0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSocialSalariu de nabab: directorul Transgaz va încasa 25.000 de euro pe lună

Salariu de nabab: directorul Transgaz va încasa 25.000 de euro pe lună

Directorul Ion Sterian va primi acest bonus dacă va îndeplini criteriile de performanță impuse de către Consiliul de Administrație, al cărui președinte, de asemenea, este.

 

autor: Sorin Bolojan

 

În urmă cu trei săptămâni, printr-o decizie a AGA, Ion Sterian a primit și o mărire a salariului fix de 10.000 de lei. Astfel, de la 25.000 de lei brut lunar, el a urcat la 35.000 de lei brut (8.000 de euro), și din pricina transferului contribuțiilor. Un calcul simplu arată că, în total, directorul Transgaz poate încasa anual până la 470.000 de euro brut, din salariu și bonus, adică peste 360.000 de euro net, corespunzător unei sume lunare de circa 25.000 de euro.

Și directorul economic al companiei, Marius Lupean, va primi un bonus de performanță consistent: 36.000 de euro anual brut. Și lui i s-a mărit salariul fix, în 6 martie, până la 30.000 de lei brut. Astfel, Lupean, poate încasa anual, salariu plus bonus, 120.000 de euro, echivalent unui brut de 10.000 euro lunar sau un net de 7.000 de euro.

“Aprobă limitele generale ale componentei variabile Directorului General și Directorului Economic ai SNTGN TRANSGAZ SA, după cum urmează:

Director general -Componenta variabilă în limita sumei de 377,5 mii euro brut/an;

Director economic -Componenta variabilă în limita sumei de 36 mii euro brut/an”, se arată în Articolul 13, din ordinea de zi a AGOA 26 aprilie.

În ciuda insistențelor noastre, directorul Transgaz, Ion Sterian, nu a putut fi contactat.

Toată lumea fericită

Remunerațiile generoase la Transgaz nu se opresc la directori. Și membrii Consiliului de Administrație sunt foarte bine plătiți. Astfel, “indemnizaţia brută fixă lunară acordată membrilor neexecutivi ai Consiliului de Administraţie reprezentând de două ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii, recalculată pentru a fi pusă în acord cu noile contribuţii sociale obligatorii datorate conform Legii nr. 227/2015, componenta variabilă brută anuală pentru membrii neexecutivi ai Consiliului de Administraţie reprezentând 12 indemnizaţii fixe lunare.” Salariul mediu net din domeniul petrol și gaze în 2016, potrivit datelor Statisticii, a fost de 9.000 de lei. Așadar, cei patru membri neexecutivi, Nicolae Minea, Remus Lăpușan, Petru Văduva și Bogdan Iliescu primesc lunar un salariu de aproximativ 20.000 de lei, care este dublat de bonusul anual.

La AGOA din 26 aprilie se va mai vota și împărțirea a 11 milioane de lei către angajații Transgaz, denumită“ participarea salariaților la profit conform prevederilor art.141 din Contractul Colectiv de Muncă”, practic o primă anuală egală cu un salariu mediu la nivel de companie, care se ridică în jurul a 5.000 de lei.

Competiție salarială cu Romgaz

Și în cealaltă companie de stat din domeniul gazelor, Romgaz, salariile managerilor sunt dintre cele mai atractive. Producătorul de gaze din Mediaș are, la rândul lui, o AGOA în care se vor vota limitele maxime ale bonusurilor acordate directorului general, Corin Cindrea, și administratorilor. În notificarea remisă Bursei, Romgaz nu avansează însă cifre. Dacă ne raportăm la 2016, an pentru care avem acces la raportul auditorilor, vedem că directorul general de la acea vreme, Virgil Metea, încasa lunar 24.000 de lei, ca salariu, și a primit și un bonus anual de 800.000 de lei. Membrii CA au primit bonusuri anuale de câte 600.000 de lei. De asemenea, și la Romgaz se face participarea la profit a angajaților, tot în limita unui salariu mediu pe companie.

Potrivit declarațiilor de avere ale directorilor din Transgaz și Romgaz, media veniturilor lunare încasate se situează în intervalul 20.000 – 30.000 de lei, ceea ce situează șefimea din industria gazului medieșeană printre castele privilegiate de la stat. Companiile pe care le conduc sunt însă și printre cele mai profitabile din cele pe care le mai controlează statul. Transgaz este monopolul românesc al transportului de gaze. Compania a realizat, în 2017, venituri de 2 miliarde de lei și un profit net de 510 milioane de lei. Propunerea de acordare de dividend către acționari este de 50% din profit, Transgaz făcând notă discordantă între companiile de stat, cărora li se cere peste 90% acordare de dividend. CA-ul transportatorului motivează propunerea de 50% prin necesarul investițional major pe care îl are de realizat, compania fiind implicată în proiectul mai multor conectoare și interconectoare cu rețelele de transport ale vecinilor și coridoare energetice de interes european.

Romgaz este unul dintre cei doi producători români de gaze și cea mai profitabilă companie controlată de statul român. Anul trecut, a realizat un profit net de 1,8 miliarde lei la venituri de 4,5 miliarde lei. Romgaz se supune directivelor de la stat și va plăti ca dividende 90% din profitul net, urmând să dea și dividend suplimentar din rezerve.

Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă