2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialEXCLUSIV FOTO Debutul anului școlar întâmpinat de profesori cu #PROTESTEZ

EXCLUSIV FOTO Debutul anului școlar întâmpinat de profesori cu #PROTESTEZ

Debutul anului școlar a venit cu vechile probleme: lipsa manualelor, școli fără autorizații, la care s-au adăugat exercițiile de imagine ale liderilor, politizarea instituțiilor și proteste timide ale profesorilor.

 

Anul școlar a început și cu o serie de proteste. La Ploiești, unii profesorii au apărut cu un ecuson în piept pe care se putea citi haștagul protestez. Unii părinți au fost deranjați de momentul ales de profesori și de exemplul pe care aceștia îl oferă copiilor în prima zi de școală. Protestul a vizat atât neîndeplinirea de către PSD a promisiunilor salariale, dar a semnalat lipsa de atenție acordată profesionalizării cadrelor didactice.

Proteste asemănătoare au avut loc la Mioveni, înăbușite după intervenția direcțiunii. “În această dimineață, liderul de sindicat de la SIPA Muntenia, structură afiliată FSLI, Adrian Voica, a postat pe pagina sa de Facebook mesajul unui profesor de la Liceul Tehnologic Mioveni. Acesta se plânge că directorul liceului, Gheorghe Dinuță, îi împiedică pe profesorii nemulțumiți de condițiile de muncă și salariale că nu au voie să poarte cocarde cu inscripția PROTEST, cel mai probabil pentru a nu-i face să se simtă prost pe politicienii și oamenii din administrație care ar fi fost prezenți la deschiderea noului an școlar”, susține publicația argesplus.ro. 

De altfel, Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a decis să înceapă din 2 octombrie protestele, în cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să soluționeze mai multe probleme cu care se confruntă salariații din învățământ. Membrii de sindicat reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obținerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Concret, angajații din învățământ pierd, în medie, peste 3% din venitul brut, iar procentajul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri.

Și anul acesta școala începe cu un bilanț negativ. Elevii de clasa a V-a nu au manuale școlare ci doar un compendiu care cuprinde materia pe următoarele opt săptămâni pentru 15 discipline. Liviu Pop a spus, într-o intervenție televizată la Digi, că introducerea manualului unic pe care o are în vedere pentru anul viitor nu reprezintă o întoarce spre practicile regimului ceuașist: „Nu ne întoarcem în comunism şi nu cred că tot ce a fost în comunism a fost rău, dacă vreți să comentăm sistemul de învățământ înainte de 1989”.

Ministru: eu fac mai bine decât vorbesc

Pop a explicat de ce, în mai multe rânduri, s-a exprimat deficitar, aspect care i-a adus porecla de “genunche”. “Chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna, am faptele la mine, iar cei peste 30 de ani pe care pot să spun că i-am petrecut în şcoala românească, alături de funcţiile pe care le-am ocupat vremelnic mă fac şi mă determină, alături de echipa PSD-ALDE, să venim cu soluţii concrete pentru sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar”, a spus Pop la RFI.

În acest moment, 2.400 de școli se află în renovare. Liviu Pop și-a ales cu grijă instituția de învățământ unde a fost prezent cu prilejul deschiderii anului școlar. Pop s-a aflat la Școala Gimnazială Vișeul de jos care a primit, din partea Ministerului Educației, evaluări pozitive în anul 2015. Școala a primit calificativul “bine” la “asigurarea securității”, “managementul personalului”, “buget”. Elevii sunt, de asemenea, bine pregătiți, la examenul de admitere pentru liceu, jumătate (22) au obținut note peste opt. În județul Maramureș, unde Liviu Pop a fost profesor și lider sindical, 26% dintre școli nu au avize fie de la ISU, fie sanitare.          

Școala a început sub supravegherea a 13 noi inspectori școlari numiți de Liviu Pop, în cea mai mare parte, pe criterii politice sau de prietenie. Spre exemplu, la Inspectoratul Școlar Sibiu a fost numit un coleg de facultate a lui Liviu Pop. Ioan Benga, fost parlamentar PSD, a devenit noul inspector şcolar general din Caraş-Severin. Consilierul local PSD, Lauriana Ailincuţei, a fost desemnat inspector școlar la Vrancea.

Mesaj PSD către elevi: „Nu mi-a plăcut școala. Să nu fumați în budă!”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a ținut secret școala pe care a vizitat-o la începutul noului an școlar, iar premierul Mihai Tudose nu a părăsit Palatul Victoria. În absența lor, cel mai puternic mesaj a venit de la deputatul PSD de Maramureș Călin Matei.

„Nici mie nu mi-a fost draga şcoala, ca la majoritatea dintre voi. Da nu am avut ce face, tot ca majoritatea dintre voi! Pana la următoarea vacanţa, pune-ţi mâna pe carte, fiţi cuminţi şi nu fumaţi in budă! Succes!", a scris, pe Facebook, deputatul PSD. Ulterior, el şi-a editat mesajul şi a scris corect "Puneţi mâna pe carte".

Matei este conjudețean cu ministrul Educației, Liviu Pop, și el celebru pentru greșelile sale gramaticale.

 Iohannis nu mai vrea altă lege a Educației

În timp ce Pop promitea, la Vișeul de Sus, o nouă lege a Educației, șeful statului, aflat la un liceu din București, anunța că se opune unor noi schimbări. „În România anului 2017 – soluţia salvatoare a ajuns să fie reintroducerea şi reîntoarcerea la metode demult apuse, ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la Bucureşti a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăţi la nivel local (…) Numai în această vară am trimis spre reexaminare Parlamentului nu una, nu două, ci trei iniţiative legislative, care modificau nu ştiu a câta oară cadrul actual, care deja este confuz şi greoi. Legea Educaţiei trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară”, a spus Iohannis.

 

Cele mai citite

Horoscop 15 ianuarie 2025. Leii trebuie să își păstreze calmul

Horoscop 15 ianuarie 2025. Sfaturi utile pentru fiecare zodie, cu privire la cum să abordeze diferite provocări și cum să se pregătească pentru ziua...

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

Ironia sorții: Donald Trump vrea Groenlanda pentru un fenomen pe care l-a negat vehement multă vreme

În spatele insistenței cu care Donald Trump revendică teritoriul danez Groenlanda pentru Statele Unite ale Americii stă un fenomen pe care liderul republican l-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă