21.1 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialJan Sadlak va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității...

Jan Sadlak va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București

Profesorul Jan Sadlak, una dintre personalitățile marcante ale cercetării în domeniul managementului educațional și al spațiului academic național și internațional, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București.

Jan Sadlak a urmat studii de masterat la University of Economics in Wroclaw, Polonia, și și-a continuat studiile postuniversitare la Facultatea de Științe Sociale și Economice, University of Zurich, Elveția. În 1985 a obținut doctoratul în mamagement educațional și sisteme educaționale comparate la State University of New York/University of Bufallo, Statele Unite. În același an, a preluat funcția de Executive Secretary în cadrul Conferinței Internaționale a Rectorilor Universităților Europene, funcție pe care a deținut-o până în 1988. Anul 1992 îl regăsește pe Jan Sadlak la Paris, unde este Programme Specialist and Chief of Section for Higher Education Policy în cadrul UNESCO. Din 1999 și până în 2009 este director al UNESCO-European Centre for Higher Education și devine reprezentantul programelor UNESCO pentru România. La sfârșitul acestui mandat, Jan Sadlak se orientează către profesorat, alegând Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, unde predă cursuri la Facultatea de Studii Europene. În același timp, Jan Sadlak este numit Președinte al IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence, funcție pe care o deține și în prezent, fiind reales în luna mai 2014.

Preocuparea principală a profesorului Sadlak este cuantificarea, măsurarea performanțelor sistemului de învățământ superior, în vederea îmbunătățirii acestuia. În viziunea sa, instituțiile de învățământ superior, în speță universitățile, trebuie să se relegitimeze constant, să se adapteze la realitățile sociale, financiare, tehnologice ale lumii actuale. Jan Sadlak abordează problema educației superioare dintr-o perspectivă practică, punând accentul pe necesitatea folosirii instrumentelor care semnalează performanța universitară, precum ranking-urile universitare.

Profesorul Sadlak a arătat un interes susținut pentru învățământul superior din ţările central şi est europene și în special pentru cel românesc. Dovada acestui interes o reprezintă numeroasele studii realizate pe tema politicilor educaționale din România, printre care: The emergence of a diversified system: the state/private predicament in transforming higher education in Romania (1994), Higher Education in Romania, 1860-1990: Between Academic Mission, Economic Demands and Political Control. Special Studies in Comparative Education Number Twenty-Seven (1990) sau Higher education reform in Romania: Challenges and responses (1995).

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Jan Sadlak, Universitatea din București onorează o personalitate puternică a mediului universitar național și internațional, primindu-l în rândurile comunității sale academice. Ceremonia festivă se va desfășura, luni, începând cu ora 11:00 în Sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept.

Cele mai citite

Românii și investițiile: Creștere de 25,6% a activelor fondurilor deschise locale în primele opt luni ale anului 2024

Activele nete ale celor 95 de fonduri deschise locale au crescut cu 1% în august și cu 25,6% de la începutul anului, ajungând la...

Marcel Ciolacu: Nu poți face schimb ieftin de mingi cu mine. E jenant să fiu criticat de președinte

Premierul a reamintit că președintele are atribuții în Consiliul European, unde putea să ajute la negocieri pentru portofoliul de comisar european Marcel Ciolacu și-a cerut...

A vrut să incendieze sediul Finanțelor Locale din Ploiești. A fost oprit la timp

Un bărbat de 57 de ani a încercat să incendieze joi dimineață sediul Finanțelor Locale din Ploiești, aflat pe Șoseaua Vestului. În timpul incidentului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă