Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) anunţă că în ultima săptămână s-au înregistrat 126 de cazuri noi, jumătate dintre acestea fiind confirmate în judeţele Vaslui, Bacău şi Suceava.
Potrivit statisticilor, 35 de cazuri s-au înregistrat în Vaslui, câte 15 în Bacău şi Suceava, 12 în Iaşi, 11 în Prahova, 9 în Brăila, 5 în Dâmboviţa, 4 în Constanţa, câte 3 în Bucureşti, Giurgiu şi Vrancea, câte două în Botoşani, Braşov şi Ialomiţa şi câte unul în Tulcea, Mureş, Ilfov, Harghita şi Argeş.
Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România de la debutul epidemiei este de 10.749, dintre care 38 de decese.
Cele mai multe decese, respectiv nouă s-au înregistrat în judeţul Timiş unde sunt, de altfel, şi cele mai multe cazuri confirmate. S-au mai înregistrat şapte decese în Dolj, şase în Arad, trei în Caraş-Severin, două în Neamţ şi câte unul în Suceava, Bihor, Braşov, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti.
Peste 10.200 dintre persoanele care s-au îmbolnăvit de rujeolă erau nevaccinate cu nicio doză, cele mai multe fiind fin grupa de vârstă 1-4 ani.
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 parinţi îşi vaccinează copiii.