Pentru a face clasamentul, Indexul European al Consumatorului de Sănătate a mizat pe chestionare completate chiar de pacienţi. Au fost luate în calcul de la drepturile şi informarea pacienţilor până la timpii de aşteptare pentru tratament, rezultatele tratamentelor, prevenţie şi farmaceuticele.
În urma acestor date din 2017, România a ieşit pe locul 34 din tot atâtea ţări. Asta înseamnă un sistem medical mai slab decât cel din Bulgaria, din Albania, Macedonia ori Muntenegru. De partea cealaltă a baricadei sunt ţări precum Danemarca, Suedia şi Olanda.
Noul ministru al Sănătăţii crede că mentalităţile pacienţilor şi ale cadrelor medicale reprezintă cea mai mare problemă a sistemului medical.
„Pacienții privesc spitalul ca pe un dușman și viceversa, când fiecare ar trebui să aibă grijă unul de celălalt, dar din cauza mentalităților, să ne imaginăm că mergem în spital, încă de la intrare liftiera nu te lasă să intri în lift că nu ai făcut așa, ajungi pe secție, infirmiera spune dă-mi cinci lei să schimb cearceaful. Este vorba de mentalități, de modul în care privim lucrurile”, spune Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
România se află tot la coada clasamentului în ceea ce priveşte cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor. În urma noastră se află doar Letonia, Muntenegru, Macedonia și Albania.
„Întărirea medicinei de familie, de ce întărirea medicinei de familie? Pentru că asta ar duce rapid la reducerea prezentărilor la spital. E mai degrabă modelul britanic, în care ajungi foarte greu în faţa specialistului. Se poate pune accent foarte mult pe prevenţie ceea ce scade mult de tot cheltuielile sistemului medical. Dar pentru asta trebuie educată populaţia, trebuie investit foarte mult în medicina rurală şi aşa mai departe”, spune Vlad Mixich, expert politici de sănătate.
Ţara noastră se află pe primul loc, însă, într-un top deloc onorabil. România are cea mai mare rată a infecţiilor intraspitaliceşti, cea mai mare rată a mortalităţii infantile şi se află pe primele locuri la mortalitatea cauzată de cancer şi de bolile cardiovasculare.