O grădiniţă din municipiul Bistriţa a fost amendată de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Bistriţa-Năsăud cu suma de 4.000 de lei, pe motiv că funcționează fără autorizație, deși grădinița a fost deschisă în urmă cu trei ani. Mai mult, au găsit alimente care nu aveau inscripţionate date privind producătorul şi termenele de valabilitate, potrivit șefei instituției, Iuliana Deneș, citată de Agerpres.
Comisarul şef Iuliana Deneş a precizat că vor fi trimise notificări atât Inspectoratului Şcolar, cât şi ARACIP în legătură cu grădinița din cartierul Unirea din Bistriţa.
Întrebată care este situaţia grădiniţei Camelia Tabără a apreciat că, nefiind autorizată, unitatea în cauză este „o entitate virtuală”.
„Din punctul nostru de vedere, orice unitate de învăţământ particular trebuie să se autorizeze de către ARACIP şi să vină să informeze Inspectoratul. Atâta timp cât n-au venit şi nu există în lista centralizată de reţea şcolară – reţea care este confirmată şi prin hotărâre de Consiliu Local, înseamnă că nu există în formă autorizată. Îi sfătuim pe toţi părinţii să se uite cu atenţie exact care este reţeaua şi unde sunt îndeplinite condiţiile validate de sistemul naţional de învăţământ. (…) Din punctul nostru de vedere, nu există, deci e o entitate virtuală”, a spus şeful IŞJ Bistriţa-Năsăud.
Grădiniţa privată din cartierul Unirea funcţionează din anul 2013 şi pe site-ul acesteia este prezentată drept „o grădiniţă altfel”. Afacerea aparţine şefei secţiei de oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Victoria Bindea, care a fost căsătorită cu Valer Bindea, fost prefect al judeţului şi fost secretar de stat în Ministerul Muncii.
Citește și: Mai mulți copii, examinați de specialiștii în medicină legală, după ce au fost bătuți la o grădiniță
Conform centralizării făcute de IŞJ Bistriţa-Năsăud în legătură cu unităţile de învăţământ private din judeţ, care deţin autorizaţie de funcţionare, patru sunt grădiniţe, dintre care una singură este şi acreditată şi primeşte finanţare de la bugetul de stat.
CJPC a efectuat, în cursul săptămânii trecute, controale la unităţile de învăţământ preşcolar din judeţ, care funcţionează în regim privat, alături de reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) şi ai Direcţiei de Sănătate Publică. Şeful IŞJ Bistriţa-Năsăud, Camelia Tabără, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă din data de 13 aprilie că, din punctul de vedere al instituţiei pe care o conduce, grădiniţele care funcţionează fără autorizaţie „nu există”.
Citește și: VIDEO. Copii agresaţi la o grădiniţă din Capitală, chiar de directoare. ISMB: Grădinița funcționa ilegal