-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialCulisele scandalului de la Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureș

Culisele scandalului de la Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureș

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.0px; font: 38.0px Helvetica}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}
p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; min-height: 12.0px}
p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; color: #a81f78}
p.p5 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}
p.p6 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 80.0px; font: 32.0px Helvetica}
p.p7 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 39.0px Helvetica}
p.p8 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 10.0px Helvetica}
p.p9 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 43.5px Helvetica; min-height: 52.0px}
p.p10 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 7.1px; line-height: 9.0px; font: 10.0px Helvetica; min-height: 12.0px}
p.p11 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 7.1px; line-height: 9.0px; font: 14.0px Helvetica}
p.p12 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 7.1px; line-height: 9.0px; font: 10.0px Helvetica}
span.s1 {font-kerning: none}

România s-a trezit în mijlocul unui scandal diplomatic uriaș, prin decizia de a desființa Liceul Teologic Romano-Catolic „Francisc Rakoczi al II-lea” din Târgu-Mureș. Desființarea școlii a dus la tensiuni în coaliția parlamentară care susține Guvernul, în condițiile în care liderii ­UDMR­ sunt extrem de iritați de faptul că ministrul Educației, Liviu Pop, reprezentant al PSD, nu a luat nici o măsură pentru a rezolva problema funcționării acestei unități de învățământ. De asemenea, aproximativ 2.000 de credincioși romano-catolici au protestat în stradă, la Târgu-Mureș, împotriva desființării liceului.



Veto-ul Ungariei

Dispariția liceului romano-catolic a dus și la tensiuni puternice în relația dintre Budapesta și București. Secretarul de stat din Ministerul ungar al Afacerilor Externe, Levente Magyar, a declarat că Ungaria a suspendat sprijinul pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Fiecare stat membru al acestei organizații are drept de veto, astfel că opoziția Ungariei ar putea duce la blocarea aderării României.

Pe de altă parte, vicepreședintele UDMR al Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, care a participat în calitate de credincios romano-catolic la mitingul de la Târgu-Mureș, spune că atitudinea autorităților române pune în pericol și proiectata vizită a Papei Francisc în România, care ar putea avea loc, după cum speră ierarhii catolici români, chiar anul viitor. „Este de neînțeles faptul că, pe de o parte, oficialii români spun că doresc vizita papală, iar pe de altă parte interzic funcționarea unei unități de educație care aparține Bisericii Catolice”, a susținut Istvan Vakar.

De asemenea, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, IPS Gyorgy Jakubinyi, și-a exprimat nedumerirea față de situația creată. „Am semnat cu Ministerul Educației în 2015 un protocol în care s-a declarat că România consideră mare valoare convingerea religioasă cu pornirea școlilor confesionale știind că educarea religioasă ajută pe cetățeni în evoluția spirituală, morală și culturală. Am avut o mare bucurie văzând că în septembrie 2015 s-a început reînființarea Liceului Teologic Romano-Catolic și am constatat, cu satisfacție, că foarte mulți părinți, fără deosebire de confesiune, și-au încredințat copii la educare acestei școli. Totodată, am constatat cu durere că în toamna anului 2016 a fost contestată existența acestei școli. (…) Noi cerem și acum ceea ce am cerut și am formulat deja la începutul anului 2014: școala noastră confesională să funcționeze cu respectarea prevederilor legale”, a declarat înaltul prelat la mitingul organizat la Târgu Mureș.

La rândul său, președintele UDMR, Hunor Kelemen, a cerut Guvernului, pe care UDMR îl sprijină parlamentar, să rezolve problema. „În acest moment soluția este la îndemâna inspectorului școlar general, la Ministerul Educației, întrucât școala funcționează. Trebuie, însă, prelungit mandatul directorului și menținut statutul de persoană juridică a școlii”, a declarat Hunor Kelemen. Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat, în schimb, că rezolvarea problemei nu poate fi făcută de minister, ci trebuie făcută la nivel local.



Care este situația de fapt

O școală confesională romano-catolică a fost deschisă în Târgu-Mureș în primii ani ai secolului XX. Ea a funcționat fără probleme până la instaurarea comunismului. Bolșevicii au deposedat cultele religioase de unitățile de învățământ, iar în clădirile confiscate a fost înființată școala care poartă numele de Colegiul Național „Unirea“. În anul 2014, Biserica Romano-Catolică a decis reînființarea Liceului Teologic Romano-Catolic. Inițial, a existat un consens. Consiliul Local Târgu-Mureș a alocat, pe 29 iulie 2014, suma de 1,5 milioane de lei pentru reabilitarea clădirilor în care funcționează Colegiul Național „Unirea“, cu condiția ca în aceste imobile să se înființeze și Liceul Teologic Romano-Catolic.

Pe 12 septembrie 2014, ins­pectorul școlar general din Mureș, Ștefan Someșan, i-a informat pe membrii Consiliului de Administrație al Inspectoratului că Ministerul Educației a avizat înființarea liceului, iar Consiliul a aprobat funcționarea noii unități de educație. În 16 septembrie 2014, Consiliul Local Târgu-Mureș a adoptat o hotărâre care precizează că Liceul Teologic ia ființă din momentul prezentării de către inspectoratul școlar a actului de înființare. Liceul a luat ființă prin transferul unor clase de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas“ și de la Colegiul Național „Unirea“.

Numai că un asemenea act de înființare nu există în realitate. De aceea, procurorii DNA Mureș au pornit o anchetă împotriva fostului șef al inspectoratului școlar, Ștefan Someșan, și împotriva fostului director al liceului, Zsolt Tamasi. De asemenea, Consiliul Local Târgu-Mureș și un comitet al părinților de la Colegiul Național „Unirea“ au atacat în instanță decizia inspectoratului școlar referitoare la înființarea liceului. Ei au obținut suspendarea deciziei, apoi, Tribunalul Mureș a decis anularea ei. Reprezentanții Liceului Romano-Catolic au atacat cu recurs hotărârea Tribunalului, însă dosarul încă nu a ajuns la Curtea de Apel. Prin urmare, este neclar ce se va întâmpla cu elevii.

Ce spun intelectualii transilvăneni

Mulți dintre intelectualii transilvăneni sunt de părere că statul român ar trebui să permită înființarea unei școli. O poziție în acest sens a fost exprimată de istoricul Cornel Jurju, care crede că întregul scandal este provocat de interese politice.

„Tema foarte importantă a relațiilor româno-maghiare din Transilvania pe palierul politic este tratată în mod complet necorespunzător și ticălos pe durată lungă, adică din 1990 până azi. Cred că atât politicienii români, cât și cei maghiari, din UDMR, nu caută în mod sincer să creeze o comunitate româno-maghiară a bunei înțelegeri în Transilvania, ci mai degrabă să speculeze în mod cinic un contencios istoric dintre românii și maghiarii ardeleni. La nivelul al doilea ar fi de așteptat ca intelectualitatea, oamenii de cultură români și maghiari de prim rang să aibă un alt tip de abordare, mai înțeleaptă, mai echilibrată, dar și acest eșantion social esențial se complace în statutul cumva de ecou, de portavoce a eșalonului politic”, a precizat Cornel Jurju.



Ce pot face autoritățile

Experții în educație spun că există mai multe soluții pentru a rezolva problema liceului. Prima ar fi ca autoritățile responsabile să emită o nouă hotărâre, de data aceasta legală, referitoare la înființarea liceului. Însă, pentru că pe rol există o anchetă DNA, este puțin probabil ca așa ceva să se întâmple până la finalizarea anchetei penale. O a doua soluție ar fi ca Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, printr-o fundație, să creeze o școală privată care să îi preia pe elevi. O a treia soluție ar fi înființarea unei secții la Târgu Mureș a unui liceu teologic romano-catolic deja existent, unde să fie înmatriculați elevii. În fine, cea de-a patra soluție ar fi ca elevii să fie înscriși într-o secție a unei școli din străinătate, posibil înregistrată în Ungaria, care să funcționeze la Târgu-Mureș și care să fie recunoscută și autorizată de autoritățile române după modelul folosit pentru școlile internaționale care funcționează în țara noastră.

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă