UPDATE. Senatorii au anunțat că vor da săptămâna viitoare un vot pe legea care propune desființarea Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării.
Intenția senatorilor de a desființa organismul care asigură modalitatea de finanțare a cercetării în România oferă posibilitatea sifonării banilor publici către zone netransparente și constituie o modalitate de eludare a normelor europene din acest domeniu, cred oamenii de știință contactați de România liberă.
Actuala guvernare se mai înverșunează o dată împotriva educației după lovitura aplicată la sfârșitul anului de către ministrul Sorin Câmpeanu care – printr-o ordonanță – a adus o serie de modificări Legii Educației (printre acestea regăsim posibilitatea oferită premierului Ponta de a renunța unilateral la titlul de doctor obținut de șeful guvernului printr-un plagiat). Pe scurt, senatorii intenționează să adopte – la inițiativa fostului ministru al educației, Ecaterina Andronescu – un proiect de lege care prevede desființarea UEFISCDI Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării. Această instituție are rolul de a împărții banii pe care Ministerul Educației îl acordă cercetării. Senatorii doresc, însă, adoptarea unui proiect de lege prin care să se revină la modalitatea de finanțare a cercetării de dinainte de 2010 când acest procedeu se derula prin trei instituții: Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior și a Cercetării Științifice Universitare, Centrul Național de Management Programe și Agenția Managerială de Cercetare Stiințifică, Inovare și Transfer Tehnologic – Politehnică.
Cheltuieli în plus nejustificate
Miza revenirii la sistemul care împărțea banii prin intermediul a trei instituții în loc de una o reprezinta posibilitatea de a aloca banii de cercetare pe alte criterii decât cele europene, susține Dragoș Ciuparu, fostul președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare din mandatul lui Daniel Funeriu. Profesor la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, Ciuparu susține că „cele trei instituții mai sus amintite au fost desființate în 2010 tocmai pentru unificarea practicilor de evaluare a proiectelor, monitorizare sau implementare. Intenția de a spargere UEFISCDI și revenirea la cele trei instituții va presupune practici diferite de împărțire a banilor din cercetare, apariția unor sinecuri, cheltuieli suplimentare nejustificate cu noi contabili, juriști ori funcționari. Plus, creșterea costurilor de administrare a fondurilor de cercetare.” Asta în contextul în care, bugetul pentru cercetare este cu 50% mai mic decât fusese anunțat anterior.
Proceduri netransparente
Raul Mureșan, cercetător la Institutul Român de Știință și Tehnologie este și mai tranșant: “Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a fost înființată în 2010 pentru a centraliza toate organismele care finanțau cercetarea și inovarea sub o singură umbrelă, care să poată fi reformată și monitorizată mult mai bine. Înainte, existau mai multe organisme (cele trei la care se dorește revenirea astăzi n.redacției) care finanțau diferite programe de cercetare, fiecare cu birocrația proprie, cu oameni în conducere, cu diverse comisii de supraveghere”. De altfel, această Unitate de Finanțare a Cercetării a funcționat mult mai bine și mai transparent decât atunci când existau cele trei instituții de finanțare. “Miza desființării UEFISCDI este revenirea la fragmentarea excesivă, la birocratia și lipsa de transparență de dinainte când în cercetare s-au putut sifonau foarte mulți bani tocmai prin organismele pe care guvernul Ponta vrea să le reînființeze. Să nu uităm că Unitatea de Finanțare a Cercetării creată în mandatul lui Funeriu era funcțională, avea o structură modernă, funcționare pe platforme electronice, apăruseră evaluatori străini ai proiectelor”, explică Raul Mureșan. De altfel, un alt ministru al educației, Mircea Miclea avertiza că dacă UEFISCDI este distrusă, Ministerul Educației își distruge partea cea mai profesionalizată.