2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialEvaluarea Națională la Limba română, sub lupa cadrelor didactice: Orice elev atent...

Evaluarea Națională la Limba română, sub lupa cadrelor didactice: Orice elev atent la clasă putea lua nota 8

Evaluarea naţională pentru clasa a VIII-a a început, ieri, cu proba scrisă la Limba şi literatură română.  Elevii au primit de analizat un fragment din poezia „Ploaie“, de Magda Isanos, având de răspuns la şase întrebări. Poezia nu a fost în programa școlară, fiind analizată „la prima vedere“. Elevii au mai primit de analizat – din punct de vedere gramatical – câteva elemente dintr-un text intitulat „Cel mai rapid de pe pământ“, preluat din revista Terra Magazin.

De asemenea, li s-a cerut să redacteze o naraţiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei competiţii sportive. 

Un profesor de limba română dintr-o școală gimnazială din București a precizat pentru „România liberă“ că „subiectele au fost de nivel mediu, destul de ușor de abordat. Elevii care au fost atenți în timpul orelor, puteau lua, cu lejeritate, nota 8. Subiectele au corespuns particularităților de vârstă și particularităților cognitive ale elevilor de clasa a VIII-a. Aceste exerciții s-au făcut și la clasă. Pentru o notă de 8, nu era nevoie ca elevii să ia meditații. Era suficient să își dea interesul în timpul orelor. Nota 8 la evaluarea națională le deschide elevilor drum spre un liceu bun. Spun asta pentru că la liceele de top din Capitală, media cu care se intră este de peste 9.70“.  

Profesorul consideră că niciunul dintre subiecte nu a prezentat o dificultate foarte mare. Chiar dacă poezia „Ploaia“ a fost una „la prima vedere“, „nivelul de înțelegere era unul mediu, cerințele putând fi rezolvat foarte ușor. Acest tip de texte la prima vedere au fost abordate la clasă“, ne-a precizat cadrul didactic.

 Cine e dezavantajat

 Profesorul nu este de acord cu afirmaţia că cea mai dificilă a fost cerința de a redacta o compunere în care elevul să explice apartenența poeziei la genul liric. „Elevii atenți la orele de română au fost pregătiți să analizeze orice tip de texte. În cazul examenelor de evaluare națională atenția poate fi decisivă, pentru că – în cazul unor elevi foarte buni – cu cât subiectele sunt mai ușoare, cu atât crește riscul ca ele să nu fie tratate cu seriozitate.

Subiectele de la evaluarea națională trebuie să se constituie într-un examen de nivel mediu. Examenele au fost foarte ușoare comparativ, să spunem, cu cerințele de acum patru ani – cinci ani. Pot confirma că există o tendință de scădere a nivelului subiectelor de la examen. Acest aspect dezavantajează elevii care învață foarte mult și au note de zece la clasă, pentru că ei depun un efort mult mai mare decât ceilalți. Pe de altă parte, atunci când sunt alese subiectele trebuie făcută o diferență între acest examen de evaluare națională și – să spunem – testele pentru olimpiadă“, ne-a explicat profesorul. 

Examenul continuă mâine

 Conform datelor centralizate de minister, s-au înscris 144.890 de candidaţi. Dintre aceștia, 144.740 de candidaţi sunt din seria curentă şi 150 din seria anterioară. Probele vor fi organizate în 4.164 de centre. Pe 26 iunie, până la ora 16.00, vor fi afişate rezultatele, urmând ca după soluţionarea contestaţiilor, pe 30 iunie, elevii să primească rezultatele fiinale, în centrele de examen şi pe evaluare.edu.ro. Elevii urmează ca, mâine, absolvenţii să susţină proba la matematică, iar cei care aparţin minorităţilor vor da pe 22 iunie proba la limba maternă, anunţă Ministerul Educaţiei.

La ce rezultate să ne așteptăm

 Ministerul Educaţiei a anunţat modificări la metoda de calcul pentru admiterea la liceu. Din anul acesta, ponderea mediilor din clasele gimnaziale scade la 20%, faţă de 25% cât a fost până acum, restul de 80% fiind reprezentat de media de la evaluarea naţională.

În ceea ce priveşte rezultatele la evaluarea naţională de anul trecut, pe discipline, reprezentanţii ministerului Educaţiei au transmis „că procentul notelor peste 5 a fost de 60,54% (prezenţă – 90,71%) la proba de Limba şi literatura română, respectiv 32,60% (prezenţă – 90,20%) la matematică. La proba de Limba şi literatura maternă, din 10.170 de elevi prezenţi, circa 76% au reuşit să obţină note peste 5»“. Potrivit rezultatelor transmise, cele mai multe note peste 5 s-au înregistrat în Capitală – 60,57% (rată prezenţă – 90,10%), urmată de Brăila – 58,50% (rată prezenţă – 76,61%) şi Cluj – 55,33% (rată prezenţă – 91,37%). Cele mai mici note s-au înregistrat în judeţele Vaslui – 31,22%, Tulcea – 32,67%, şi Călăraşi – 33,47%. În aceste judeţe prezenţa a fost, în medie, de aproximativ 90%. La nivel naţional, 73.342 de elevi (44,05%) au obţinut medii peste 5 la simularea probelor din cadrul evaluării naţionale, anunță Mediafax.

Cele mai citite

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...
00:01:12

VIDEO. O rachetă lansată din Yemen pe o casă dintr-un sat israelian

Armata israeliană a declarat marți dimineața că a încercat de mai multe ori să doboare o rachetă lansată din Yemen, care a declanșat sirenele...

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...
Ultima oră
Pe aceeași temă