 9.196 (92,73%).
Contestaţiile se pot depune, la centrele de examen, în intervalul 19-23 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate la 24 iulie.
Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.