UPDATE: Admiterea în anul I a studenţilor străini la Facultatea de Medicină din Iaşi a fost anulată. Este decizia luată în urmă cu puţin timp de conducerea universităţii pentru a reevalua toate dosarele. O echipă de la Ministerul Educației reevaluează toate dosarele de înscriere ale studenților străini. Este vorba despre peste 900 de dosare eligibile, transmite digi24.ro
…………………..
O listă cu 45 de studenți marocani, declarați în primă fază admiși la Facultatea de Medicină din Iași, a fost retrasă fără nici o explicație de reprezentanții unității de învățământ. Ministerul de Externe marocan i-a cerut explicații ambasadorului român în Rabat, dar reprezentanții MAE susțin că nu depinde de ei să soluționeze acest caz, transmite Mediafax.
Un scandal diplomatic între România și Maroc a izbucnit după ce 45 de studenţi marocani figurau ca înscrişi în primul an la Facultatea de Medicină din Iaşi, dar numele lor au fost ulterior şterse, fără nicio explicaţie. La 5 octombrie, Facultatea din Iaşi a publicat o listă definitivă cu studenţii admişi şi care au îndeplinit condiţiile de eligibilitate, în total 166 de studenţi, inclusiv marocani. Dar la 15 octombrie, Facultatea a publicat pe site-ul său o nouă listă, cu 121 de studenţi, care excludea numele celor 45 de studenţi marocani.
Ministrul marocan de Externe, Mbarka Bouaida, a apreciat că aceste dificultăţi sunt cauzate de gestionarea opacă a dosarelor de înscriere a studenţilor marocani de către conducerea universităţii, care „a procedat la modificări succesive care au antrenat, fără o explicaţie justificată, excluderea studenţilor marocani, ai căror părinţi şi-au achitat în prealabil, de bună credinţă, obligaţiile faţă de universitate (plata taxelor şcolare cu valori între 2.000 şi 5.000 de euro-n.r.)”.
Ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocată la Ministerul marocan de Externe, pentru a da explicaţii privind retragerea listei, iar cazul a ajuns în atenția MInisterului Afacerilor Externe de la București.
MAE a precizat marţi că a întreprins demersuri pe lângă Ministerul Educaţiei şi Universitatea de Medicină de la Iaşi în cazul retragerii unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani, însă soluţionarea cazului nu ţine de competenţa sa.
„Urmare a elementelor semnalate de Ambasada României la Rabat, dar şi de Ambasada Regatului Maroc la Bucureşti, Ministerul Afacerilor Externe a întreprins demersuri pe lângă Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi pe lângă Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” Iaşi, răspunsul acestora fiind comunicat părţii marocane”, a precizat MAE.
De asemenea, MAE a precizat că are cazul în atenţie, însă nu are competenţe în soluţionarea cazului, demersurile fiind coordonate de Ministerul Educaţiei.