Președintele CNATDCU, Marius Andruh, a DEMISIONAT, după ce ministrul Educației a schimbat o treime din Consiliul care a dat verdicte de plagiat unor politicieni precum: Victor Ponta, Gabriel Oprea, Robert Negoiță, Petre Tobă, Florentin Pandele

de Petre Badica , 14 iunie 2017 - stire actualizata la ora 00:34, 15 iunie 2017
Președintele CNATDCU, Marius Andruh, a DEMISIONAT, după ce ministrul Educației a schimbat o treime din Consiliul care a dat verdicte de plagiat unor politicieni precum: Victor Ponta, Gabriel Oprea, Robert Negoiță, Petre Tobă, Florentin Pandele

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a schimbat peste noapte componența Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare
(CNATDCU), dar și struc­turile de analiză a plagiatelor. Președintele Consiliului, academicianul Marius Andruh, și-a prezentat demisia.

 

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a modificat din temelii componența nominală a CNATDCU. Au apărut 140 de nume noi în comisiile de specialitate. Prin creșterea numărului de membri, există o mai mare marjă de interferență politică în analiza cazurilor de plagiat. Au fost schimbați mai mulți președinți ai comisiilor care analizează fraudele academice.

O treime din membrii Consiliului General al CNATDCU au fost numiți de Năstase.

În Consiliul General se votează rapoartele de plagiat elaborate în comisii.

Pavel Năstase l-a schimbat pe Mircea Bob, de la Universitatea „Babeș-Bolyai“, profesorul care a prezidat comisia care a confirmat plagiatele lui Victor Ponta sau Gabriel Oprea.

Schimbarea binelui

Trei vicepreședinți și-au pierdut posturile. După îndepărtarea profesorului Vasile Brînzănescu, membrii „Comisiei de matematică“ au amenințat cu demisia în bloc. Se pare că acest aspect l-ar fi determinat pe ministrul Pavel Năstase să renunțe la intenția sa referitoare la profesorul Brînzănescu.

Ca urmare a acestor schimbări, academicianul Marius Andruh a decis să își înainteze demisia din funcția de președinte al CNATDCU.
Modificările operate de ministrul Educației sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât Năstase s-a declarant mulțumit de modul în care funcționează Consiliul: „În urma analizei pe care noi am făcut-o, pe baza raportului pe care preşedintele acestui consiliu l-a prezentat, am observat un salt calitativ, un progres din punct de vedere al calităţii validării tezelor de doctorat. 

Practic, au fost şi teze care au fost respinse, au fost şi teze care au fost returnate la comisiile respective“, a declarat Năstase.

Sursele noastre ne-au precizat că Năstase nu i-a reproșat nimic din punct de vedere profesional lui Marius Andruh, președintele demisionar al Consiliului.

Ștafetă, de la Valeca

Decizia lui Pavel Năstase poate fi înțeleasă dacă o plasăm într-un context mai larg. Restaurația în știință și educație a fost declanșată de ministrul Cercetării, Șerban Valeca, după o metodă similară.

Într-o singură noapte, Valeca i-a îndepărtat netransparent, printr-un simplu ordin de ministru, pe toți membrii Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare, Consiliul Național al Cercetării Științi-fice, Consiliului Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, Consiliului Naţional pentru Transfer Tehnologic şi Inovare. CNATDCU era ultimul organism științific neatins de tăvălugul PSD.

Comisia de Științe Militare, dublată

Componența Consiliului General a fost lărgită cu opt nume. Printre acestea, academicienii: Eugen Simion, Răzvan Theodorescu, Ioanel Sinescu, Alexandru Surdu, Vlad Ionel Valentin.

Comisia de matematică va avea șapte noi membri, iar cea de fizică încă trei. La „Comisia de Științele Pământului“ au apărut trei nume noi, la „Inginerie civilă și management“ – 10, la „Electronică“ – 6, la „Medicină“ – 6. „Comisia de Științe Juridice“ – care a avut de analizat plagiatele lui Ponta și Oprea – va avea 6 noi membri.

„Comisia de Științe Militare“ are în analiză nouă personalități – printre care Neculai Onțanu, Mihai Stănișoară sau Bogdan Licu - care au anunțat că vor să renunțe unilateral la titlul de doctor. Comisia a primit șase nume noi, dublându-și componența.

Unele surse susțin că noul președinte al CNATDCU va fi președintele Academiei Române, Valentin Vlad, care este un apropiat al PSD. El s-a remarcat prin primirea caldă făcută lui Liviu Dragnea  în cadrul Sesiunii solemne a Adunării Generale a Academiei Române, care a sărbătorit 151 de ani de la înfiinţare.   

 

Lista plagiatelor dovedite

În 2016, CNATDCU a dat o serie de verdicte curajoase de plagiat:

n 17 iulie: Fostul premier Victor Ponta a primit verdict de plagiat la patru ani de la acuzațiile din „Nature“;

n 24 iulie: primarul sectorului 3, Robert Negoiță;

n 26 iulie: fostul vicepremier Gabriel Oprea;

n 7 octombrie: fostul ministru de Interne Petre Tobă și primarul localității Voluntari, Florentin Pandele.

CNATDCU a decis pe 8 decembrie că Laura Kövesi nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, deși existau indicii de impostură academică.

CV. Marius Andruh

Academicianul Marius Andruh  (foto) a fost votat în funcția de președinte al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare în ianuarie 2017. 

La acea dată, profesorul Marius Andruh deținea poziția de vicepreședinte. Funcția de președinte al CNATDCU devenise vacantă după ce Viorel Barbu a demisionat în luna octombrie a anului trecut. Profesorul Andruh este membru titular al Academiei Române, membru în Academia Europa (Londra), membru corespondent al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere (Paris). Este conducător de doctorat din 1997. A scris numeroase articole publicate în reviste științifice internaționale

Comentarii

 • Nelu Stiuca

  14 iunie 2017 19:39

  Cultura, ADN-ul istoriei neamului romanesc si stiinta invatamantulcea mai importanta resursa a progresului general, in Ro sunt batjocorite si tratate cu indiferenta ori lasate arbitrariului de catre POLITRUCII infantili pentru indobitocirea neamului romanesc. Acum in vremuri tulburi pentru guvernarea tarii poate intelege orice roman de ce marii oamenii de cultura si de stiinta ai neamului nostru au emigrat fiindca nu au putut vietui in Ro, pentru a fi patrioti desavarsiti, ei s-au dăruit omenirii cu pasiune pe teritoriul altor tari. Numai valorile umane superioare, adevarate, inzestrate cu talent, inteligenta, mestesug competitional, harnicie si moralitate, omenie, sentimente de compasiune, impreuna cu procesul complex de instruire superioara a membrilor societatii pot constituii resursele si caile pasnice sigure si garantate ce pot aduce Romaniei progres si modernitate, caracteristici mult dorite si necesare in CERCETARE, cultura, economie, industrie, agricultura, turism, educatie, sistem de sanatate publica, administratie centrala si locala, justitie etc.

  raspunde comentariului
 • S-auzim de bine... daca s-o putea candva

  14 iunie 2017 15:17

  Esenta PSD este foarte tare. Mai sar aschii dar trunchiul ramane mizeria societatii romanesti, impostura ramane varful ei. Uitati-va cum au disfiintat comisia in 2012, cu Andronescu ministru ca sa il scoata pe Ponta cu fata curata si sa mai si scape de intelectuali incomozi, cum lucreaza acum, si probabil ca inca sunt resurse foarte mari de ticalosie care sa tina lingaii si prostia la loc de vaza.

  raspunde comentariului
 • un cetățean

  14 iunie 2017 14:37

  Cu atăt mai trist-nesimțirea i tupeul nu are margini .Da ,încet ,încet ,toate instituțiile capătă culoarea roie i ne mai mirăm de ce ne merge aa ? Strada.....unde este!?

  raspunde comentariului
 • Academician vs. KKdemicieni 0-3

  14 iunie 2017 14:05

  Nu ai cum rezista la asaltul fosilelor comuniste derbedei semiagramati de politicieni, ajunsi in pozitia sa conduca tara, oricat de academician pe bune sa fii !!! Sistemul de valori adevarate, care conteaza in toate tarile avansate economic si cultural NU CONTEAZA IN ROMANIKA !!! Vom ramane multe secole o tara bananiera in UE !!! Singurul lucru care poate schimba asta este ca alegatorii sa fie instruiti si educati !! Dar poate peste 100 de ani se va intampla asta...deocamdata ROMANIA ESTE CODUSA CA JUDETUL BANANIER TELEORMAN cu rezultate pe masura !! ALEGERI ANTICIPATE !!

  raspunde comentariului
 • hector

  14 iunie 2017 12:06

  Ministrul Nastase Pavel e un lingau comunistoid, un executant docil al psd, un pupator de dosuri compromise.Un ipochimen fara coloana vertebrala.

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design