3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialCare sunt principalele probleme pe care le reclamă studenții

Care sunt principalele probleme pe care le reclamă studenții

Cea mai importantă dintre problemele cu care confruntă învățământul universitar este subfinanțarea educației, considerată doar formal  în mediile politice ca fiiind o prioritate, a precizat Vlad Cherecheș, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești (ANOSR), în deschiderea Forumului Organizațiilor Studențești.

„România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește alocarea din PIB pentru educație. Din punctul nostru de vedere, credem că tot ceea ce i-a lipsit României pentru a avea o finanțare corespunzătoare pentru educație a fost voința politică. Din păcate, până în prezent nu am avut nici un guvern și nici un partid politic care să își asume educația ca o prioritate națională pe bune, nu doar pe hârtie și care să lupte să avem un procent semnificativ din PIB pentru acest domeniu“, a declarat Vlad Cherecheș, care a mai precizat că mai ales în contextul alegerilor parlamentare din această toamnă, trebuie pusă presiune pe toate partidele politice pentru a le convinge că educația este un domeniu vital și trebuie finanțat ca atare.

Liderul ANOSR i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis, participant la eveniment, să invite partidele la consultări pentru prioritizarea educației în programele politice. „Domnule președinte, sperăm ca în această toamnă să fiți alături de noi în acest demers și să chemați toate partidele politice la discuții și să le cereți să prioritizeze educația în programele lor politice. Sperăm să cereți guvernului să elaboreze un buget care să crească finanțarea educației“, a menționat președintele organizației studențești.

Iohannis: E necesară  o planificare a investițiilor în educație

Președintele Klaus Iohannis a participat, la Galați, la deschiderea celei de a 11-a ediții a Forumului Organizațiilor Studențești, la care au mai fost prezenți mi­nistrul Educației, Mircea Dumitru, președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Câmpeanu, dar și liderul Alma Mater, Anton Hader. Forumul de la Galați, la care participă 350 de reprezentanți ai organizațiilor studențești din 17 centre universitare, este organizat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR), înființată în anul 2000. Dezbaterile sunt concentrate pe patru secțiuni, „academic“, „social“, „profesio­nalism“ și „etică“. Miercuri va avea loc o dezbatere a obiectivelor organizațiilor studențești, la care sunt invitați parlamentari și lideri politici. În discursul său, preşedintele Klaus Iohannis a spus că este în mod clar pentru majorarea finanțării educației, adăugând că odată cu majorarea alocării din PIB trebuie stabilită și o planificare a investițiilor în domeniul educației: „Faptul că educaţia şi cercetarea din România au fost subfinanţate în mod constant şi supuse unei aşa-numite «reformite cronice» ştim cu toţii. Totuşi, creşterea finanţării, în sine, nu va rezolva problemele. Susţin deci alocarea unui procent mai mare din PIB pentru educaţie şi cercetare, concomitent cu asumarea unui plan clar de investiţii şi priorităţi pe termen lung, respectat de toţi cei responsabili“, a precizat președintele.

Plagiatele – „vârful aisbergului“

În contextul dezvăluirilor din presă despre avalanșa de plagiate în tezele de doctorat, președintele Klaus Iohannis s-a referit și la faptul că sistemul de învăţământ universitar trebuie să fie deasupra oricăror îndoieli privind calitatea şi integritatea:

„Presa a vorbit zilele acestea despre verdictele de plagiat în cazul anumitor doctorate. Ele sunt doar vârful aisbergului atunci când vorbim despre etica şi integritatea academică. Este un prim-pas, dar, în mod cert, nu poate şi nu trebuie să fie unicul. Lucrările de licenţă, tezele de masterat  trebuie să respecte o serie de norme clare aplicate în mod consecvent în practica din mediul universitar. Astfel, am putea preveni cultura plagiatului încă din primii ani. Vă asigur de întregul meu sprijin în a readuce corectitudinea şi valoarea în mediul academic sub toate aspectele sale. Mă bucur că va fi realizată pentru prima oară o evaluare a şcolilor doctorale, deşi recunosc că nu înţeleg exact de ce a trebuit să aşteptăm cinci ani de la promulgarea legii educaţiei pentru a demara acest proces. Am speranţa că Ministerul Educaţiei va reuşi să găsească cele mai bune instrumente în a asigura corectitudinea şi calitatea acestui proces. Este în interesul nostru, al tuturor, ca sistemul superior de învăţământ românesc să fie deasupra oricăror îndoieli pri­vind calitatea şi integritatea sa“, a menționat șeful statului.   

„Profesorii încă dictează capitole din cărţi“

Preşedintele a precizat că învăţământul centrat pe student, atractivitatea profesiei didactice şi calitatea procesului de predare sunt cele care dau calitate procesului educaţional din universităţile româneşti.

„Există, din păcate, programe de licenţă şi masterat în cadrul cărora profesorii încă dictează după capitole din cărţi, în loc să stimuleze creativitatea studenţilor şi spiritul critic. Nu pierdem potenţial doar prin abandon şcolar sau nepromovarea evaluării naţionale sau a bacalaureatului, ci şi prin lipsa accesului la programe de învăţământ superior de calitate, care să dea studenţilor capacitatea de a-şi genera propria formare pe tot parcursul vieţii“.

Cele mai citite

Ucraina transformă economia, pentru a crește producția și a atrage conaționalii înapoi în țară

Guvernul Ucrainei vizează o schimbare majoră a economiei naționale, axată pe producția de bunuri cu valoare adăugată mare Guvernul ucrainean vrea și reducerea dependenței...

Frank Auerbach, unul dintre cei mai renumiți artiști britanici, a murit la 93 de ani

Frank Auerbach, pictor britanico-german, a murit la vârsta de 93 de ani. Frank Auerbach a murit Refugiat în Anglia în 1939 ca parte a programului...

Horoscop 13 noiembrie 2024. Racii, aproape de a-și atinge un obiectiv important

Horoscop 13 noiembrie 2024. Află ce au pregătit astrele pentru fiecare zodie în parte. Horoscop 13 noiembrie 2024 BerbecAstăzi este o zi excelentă pentru a te...
Ultima oră
Pe aceeași temă