1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialProfesorul Constantin Frosin, Cercetătorul Anului 2015 la Oxford

Profesorul Constantin Frosin, Cercetătorul Anului 2015 la Oxford

Pentru susținerea culturii francofone, profesorului de la Universitatea „Danubius“ din Galați i-au mai fost decernate și importante ordine și medalii ale statului francez.

Poetul, traducătorul şi publicistul gălăţean Constantin Frosin a fost desemnat „Cercetătorul Anului 2015“ de către Oxford Summit of Leaders „Science and Education“, titlul fiind oferit la categoria Științe Umaniste, domeniul Filologie.
Oxford Summit of Leaders „Science and Education“ este un program anual de premiere inițiat de Europe Business Assembley (EBA), corporaţie independentă din Oxford, Marea Britanie. În fiecare an, sunt premiate, prin vot, personalități din mediul academic, președinți, rectori, profesori,dar și reprezentanți de marcă ai mediului de afaceri din întreaga lume. Sunt premiate valorile umane care răspund noilor tendinţe din educaţia superioară, promovând programele şi metodele educaţionale moderne.

În acest an au fost nominalizate șase personalități, iar în urma voturilor titlul „Cercetătorul Anului 2015“ i-a fost conferit prof. univ. dr. Constantin Frosin, de la Facultatea de Studii Internaţionale şi Europene a Universității „Danubius“ din Galaţi. „Acest premiu înseamnă pentru mine dovada că n-am trăit degeaba, fiind o încununare a activității mele didactico-pedagogice de peste 43 ani. Dar marea mea bucurie și satisfacție este dată de faptul că pe Diploma de Excelență acordată de Oxford și EBA, este menționat numele Universității Danubius din Galați și sper că va apărea și numele României, ceea ce înseamnă că acest premiu este și o apreciere a învățământului din România, recte Galați, și anume universitatea unde am ales să funcționez înainte de a mă retrage“, a declarat profesorul Constantin Frosin.

A publicat 18 volume de poezie, dintre care numai 6 la edituri din România, celelalte fiind apărute la edituri din Franţa, Belgia, Luxemburg. Frosin este autorul traducerilor a peste 30 de volume ale unor autori români publicate peste hotare, cele mai multe publicate de renumita Editură „Le Brontosaure“ din Paris. În paginile „României libere“ am mai scris despre performanțele profesorului Constantin Frosin, care din salariul de profesor editează, la Galaţi, în condiții grafice deosebite, revista de cultură „Le Courrier International de la Francophilie“.

Apreciat în Franța și la Oxford, ignorat de România

Contribuțiile profesorului Frosin în susținerea francofoniei și literaturii de limbă franceză au primit aprecierile foștilor președinți ai Franței, Jaques Chirac şi Nicolas Sarkozy. Este o performanță și faptul că profesorului din Galați i-au fost decernate mai multe ordine și medalii ale statului francez. În 2009, profesorului Frosin i-a fost acordat „Ordinul Artelor şi Literelor“ în Grad de „Ofiţer“, după ce în anul 2000 profesorul fusese distins cu „Ordinul Artelor şi Literelor“ în Grad de „Cavaler“. În același an, „Société Académique D’Education et D’Encouragement“ i-a acordat profesorului Medalia de Argint „Arts – Sciences – Letres“, iar după câteva luni profesorul Frosin a fost distins cu Medalia de Aur a „Asociaţiei Meritului şi Devotamentului Francez“ („Association du Mérite et Dévouement Français“ – AMDF).

În scrisoarea adresată de preşedintele AMDF, Generalul Jean Paul Bernis, se precizează că medalia a fost acordată pentru merite aduse colectivităţii. Pe lângă aceste trei importante distincţii primite în 2009, profesorul Constantin Frosin a mai fost distins în anul 2004 cu „Ordinul Naţional Francez Laurii Academici“ („Les Palmes Académiques“) în Grad de „Ofiţer“, distincţie ce i-a fost acordată printr-un decret semnat de preşedintele de atunci al Franţei, Jaques Chirac. Deși conform cutumelor diplomatice internaţionale, când un cetăţean român primeşte un ordin naţional din partea altui stat, România are obligaţia morală să răsplătească şi ea acea persoană cu un ordin naţional cel puţin egal, dar de obicei cu un nivel mai mare, autoritățile de la București, respectiv Administrația Prezidențială, în mandatele lui Ion Iliescu și Traian Băsescu, i-au acordat profesorului din Galați doar banalul ordin „Meritul Cultural“.

Cele mai citite

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...

Protest de Ziua Culturii Naționale: Sindicaliștii atrag atenția asupra subfinanțării și inechităților din domeniu

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” a anunțat un protest organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă