În județul Suceava, un centru dedicat copiilor defavorizați este condus de o călugăriță romano-catolică admirată nu doar pentru munca ei ci și pentru curaj.
Sora Felicitas, cum se prezintă, simplu, călugărița, a trăit o întâmplare ieșită din comun.
În orașul Rădăuți, călugărița coordonează Centrul Maria Ward, dedicat sprijnirii copiilor proveniți din familii defavorizate. De pe această poziție, sora Felicitas a avut de rezolvat foarte multe probleme, dar cea mai șocantă dintre ele a fost confruntarea cu doi hoți, care intraseră în școală, într-o iarnă, ziua în amiaza mare, ca să fure alimente.
“Erau doi hoți. Pe unul l-am văzut cum căra prada, a reușit să fugă. La celălalt m-am repezit , l-am luat în brațe, ne-am prăbușit amândoi în zăpadă și eu le-am strigat la copii «Hoții, vin hoții! »”, povestește acum, zâmbind, călugărița.
Iar copiii de care are grijă ca o mamă i-au venit, fără ezitare, în ajutor, sărind și ei asupra hoțului.
Sora Felicitas spune că și-a imaginat că ar putea să-l rețină pe hoț până vine Poliția. Individul a reușit însă să scape din brațele călugăriței și ale copiilor și să fugă. A fost identificat ulterior de Poliție fără mare dificultate, întrucât era recidivist.
“M-au chemat la Judecătorie ca să mă audieze. Eu nu voiam să mă duc, dar altă soră, care a terminat Dreptul, mi-a zis că n-am voie să nu mă prezint. Așa că m-am dus la Judecătorie când m-au chemat. Dar nu m-am dus îmbrăcată în călugăriță, m-am deghizat”, relatează sora Felicitas.
Abia în sala de ședințe, călugărița a aflat că hoții erau recidiviști și că o mulțime de oameni veniseră să-i reclame. De la unul furaseră niște rațe, de la altul niște gâște… Sora Felicitas le-a spus magistraților că ea însă nu vrea nimic de la hoți. “Dar ce pretenții ai?”. “Să se respecte legea!”, a răspuns călugărița.
Interesant este faptul că, luni de zile după aceea, sora Felicitas l-a reîntâlnit pe hoțul pe care-l înfruntase, “că doar îl cunosc, și el mă cunoaște pe mine. Acum îl mai văd cerșind în față la mânăstirea Bogdana”, spune sora Felicitas.
Dar soarta hoțului n-o preocupă pentru că ea trebuie să aibă grijă de centrul pe care-l coordonează, de cei 45 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, și chiar de părinții lor. Copiii dorm la ei acasă, dar pe timpul zilei vin la Centrul Maria Ward, pentru a primi ajutor la lecții și pentru alte programe educative, întrucât în familiile lor au probleme.
Centrul din Rădăuți a fost modernizat cu sprijinul firmei Holzindustrie Schweighofer, care a alocat peste 400.000 de euro. Sorei Felicitas i-a fost teamă să gestioneze atâția bani, dar lucrările au mers bine. Mai sunt și detalii încă nerezolvate. “Nu vreau să vorbesc despre asta”, spune sora Felicitas. Dar, cu siguranță, lucrururile sunt pe drumul cel bun.